ЕХ, ЖИВОТ!
Водил съм “Добро утро” с 40 градуса температура, споделя популярният журналист

Александър АВДЖИЕВ е завършил българска филология в СУ “Св. Кл. Охридски” през 1985 година. През 1986 г. е водещ на “Хоризонт на вълните на младостта”. В периода 1987-1988 г. е щатен репортер в БНТ, водещ на информационните емисии. От 1988 до 2002 г. е водещ на седмичното телевизионно предаване “Добро утро”. В него прави редица интервюта - с Кейт Буш, с Микеле Плачидо, с Джейсън Донован, с Шейкън Стивънс, с Линдзи Андерсон, с Бони Тейлър, с “Бакара”, със Си Си Кеч, с Фабио Тести, с Моника Вити, с Джанкарло Джанини, с Джани Моранди, с Джани Ривера, с Франц Бекенбауер, с харлемските баскетболисти, с Нормън Уиздъм (популярният мистър Питкин). От 2002 до 2004 г. е отговорен редактор и един от водещите на сутрешния блок на БНТ “Денят започва”. От 2004 г. досега е главен редактор на Главна редакция “Общество” на БНТ. От 2005 г. е автор и водещ на публицистичното предаване “Навигатор”.

- Имал ли сте здравословен проблем по време на работа?
- Много пъти съм водил “Добро утро” болен - с грип, с настинка, със запушен нос, с кашлица и т.н. Но никога не съм си губил гласа. Веднъж водих предаването с 40 градуса температура. Сутринта едвам се довлякох до телевизията и едвам се прибрах. Но по време на предаването все едно ми нямаше нищо.
- Как си го обяснявате?
- Мобилизирам се вътрешно, абстрахирам се от всичко, защото нямам избор - предаването е на живо.
- Друг случай?
- Дъщеря ми беше на 4-5 годинки. Хвана варицела. Тя е от средното ниво тежки шарки. Аз също я “пипнах”, а бях над 40 години.
- Тежко ли я изкарахте?
- Не. Митко Цонев - месец преди мен - беше хванал същата болест от своето дете. Оплака ми се, че я е изкарал изключително тежко - 40 дни не мръднал от дома си, целият бил покрит с огромни пъпки. Аз също имах пъпки по лицето, но не много. Това заболяване не се лекува с лекарства, а минава от само себе си. Спомням си, че ми забраниха да се бръсна. Седях две седмици вкъщи под карантина. Но не спрях предаването. Колегите подготвяха всичко, а аз идвах в събота само да го водя.
- Случвали ли са се интересни неща, докато сте водил “Добро утро”?
- Да. Точно в тези дни се случиха най-важните неща в живота ми. Майка ми почина в събота, към 7.30 часа сутринта, а аз в 8.30 бях в ефир. Това е лошото. Хубавото е, че и двете ми деца се родиха в събота. При раждането на дъщеря ми Бояна, научих от екрана какво е станало. Видеозонът не можа да определи точно дали е момче, или момиче. От АГ болница “Шейново” са се обадили в апаратната. Колегите ми пуснаха поздравителен надпис. Така разбрах, че ми се е родило момиче. Борис - второто ми дете, също се роди по време на предаването.
- Как сте със здравето?
- Чувствам се перфектно, но имам високо кръвно. Мисля, че това е нормално за хора с нашата професия.
- Още сте млад за хипертония.
- Животът, който водим не само аз, а и всички българи, изключително много предразполага към хипертония. От 6 години съм постоянно на лекарства. Така ще бъде до края на живота ми.
- Редовно ли пиете лекарствата?
- Най-редовно и никога не ги спирам. Но към тях прибавям много сериозно спортуване.
- По препоръка на лекарите ли?
- Не. Винаги съм бил спортист - плувец и ватерполист. Спортувам с голямо удоволствие. Това се отразява много добре на общото ми физическо състояние.
- На какво се дължи хипертонията ви?
- Нямам наследствена обремененост. Майка ми имаше ниско кръвно, а баща ми - желязно. На 74 години то беше 120/80. Мисля, че хипертонията има връзка с характера, с емоционалността, с чувствителността на човека. Като прибавя към това стреса, в който живея, мисълта за оцеляване, напрежението от работата на живо в ефир, как да нямам хипертония?!
- Какви са усещанията ви при повишаване на кръвното налягане?
- Главоболие, топли вълни, стягане над тила.
- Голямо ли е напрежението при телевизионния водещ?
- Изчислено е, че в началото на предаването напрежението е 7,5 пъти по-голямо, отколкото напрежението на летец изтребител при излитане.
- На кои лекари сте благодарен?
- На личната ми лекарка д-р Христова от II ДКЦ, на една кардиоложка от медицински център “Здраве”, която също се казва д-р Христова. Безкрайно съм благодарен на д-р Валя Гергинова от АГболница “Шейново”. Тя е педиатър и помогна много да отгледаме децата си. Освен това по нейно настояване тръгнах да правя изследвания за хипертонията си.
- Високи ли са цените на лекарствата у нас?
- За моята заплата са високи. Ако бях член на 5-6 борда, сигурно нямаше да ми се виждат такива. Ползвам услугите на Здравната каса. Но има нещо друго, което ме вбесява като журналист. Защо едно лекарство за раковоболни в турция е 4-5 пъти по-евтино, отколкото в българия?! Къде е далаверата? И как е възможно да се прави далавера върху гърба на хора, чието бъдеще е твърде неясно?!
- Във всяка държава лекарствата за онкоболните са безплатни.
- Зная. Правил съм журналистическо разследване на тема: защо няма лекарства за онкоболните? Самите болни разказаха, че използват всеки възможен случай някой да им донесе от Турция лекарство.
