Инж. Петър Петров: Никой не може да ни забрани да си върнем изоставените български сортове

Яли ли сте скоро истински домат? Като няма друго, хората дъвчат сега това недоразумение, наречено домат

Яли ли сте скоро истински домат? Като няма друго, хората дъвчат сега това недоразумение, наречено домат

<em>&nbsp;Човек като инженер Петър Петров не може да стои на едно място, трябва да работи. И понеже на него като бивш директор му е дошло до гуша от унинието, което ни съсипва, предприел е голям план със също такива &ldquo;бойни&rdquo; приятели като него. Но важното е, че той ще се осъществи. Частен българо-руски консорциум подготвя възвръщането на вкусните ни зеленчуци чрез националната генетична банка със семената на уникалните ни селскостопански култури.</em><br /> <br /> Вече е стартирала програма за реклама на руските и на арабските пазари за българска оригинална лютеница, за плодове и зеленчуци. Както и за прочутия ни шипков мармалад, конфитюра от рози, печени чушки, бурканите с белени домати. Наскоро доцент Тенчо Чолаков от Селскостопанската академия в Пловдив надигна глас, че чрез новия европейски регламент от Брюксел искат да ни погубят розовите домати, чушки, боб и други основни сортове, които са националната ни гордост. <br /> <strong><br /> - Защо е това коварство от страна на Брюксел относно нашите плодове и зеленчуци?</strong><br /> - Някои наши производители и фермери решиха, че са по-хитри и че може да си печелят без много работа, като започнаха подмяната на вкусовите сортове с вносни, които имат по-голяма трайност на пазара, могат дълго да престояват и техните семена дават по-голямо количество от декар спрямо нашите. Яли ли сте скоро истински домат? Тези, които се продават, са с дебела кожа и вътре бяла целулозна нишка, неразлагаща се &ndash; негодна за ядене. И хората като няма друго, дъвчат това недоразумение, наречено домат. <br /> <br /> <strong>- Как се нарича вашият проект?</strong><br /> - Нарича се &ldquo;Стандарт Стара планина&rdquo;. Първи ни подаде ръка &ldquo;Отечествен съюз&rdquo;, надправителствената организация. При всички национални катастрофи, а сега е точно такава, селското стопанство ни е спасявало, нали? Селото ни е спасявало. Събрахме се преди четири години 15 души единомишленици, все проверени професионалисти. И разработихме един национален проект &ldquo;Българо- руски консорциум&rdquo; за възстановяване и развитие на селското ни стопанство. Руснаците са готови да инвестират проекта ни. <br /> <br /> <strong>- Какви хора участвате?</strong><br /> - Участват агрономи, зооинженери, бивши кметове, бившият директор на Института за високопланинско животновъдство в Троян - Марин Тодоров, проф. д-р Светла Бъчварова, подкрепиха ни и руският посланик Исаков и търговският представител Илингин. <br /> <br /> <strong>- А Брюксел?</strong><br /> - Това е частен консорциум и Брюксел няма думата.<br /> <br /> <strong>- Очертавате една прекрасна картина.</strong><br /> - Докога ще гледаме безпомощно как хората ни отиват ратаи по Гърция и Испания? Тук ще си гледаме собствените стада и собствените си насаждения. По селата ще има нужда от работна ръка. Предвиждаме 40 промишлени единици с по няколко линии и достигане на 100 хиляди тона преработени плодове и зеленчуци в стерилни консерви. Разработили сме пълна програма с всички етапи, със съпътстващите производства и сертификати от Агенцията по храните. Да се върнем към производството на изоставените български сортове, това никой не може да ни го забрани. <br /> <u><br /> В момента истинските ни вкусни домати са затворени в националната ни генетична банка в института в Садово</u><br /> <br /> Ние първо се обърнахме към тях с нашия проект. Нашите партньори са ни поставили условие: възстановяване на неповторимите и уникални вкусови качества на нашенските плодове и зеленчуци. Възстановяване на породите животни и технологиите, които отразяват специфичните ни природни условия. Връщането на нашенските местни и млечни продукти. Ще има завод за консерви, силози, разсадници, фуражен завод, завод за консерви, за стъклен амбалаж, трафопостове, машинно-тракторен парк, кравеферми, ферми за телета, кланици, цех за преработка на кожи, тоест всички съпътстващи предприятия.