О, СПОМНЯТЕ ЛИ СИ, ГОСПОЖО...
Дуо Райчеви изпълняват песни, написани от домуващите

В малката зала в Дома за стари хора в Горна баня цари тържествено настроение. Десетки възрастни хора, пременени в най-изисканите си дрехи, с нетърпение очакват рецитала на техните събратя по съдба Дянко Райков и Димитър Георгиев. Празничната програма на 82-годишния оперен певец Дянко е по случай св. Архангел Михаил.
Публиката притаява дъх, а залата се изпълва с младежкия глас на тенора. Сред възрастните има и такива, които тук-таме пригласят, свърши ли песента, избухват бурни аплодисменти.

Животът ни беше низ от концертни изпълнения, роли, пътувания из страната и чужбина, срещи с приятели, глъчка и суета. Уморени от вечното препускане, сега сме повече от щастливи, разказват семейство Райчеви. Агнес и Дянко са заедно вече 47 години. Залюбили се в Пловдивската опера, където тя била балерина, а той изгряващ тенор. Двойката решила да се оттегли в старчески дом още от млади години. Били едва 50-годишни, когато решили, че щом се пенсионират, ще се оттеглят тук.
Уютна стая, топла храна и спокойствие. За тях това е повече от достатъчно. Артистите и досега не срещат никакво разбиране от околните. “Като кажем, че сме в старчески дом, лицата на приятелите ни се помрачават”, констатират те. Все още българинът смята за въпрос на чест да се гъчка в тясна квартира и да гладува, вместо да живее в удобството на старческия дом.
За празниците ходят на гости на двете си деца, за да се порадват на внуци и правнуци. И сега не пропускат културни забавления, опера, кино и театър. В топлите дни на първо място са разходките в гората. Там се запознали с новите си приятели Хари и Еми Андонян. През студените зимни месеци заедно четат, пеят и играят карти и табла. Райчеви започнали да се грижат за духовното оцеляване на домуващите едва след като опознали монотонността на ежедневието. Разбрали, че самотата убива най-ефективно, и тогава създали певческо трио заедно с Иванка Коларова. Изучават стари градски песни, защото в дома те са на най-голяма почит. “О, спомняте ли си, госпожо”, “Младост чаровна”, “Само ти, сърце, си ми приятел “ и др. са сред най-популярните концертни изпълнения.
Вдъхновен от радостта в очите на публиката, Дянко прописал поезия. По мелодии от популярни песни той адаптира собствени поетични текстове. На концертите им залата е препълнена. Бурните аплодисменти ги изпълват с енергия и сили да творят.
“От създаването на операта през 1953 година аз постъпих в нея. Бях там до пенсионирането си. Там се запознахме със съпругата ми през 1956 година, тя беше балерина. Там се залюбихме и вече минаха толкова много години, откак сме заедно.
Рецитала го готвихме не толкова за мен, колкото за моя колега по сцена Димитър. Досега участвахме заедно. Димитър Чакъров преди няколко дни не се почувства добре и каза, че няма да участва в тази празнична програма. През февруари навършва 100 години. Дано е жив и здрав, за рождения му ден ще направим специална програма.
“В дома ни шум се вдига, дрънкат чаши, столове, тука юбиляр пристига...”
Когато реших за първи път да правя с него концерт, той ми вика: “Ти колко години ми даваш”, аз го поглеждам и му казвам 85, а той - нагоре, нагоре. Казвам 87 години, а той пак нагоре, нагоре. Ех, викам да не си на деветдесет. Тогава той направо ме смая, като ми каза “След два месеца навършвам деветдесет и девет години”. Тоничък мъничък, не вижда с едното око, измъчен от хиляда болести, но с невероятен дух и памет. Продължава и досега да пише стихове, проза, епиграми. Този концерт трябваше да го правя с него, но той дойде тук и каза, че не е във форма. Но сме решили, когато се оправи, да направим за следващия празник един скеч от Стратиев.
Сега сме дует с жена ми. Вече имаме два-три концерта. Едно време, когато постъпих тук, вече са минали 7 години, бях казал, че до гуша ми е дошло от пеене и вече няма да пея. Но като поживяхме тук и виждам този сив живот, за хората, които са тук, реших да направя група, за да може да имаме всички ние тук някаква културно-забавна програма. В началото направихме квартет. Сега останахме с жена ми, другите изпълнители от нашата група отпаднаха по здравословни причини. За съжаление нямаме музиканти.”
До края на годината дуо Райчеви ще изнесат концерт и в Дома за стари хора в Княжево.
“Ходихме да видим как живеят там старите хора. Поводът беше, че нашите социални отговорнички споделиха, че там няма певческа и танцова група. Дожаля ни, така че сега с удоволствие готвим програма и за хората там. Това повдига духа, а това е най-важното за нас.”

Поли БОЯНОВА