MADE IN BULGARIA
Убийцата Мария всяка нощ сънувала кошмари в затвора, в четвърти клас била в паралелка за деца - гении

Тази седмица се навършват точно три години от зверското убийство на 14-годишната Маргарита Гергененова от Пловдив. Извършители на зловещото престъпление, което хвърли в потрес цялата държава, се оказаха две съученички на жертвата. За кървавото си деяние 14-годишните Антония Матева и Мария Дръндарова - осмокласнички в училище ^Братя Миладинови^, бяха осъдени на 8 и 9 години затвор. В момента излежават присъдите си в трудовопоправителното общежитие към Сливенския женски затвор. Три години след трагичния инцидент репортер на ^ШОУ^ се срещна с роднини и близки на двете невръстни килърки и жертвата.

Жестоката история започва така: на 5 март, 2004 г. 14-годишната ученичка от пловдивската гимназия ^Братя Миладинови^ е обявена за общодържавно издирване. Момичето не се прибира цяла нощ вкъщи и родителите й алармират полицията. 4 дни по-късно, на 9-ти март, трупът й е открит на жилищна площадка в блок на улица ^Кукуш^.
Заподозрени и задържани за убийството са съученичките й Антония Матева и Мария Дръндарова. По-късно става ясно, че в блока, където е намерен трупът, само един етаж по-надолу, живее Антония. При обиск в дома й са намерени дрехите, с които Маргарита е била облечена в деня на изчезването. Съдебните лекари заключават, че смъртта е настъпила вследствие удушаване. Два дни по-късно невръстните килърки правят пълни самопризнания. Идеята за убийството на Маргарита им хрумнала половин година по-рано, още през септември, 2003 г. Мотивът - завист. Двете момичета завиждали на приятелката си Маги, защото момчетата предпочитали нея пред тях. На 4 март, 2004 г. те поканили жертвата в апартамента на Антония на ул. ^Кукуш^. Решили са там да удушат Маргарита, защото през деня в жилището нямало никой. Родителите били на работа. По някое време Антония и Мария измъкнали бухалка без Маги да ги види. Но не им стигнал кураж да замахнат. На другия ден Антония пак поканила приятелката си на гости. Маргарита седнала на фотьойла. Едно от момичетата се приближило и посегнало с ръце към шията й, другото зад гърба й замахнало с бухалката и я ударило в главата. Съборили Маги на пода с хватка от джудото и продължили да я стискат за врата. ^Какво правите? Оставете ме! Това е сънната ми артерия, ще умра!^ - молела се Маги, обляна в сълзи. Двете не се трогнали.
Душенето продължило близо половин час.
През цялото време Маги се съпротивлявала, била е в съзнание. Изпитвала е тежки предсмъртни мъки.
Когато убили приятелката си, двете я съблекли по бикини в стаята на Антония. Увили тялото с чаршаф. Замъкнали трупа на тавана и го покрили с дъски и чували. Замисляли да изгорят тялото, но се уплашили, че ще стане пожар в блока и се отказали. Събрали дрехите на Маги в найлонова чанта, мобилния й телефон продали за 20 лв. в магазин за апарати втора ръка. И отишли да пият кафе. Три дни по-късно разказали за смъртта на Маги пред тяхна приятелка- шестокласничка. Даже завели детето да види трупа. Ако ни издадеш, и на теб може да ти се случи същото, заплашили удушвачките. 12-годишната Кристина обаче не се изплашила. Въпреки заплахата позвънила в полицията и казала къде е скрито тялото на издирваната Маргарита.

ПЛОВДИВ
Илиян АТАНАСОВ


^Откакто попадна в затвора, дъщеря ми много се промени, - разказа пред репортера на ^ШОУ^ бащата на непълнолетната убийца Мария - Тони Дръндаров. - Чак сега започна да проумява какво се е случило с живота й.

БАЩАТА НА УБИЙЦАТА: ЕДВА В ЗАТВОРА ОСЪЗНА КАКВО Е ИЗВЪРШИЛА!

Откакто попадна зад решетките, тя започна да пише стихове. Редовно ми праща писма. В едно от тях написа: ^Сега разбирам колко щастлива съм била преди. Трябваше ли да загубя свободата си, за да оценя сега колко много ми липсва.^
В сливенската килия си има телевизор, абонирала се е за модни списания и вестници.
Чете много романи и енциклопедии. Последно ми се похвали, че е прочела ^Дон Кихот^. Пожела да й занеса тълковник за сънища, защото много сънува, почти всяка нощ и все кошмари. Психиатрите и психолозите, изследвали Мария, са вписали в заключението си, че дъщеря ми е с изключително висок интелект. До 4-ти клас учеше в състезателна паралелка за напреднали деца. Ходеше по олимпиади по български език и математика - все печелеше първите места. Досега не мога да си обясня кое я е накарало да извърши това убийство. Вероятно грешката е в нас с майка й - някакъв пропуск във възпитанието. Може би не съм я контролирал достатъчно.^

ДОСИЕ
Скандални разкрития направи миналата година бащата на едното от двете момичета, убили съученичката си Маргарита Гергененова. Тони Дръндаров, баща на Мария Дръндарова заяви, че дъщеря му и нейната приятелка са удушили Маргарита не от завист, а от това, че тя се е опитала без тяхно съгласие да ги запознае със свой приятел- сутеньор, за който двете момичета да проституират насила. Според бащата има замесени и полицаи от Първо РПУ в Пловдив. Още по време на съдебния процес открих в тефтерчето на дъщеря ми имената и телефонните номера на полицейски служители от Първо РПУ, разказва бащата. Показах ги на адвоката си, но той ми нареди да мълча за това. А наскоро дъщеря ми ми призна, че Маргарита е искала да я запознае със свой приятел, който е известен сутеньор в Пловдив. Младежът много искал Мария да работи за него като проститутка и се опитвал да я вкара в схемата си чрез Маргарита, твърди бащата Тони Дръндарски.