ЗАБРАНЕНА ЗОНА
• Проверявали 28-годишния бизнесмен за пране на пари
• Йорданка Запрянова съблазнила съученик на сина си?

Малко преди да го разстрелят с десет куршума през май 2005 година, срещу Константин Дишлиев е започнала проверка за пране на пари заради превод от два милиона евро към негова фирма. Съмнителната сума идвала от английската Global Associates Limited и е била като кредитна линия. Парите е трябвало да се върнат за пет години. Във финансовото разузнаване получили сигнал от британските служби и стартирали проверка. Тя обаче прекъснала, след като Дишлиев умрял. Това изненадало мнозина, защото на практика баджанакът на Косьо Дишлиев Евелин Банев – Брендо бил този, който усвоявал парите и това можело много лесно да се докаже. Начинът, по който скоропостижно е приключила проверката, навявал на корупция.

Проверката на специализираните органи установява редица интересни неща, като например съществуваща връзка между изпращача на парите от Англия и получателя. Шефка на британската фирма е Моника. Неин е и подписът върху разрешението за отпускане на двумилионната кредитна линия. Гарант за връщането на заема пък е Владимир Дишлиев, който е бащата на Константин.
“Аз съм живял в много страни и имам контакти със стабилни финансови институции”, бе заявил роденият на 23 март 1977 година Дишлиев. При създаването на ^Прайвът файнънс юниън^ (PFU) негови съдружници били Симо Карайчев и Петя Недялкова, съпругата на фараона Иво Недялков. По повод убийството Иво Недялков обаче казва: “Стара информация е това. Много отдавна се промениха нещата. Нямаме никакво отношение нито към фирмата, нито към Дишлиев”. Недялков преценил, че не му е изгодно да работи за PFU и се разделил с Константин, за когото преди това бачкал като съветник.
Компанията PFU се занимава основно с финансирането на сделки по закупуване на недвижими имоти и строителство. Само за последните две години PFU успява да регистрира над 400% ръст на кредитния си портфейл, който към края на 2004 г. възлиза на 17,858 милиона лева. По това време сумата на активите възлиза на 21,276 милиона лева, а очакванията са в следващите месеци да достигнат 50 милиона!
При отпускането на заеми от PFU не се изисква доказване на доход и допълнителни гаранции. В същото време се поддържа висока степен на конфиденциалност, твърдят нейните експерти. Според някои лоши кредити са изяли главата на бизнесмена, според други – виновни за всичко са наркотиците.
Във вечерта на убийството 28-годишният бизнесмен е вечерял в индийския ресторант „Тадж Махал” в женска компания. Дишлиев и дамата с него са разговаряли много делово и от персонала предположили, че са бизнеспартньори или просто познати. Отгоре на всичкото Константин изглеждал много по-млад от спътничката си, която се оказала... неговата жена. Действително Десислава Дишлиева, по баща Добринова, е със седем години по-възрастна от Константин Дишлиев. Според някои източници семействата на двамата държали повече на този брак, отколкото те двамата, защото искали да се сродят и обединят бизнеса си.
От откъслечни реплики, дочути от персонала на индийския ресторант и повторени по време на следствието за убийството на бизнесмена, той е обсъждал с Десислава въпроси за дъщеря им, за развода и бизнеса им. Намерението на Константин Дишлиев да отреже Десислава от всичко, свързано с бизнеса му, е било обяснено нашироко пред следователите и от неговата майка Йорданка Запрянова, убита преди да потвърди показанията си пред съдия. Запрянова не е искала охрана и полицейска защита, но е била притеснена от взаимоотношенията със снаха си, която обвинявала във всички смъртни грехове, в това число и за разстрела на сина си. Йорданка Запрянова е била много надъхана срещу Десислава и от разказа й е станало ясно, че двете не поддържат никаква връзка. Въпреки това веднага след намирането на трупа й в апартамента на улица „Горски пътник” обиколи слух, че именно снаха й е открила простреляното й тяло. Според други източници обаче това е сторил интимният й приятел, който влязъл в апартамента със собствен ключ, предоставен му от Йорданка Запрянова.
Убитата е била известна с афинитета си към млади мъже, на възрастта на сина й. Според информирани тя даже имала афери с негови съученици. По този повод на една родителска среща имала грандиозен скандал с майката на другарче на Константин, която й скочила, че е съблазнила синчето й. Йорданка Запрянова е била страхотна красавица и не е имало мъж, който да може да й устои, разказват нейни познати. Малко жени издържали в нейното обкръжение и затова приятелствата й били предимно с мъже.
Един и същ почерк според разследващите е имало при убийствата на Косьо Дишлиев и майка му. Общото била хаотичната стрелба по тях. По него били изстреляни десет, а по нея – шест куршума, като даже не била целена една област в главата или тялото, а напосоки.
След убийството на скандалния бизнесмен тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов извежда версия, че може да се направи връзка между ликвидирането на Дишлиев и заловени 819 килограма кокаин в Испания. При акцията испанската полиция арестувала шестима българи.
Трета версия е, че 28-годишният столичанин се е скарал със свой съдружник, но не Брендо, както се твърди напоследък. След смъртта на Дишлиев хора от бизнессредите коментират, че е влязъл в конфликт с мъж с прякор Доктора, но с различно име от това на Иван Тодоров. Той е Борислав Стоянов и е собственик на къмпинг “Оазис”. Стоянов е крупен бизнесмен, съпруг на актрисата Анета Сотирова и доведен баща на попзвездата Белослава.
4,5 тона кокаин от Латинска Америка са минали по канала на Дишлиев, съобщава български всекидневник в коментар за убийството в София. Според друг вестник пък убитият бил близък приятел с Кузман Гуслеков, също убит след провалена афера с 600 кг кокаин.
По думите на Бойко Борисов Дишлиев по всяка вероятност участвал във финансирането на венецуелските пратки с кокаин.
Липсата на свидетелски показания допринася за безрезултатното прекратяване на разследването за убийството на 28-годишния “играч”. Според очевидци в района на “Тадж махал” убиецът на Константин Дишлиев е бил със стандартна визия, доколкото това се е виждало под ниско нахлупената му шапка, с добро телосложение и е бил среден на ръст. Избягал със сив автомобил с неустановена марка, който го чакал. Опитите да се изготви фоторобот на убиеца на Дишлиев се провалили заради масовия отказ на хората да дават показания. Килърът не е бил разпознат даже и от съпругата на Косьо Десислава, която обаче според думите на свекърва й е имала интерес от ликвидирането му, под угрозата да остане на улицата, като я ореже от бизнеса си напълно.