<br /> <br /> <u>Не може шепа безродници да разполагат със земята ни <br /> </u><br /> и да садят каквото им е изгодно за бързото им забогатяване. И да внасяме млечни продукти откъде ли не. Ще ви дам пример: уникалната ни куртовска капия има реколта 1500 кг от декар. А с тази манипулираната, която се сади масово днес, събират по 4-5 тона от декар. Ето заради това ядем боклуци.<br /> <br /> Най-важното в проекта ни е, че партньорите ни са готови да вложат големи инвестиции. Руският пазар добре познава вкуса на нашите домати, чушки, компоти, конфитюри. По тяхната телевизия в кулинарните предавания ще чуете &ldquo;болгарский перец&rdquo;. <br /> <strong><br /> - Докъде сте на този етап?</strong><br /> - На финала сме. Ето вижте &ndash; всичките ни документи са парафирани, срещаме само подкрепа и на държавно ниво. <br /> <strong><br /> - Разкажете за себе си, как започна кариерата ви?</strong><br /> - Започнал съм от общ работник в завод &ldquo;Балкан&rdquo; &ndash; Ловеч, бях на 20 години. Ако някой е забравил, припомням, че правехме балканчета, мотопеди. 50-кубиковото балканче беше достигнало световно ниво като модел в своята категория. Произвеждахме десетки хиляди бройки годишно, търсенето беше голямо. Животът подреден, заплатата сигурна. От малък провинциален град Ловеч прерасна в окръжен град със 70-80 хиляди жители благодарение на индустриалното развитие на района. Днес е паднал на 50 хиляди. После отидох да следвам в Лесотехническия в София, механична технология на дървесината. Безплатно се следваше. После ме разпределиха на работа в един от водещите мебелни заводи &ldquo;Тодор Кацаров&rdquo; в Ловеч. Мебели се произвеждаха и за масово потребление, и за износ на руския пазар, напълно окомплектовани - пълно обзавеждане на едно семейство: спалня, библиотека, холна гарнитура, маса с шест стола. Вагони пътуваха към Москва с гарнитури &bdquo;Ловеч&rdquo;. Бяха пощурели за тях. Въведохме най-модерната технология от Западна Германия. Имаше живот, динамика в общественото пространство. <br /> <u><br /> Може ли да се сравняват тези работещи на пълна пара заводи с днешните цехчета </u><br /> <br /> тук и там, дето ги ръководят наследничетата на бившата номенклатура. <br /> <br /> <strong>- Как се разви нататък животът ви?</strong><br /> - Станах главен инженер на завода, а после и директор. Знаех всичко какво става в завода. Никой не можеше да ме подведе, пораснах заедно с развитието на завода. Ръководех към хиляда човека с осем цеха към основния завод. С модерни машини. Имахме най-доброто оборудване от Италия за дървообработване... Моите деца? Синът Илиян е инженер, снахата завърши текстил &ndash; работи във фирма като технолог дизайн.<br /> <br /> Имам три внучета - Габриела следва инженерен дизайн в Лесотехническия. Петър следва телекомуникации, а Стефан е ученик в Математическата в Ловеч.<br /> <br /> <strong>- Какво ви възмущава днес?</strong><br /> - Големи предатели се родиха сред новите демократи &ndash; да разпродадеш собствената си материална база за скрап, за да вземеш комисиони. <br /> <strong><br /> - В крайна сметка вашият проект иска да си възвърнем това, което сме имали? </strong><br /> - Целта ни с този проект е да приберем хората от кофите за боклук. Знаете ли колко образовани хора вече са по кофите? Да си върнем активния живот, а не да чакаме на този и онзи да благоволи да ни включи в спуснати програми и парични схеми. И ако има хора, готови да работят, да се включат в проекта и да работим заедно, нека ни намерят по този имейл <strong>petrovlov@abv.bg</strong> или на т<strong>елефоните 0892236514 Глобул, 0889236514 Мтел</strong>, или да дойдат в Ловеч.<br /> <br /> <br /> <strong><br /> Савка ЧОЛАКОВА</strong><br />