- Как бихте нарекъл този факт?
- Тотално престъпление! Не зная кой би могъл да сложи край на това безобразие.
- Още за лекарствата?
- Щом се разболее едното ми дете, веднага се разболява и другото. Влизам в аптеката и излизам без 30-40 лева, без да съм купувал антибиотици. Давам тази сума само за капки за нос, витамини, парацетамол, сироп за кашлица и други елементарни неща.
- На какво приличат българските държавни болници?
- Нашите болници са нещо като занемарен селски санитарен възел.
- Какъв е стресът в професията на журналиста?
- Многостранен. Нашата работа е свързана с информация. Тя трябва да бъде достоверна и проверена, преди да я поднесем на хората. Ако разработваш дадена тема или правиш журналистическо разследване, трябва да видиш всички гледни точки по проблема. Това е свързано с много контакти. Не всички се съгласяват да участват. Държавните институции и министертвата - ако темата е неудобна за тях - се “разболяват” тотално и могат да ти провалят предаването. Живият ефир, напрежението от камерата, от това, че в момента те гледат стотици хиляди души и прецеждат всяка твоя дума - всичко това е нещо като тежка преса. Не трябва да позволяваш тя да те смачка. Може би високото ми кръвно се дължи на факта, че Не изливам яда си, когато съм разгневен от нещо. Задържам го вътре у себе си.
- Спазвате ли диета?
- Ядях много солено. Дори на сиренето слагах сол. Откакто започнах антихипертоничната терапия, използвам заместителна сол. Тя никак не е вкусна, дори е отвратителна, но няма как. Заради холестерола спрях субпродуктите. Ограничавам майонези, яйца и други холестеролни “бомби”.
- От колко години пушите?
- От около 20. Пуша максимум по една кутия на ден.
- Цигарите вредят ли на здравето ви?
- Те са доказано лошо нещо. Когато правех изследванията за кръвното, лекарите определиха какъв режим да спазвам, какви лекарства да пия и т.н. Казах им: ”Уважаеми доктори, ще изпълня всичко, което ми препоръчвате. Само не ми казвайте да спра цигарите. В този етап не мога да го направя, но мога да ги заменя с възможно най-леките.”
- Българите злоупотребяват ли с алкохол?
- Да. Народът ни пие масово, при това - отровни вещества. Времето на тоталните ментета отмина. Днес се продават официализирани ментета. Те не са отровни в буквалния смисъл на думата. Просто са чист спирт, примесен с есенции и с цветове. От немотията, от безперспективността, от стреса и от алиенацията българинът намира помощ само в бутилката с некачествен алкохол. Той дори не може да си помисли за качествен, защото струва майка си и баща си. Така постепенно българинът се пропива. Да не говорим, че възрастовата граница пада. Учениците се напиват в голямото междучасие, под носа на учителите. Заради акциза цените на алкохола започнаха да се покачват. По евростандартите те ще се покачат още повече. Страшното е, че и това няма да спре българина да пие. Така ще затъва все по-дълбоко.
- Кои събеседници са ви впечатлили най-много?
- Много обичам да разговорям с писателя Александър Томов, с Николай Конакчиев - те са ерудирани и приятни събеседници. Приятно е да се говори с Джоко Росич, с Йордан Попов от в. “Стършел”, с Данчо Лечков, с Боби Михайлов. От чужденците най-силно ме впечатли Нормън Уиздъм - с чувството си за хумор. Интервюто беше в къщата му в Епсън, градче до Лондон. Накарах го да покаже известния си смях, който е много специфичен. Той се напъна да го изиграе, но на носа му се появи секрет. Извади една носна кърпа, избърса носа си. После ме погледна дяволито, подаде ми кърпата и ме попита дали не съм хремав. Отговорих му, че нямам нужда от кърпа, но съм си забравил четката за зъби в София и - ако може - да ползвам неговата... Каза, че няма да ми даде своята. Но приятел му бил на гости за няколко дни и си забравил четката. Можело да ми услужи с нея. Така се шегувахме и закачахме. Приятно попадение бе интервюто ми с Джейсън Донован. Нямах уговорена среща. Просто го издебнах. Бяхме в английската Ай Ти Ви. Сгащих го на излизане от студиото. Разговорът беше впечатляващ.
- Какво трябва да прави българинът, за да бъде по-здрав?
- На първо място - да следи здравословното си състояние, да ходи на профилактични прегледи. Българинът няма такава здравна култура. Трябва да внимава какво яде, а това е много трудно. Знаем какви неща се продават на пазара през последните 15 години. Нашият сънародник няма пари да търси качествена и скъпа храна. Българинът води тежка битка със стреса, но няма как да го избегне. Той просто мисли какво ще яде следващия месец, следващата седмица, а много хора - и утре. Хората нямат пари за лекарства. За всичко това е виновна държавата. Мисля, че българинът полудява. Броят на психично болните, които ходят по улиците, тотално е скочил. Може би за тях няма болници или няма средства, за да бъдат лекувани. Стресът, в който живеем, се отрази зле на по-лабилните в психично отношение граждани.
- Какво е вашето пожелание за читателите на вестник “Доктор”?
- След като си имат вестник “Доктор”, вашите читатели ще са здрави. Пожелавам им да вярват в себе си. И да помнят, че нищо не започва от днес!

Едно интервю на
Здравка ИВАНОВА