Ралица ХАДЖИСОТИРОВА

МАЙКА МУ БИЛА РЕГИСТРИРАНА В МВР КАТО ПРОСТИТУТКА!
Скандален факт около житието-битието на застреляната неотдавна майка на Дишлиев Йорданка Запрянова извади наяве вестник “Политика”. Според авторитетното издание още преди 10-и ноември дамата имала вземане-даване с МВР. В тогавашната милиция Запрянова била картотекирана като... проститутка, “бръмчаща” в елитния по онова време мотел “Хемус”. Най-древния занаят Йорданка упражнявала и няколко години в Италия. Според МВР именно по време на “гастрола” си там тя се свързала с мафиоти, които са дали начален старт както на нейния бизнес, така и на този на сина й Константин.
Версията за началния капитал за бизнеса на младежа е потвърдил и бившият съпруг на Запрянова Владимир Дишлиев, който заявил пред разследващите, че синът му стартирал като бизнесмен с помощта на своята майка, но нямал информация откъде впоследствие е получавал пари. Той обяснил още, че Константин и баджанакът му Брендо са били скарани.
Запознати с разследването на прокълнатото семейство пък разкриват, че на третия разпит на Йорданка Запрянова, непосредствено преди който бе гръмната, тя е щяла да назове името на групировката, която според нея е стояла зад Брендо.