СКАНДАЛИ
Водещият на публицистичното тв-шоу по бТВ “В десетката” - Иво Инджев, бе уволнен, защото си позволи да пусне в ефир непроверена информация за несъществуващ новозакупен апартамент от президента Георги Първанов. Въпреки че споменал в предаването си, че публикацията е ненадеждна, наместникът на Мърдок тук - Албърт Парсънс, не му простил.
^Грешникът^ Иво Инджев веднага поясни, че президентството отдавна упражнява корпоративен натиск върху бТВ да отстрани непослушния водещ, който отказва да събеседва в студиото си с пратеници на президентството.
След като Инджев отказа да коментира собственото си обезглавяване, веднага след случая се обърнахме към проф. Михаил Константинов, зам.-член на ЦИК.

- Проф. Константинов, какъв е вашият коментар по случая ^Иво Инджев^?
- Недопустима цензура. Това съвпада с други тревожни събития. Едното от тях е затварянето на радио Нова Европа, наследник на Свободна Европа. В този момент то е единственият може би независим радиооператор в българския ефир. Тук системата е следната: казано ти е, дъще, сещай се, снахо. В закона за избиране на президент и вицепрезидент е записано едно към едно - ако една медия публикува нещо, което не е проверено, тогава щабът казва така - това, което вие сте публикували, не отговаря на истината, моля в съответното време и със съответния обем да публикувате опровержение. И с това въпросът се изчерпва, приключен. Затова пък БТА в момента се измъчва в стремежа си да се вмести в каноните на автоцензурата преди изборите. А едната от двете частни телевизии сама си слага намордник. Друтата - НТВ, пък откровено пропагандира ченгетата в политиката. Значи в сутрешния си блок канят само сътрудници на ДС, което е забележително. Това е в чест на предизборния период.
- Извинявайте, но говорите за телевизии, които вероятно не са свързани с червените пари, тоест, не са програмирани по презумпция да обслужват леви интереси?
- Понятието червени и сини в България е условно. Там натискът е огромен. И едните, и другите са просто търговци. При пазарния механизъм у нас става опасно да си независима медия, да не говорим за телевизия. Тоест, тя очаква, че утре ще има финансови последстия, и сама решава да си тури намордник. Тяхна си работа, но това, което става в България, е недопустимо. Те се държат като слон в бижутерски магазин. Не знам дали го осъзнават. И няма нищо чудно, че това доведе до едни такива, странни за тях реакции. На Запад ще видят какво става. Все пак хората тук имат посланици, наблюдатели, агенти на чужди разузнавания, които информират своите правителства. Случят ^Иво Инджев^ е нещо като троянски кон в щаба на Първанов, който няма как да не даде сигнал, че България все още е една полутоталитарна държава.
- Можете ли да дадете аналогичен пример с друг журналист?
- Георги Коритаров. Говоря за последния, предизборния период. Ами той от сутрин до вечер кани в своето студио на Нова телевизия ченгета и се занимава с тях. Щом се налага, нека да обясняваме какви сме - ченгетата са добри хора. Това не би имало значение, ако официално се беше съобщило, че е имало зависимост на самия Коритаров. Затова на него му запушиха устата, като се потвърди официално, че е бил доносник. Като крайна мярка. И така в момента той си промени поведението. Просто първата му грижа сега е да прави реклама и да обяснява колко хубави хора са доносниците.
- Добре, де, но в случая с Ангелина Петрова пострада и той самият - каква е далаверата на службите? Той не получи индулгенция от Румен Петков.
- Не. Първо, те всички папкат, за да слушкат. А ако направим паралел с Иво Инджев, ще видим, че те няма какво да вадят. Всички знаят, че той си е сътрудник на разузнаването и той самият си го знае, че е така. И няма никакъв смисъл да се опитват да го манипулират, просто няма за какво да го пипнат. Щото той е готвен и е работил за разузнаването, пък тях ги вадят големи герои. Той може да си каже спокойно - аз съм работил за родината там, в Бейрут, под дъжд от куршуми и шрапнели. Ами то се знае, че журналист международник в ония времена задължително беше сътрудник на Първо главно към ДС.
- Значи Иво Инджев няма от какво да се страхува?
- Ами той вероятно не е бил доносник. Мой добър познат е и аз мисля, че доносник не е бил. Друг е въпросът, че и аз вече считам, че е имало добри и лоши ченгета. Иначе, както при агент Гоце, ако беше гръмнало досието на Иво Инджев, трябваше автоматично да го сложат при добрите ченгета. Но това в случая не им върши работа и те го уволняват.

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ

ДОСИЕ
• Иво Инджев има един проблем - и досега не може да убеди сънародниците си, че не е ченге. Когато следвал в Московския държавен университет, от службите му поставили ултиматум: или ставаш агент, или се жениш за своята приятелка от ГДР. Той избрал второто.
• Като кореспондент на БТА отразява войната в Бейрут и пише сводки до различни структури и организации. Когато се връща, го приемат в БКП и даже става член на партийното бюро.
• Директорският пост в БТА, който заема през 1990-а, е най-спорният момент в кариерата му. Три години по-късно, когато премиерът Любен Беров издава заповед за уволнението му, Инджев категорично отказва да сдаде поста и се барикадира в кабинета си. Полицейски шефове го увещават да се подчини, но той е непреклонен. Вдига бяло знаме чак когато парламентът гласува освобождаването му.