СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ
Наричат дванадесетопръстника “втория стомах”

Биолозите и медиците наричат стомашно-чревния тракт “пътя на живота”. По този път става преобразуването на хранителните вещества в строителен материал за организма, а увреждането на който и да е участък от него води до проблеми и неприятни усещания. Днес ще разберем как можем да помогнем на дванадесетопръстника - най-важния участък на стомашно-чревния тракт.

Всеки го знае - един от най-мощните провокатори на язвата е стресът. Не е случайно, че медиците го приемат като психосоматично заболяване. Дори има и такова понятие - “стресова язва на стомаха”. По думите на един от най-големите специалисти по стомашните проблеми - Рапорт, всяка патология на стомашно-чревния тракт съответства на своя психологичен портрет. По принцип язвениците са хора, които непрекъснато са разтревожени, възбудими и мнителни. За тях са характерни честите промени в настроението - от депресията до хистерията.
Ако единият от родителите е имал язва, децата имат реалния шанс да повторят “сценария”. Всичко е в заложеното количество клетки, които произвеждат солната киселина (при хората с лоша наследственост производството на това количество е много над нормата). Ако към това се добави и нездравословният начин на живот, болестта просто няма да иска да си отиде.
В сложната система на стомашно-чревния тракт има един малък орган, които в миналото са наричали “втори стомах”. Както вече се досещате, става въпрос за дванадесетопръстника. Ако измерим дължината му с пръсти, ще се уверим, че той наистина е дълъг 12 пръста. Оттук идва и името му. Но и латинското му наименование “дуоденум” в превод означава същото - дванадесет.
Ролята на дванадесетопръстника за доброто състояние на човешкия организъм е много важна. Съдете сами: именно в него ферментите на задстомашната жлеза разлагат и белтъчините, и мазнините, и въглехидратите. Набързо изгълтаната и зле смляната храна, кафето и алкохолът, лекарствените препарати принуждават стомаха да засили секрецията си, а по тази причина дванадесетопръстникът е принуден да работи усилено, за да неутрализира повишената стомашна киселинност. Свръхнатоварванията не могат да не се отразят на лигавицата на дванадесетопръстника - развива се дуоденит, усложнен понякога с язва.
Не е лесно справянето с това състояние, но не е и невъзможно. Растителният свят е винаги готов да ни се притече на помощ.

ФАКТ!
• От язва страдат повече мъже, отколкото жени.
• Прекрасната половина на човечеството притежава мощна противоязвена защита - женските полови хормони - естрогени, оказват силно трофично действие върху тъканите.
• Тези хормони подобряват кръвоснабдяването и повишават имунитета.

ПИЙНЕТЕ СИ ПРИРОДЕН АСПИРИН
Като имаме предвид, че язвата на дванадесетопръстника има възпалителен характер, основно лечебно средство трябва да бъдат растенията, които се справят успешно с това явление. Съществуват няколко вида противовъзпалителни билки, които се различават по своя ефект.
Към първите спадат растенията, съдържащи танин. Представители на тази група са дъбовата кора, съплодията на елхата, корените на червеното подъбиче, листата и корените на глухарчето. Освен противовъзпалителния и дъбилен ефект, тези растения помагат за образуването на защитна белтъчна покривка върху лигавицата на червата.
Втората група са билките, съдържащи природни салицилати (аспирин). Представители на тази група са върбовата кора, малиновите листа и др.
За разлика от химичния аспирин, който действа разрушително върху лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника, посочените помощници от растителния свят не само лекуват възпалителните процеси, но и помагат за регенериране на увредената тъкан.

ЛЕЧЕНИЕТО ИЗИСКВА ВОЛЯ И ПОСТОЯНСТВО
Трябва да споменем необходимостта от растителни адаптогени, усилващи всички възстановителни процеси в организма. Както е известно, към тази група се причисляват елеутерококът, женшенът, родиолата.
Но язвената болест на дванадесетопръстника диктува своите условия за прилагането на тези растения - не като водна настойка, а само като отвара.
Отлично ранозаздравяващо и повишаващо защитните сили на организма свойство притежава лекарството от домашно алое и мед. То е полезно не само за току-що появила се язва, но и за профилактика и лечение на хроничната.

Как се изпълнява рецептата?

Вземат се 500 г листа от 3-5-годишно цвете, което не е поливано 2 седмици. Слага се за 5 дни на хладно, добре проветриво място. След това се смила в месомелачка, добавят се 500 г затоплен мед и 0,5 л домашно червено вино. Изсипва се в съд от тъмно стъкло и плътно се покрива. Стои на хладно 7 дни.
Режим на приемане:
• първа седмица - по 1 ч.л. 3 пъти дневно един час преди ядене;
• втора седмица - по 1 супена лъжица 3 пъти дневно;
• трета седмица - по 2 супени лъжици 3 пъти дневно.
При психоемоционални натоварвания язвената болест рецидивира. Затова е добре да си спомним и за една друга група растителни средства, необходими при язвената болест. Това са успокояващите билки с меко действие:
- валериана;
- мента;
- маточина.
Разбира се, лечението на язвата е труден процес, който изисква сила на волята и определено мъжество, но усилията си струват. Фитотерапията се провежда в продължение на не по-малко от 2-2,5 месеца при обостряне и не по-малко от месец с профилактична цел и междусезонно.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ЯЗВАДЖИЙСКИТЕ БОЛКИ
Болката при язвена болест често има спастичен характер, затова за лечението є е необходимо прилагането на растителни спазмолитици. За тази цел са подходящи кимионът, анасонът, копърът (използват се семената на тези растения). В качеството на спазмолитик в народната медицина успешно се използва билката безсмъртник, а също и лайката, жълтият кантарион, ментата. В период на обостряне, язвената болка се повлиява добре от розовото масло.

Как се приготвя рецептата?

Намачкват се листенца от червена роза и се заливат с вода, прибавя се зехтин в съотношение 1:1. Сместа се вари на слаб огън, докато водата се изпари. Приема се по 1 ч.л. 5-6 пъти на ден 30 минути преди ядене.

ТОПРЕЦЕПТИТЕ НА “ДОКТОР” ЗА ЗДРАВ СТОМАХ
При язва на дванадесетопръстника е много важно да се осигури бързо зарастване на увредената лигавица. За тази цел е полезно да се приемат билки, които имат съсирваща съставка. Обливайки стомаха и дванадесетопръстника отвътре, съсирващата съставка предпазва язвата от по-нататъшното увреждащо действие на солната киселина, пепсина и грубата храна. С тази задача великолепно се справя отварата от ленени семена.

Първа рецепта

Семената се варят във вода до образуване на гъста течна маса, която се пие по половин чашка 5-8 пъти на ден независимо от приема на храна. Болката минава след 2-3 приема.

Втора рецепта

За изчистване на язвата от некротични маси помагат листа от живовляк.

Трета рецепта

Залива се 1 чаша сушени листа от живовляк с 2 чаши вряла вода. Оставя се да изстине. След като се прецеди, се пие по чаша няколко пъти на ден 30 минути преди ядене. Пресните листа на живовляка могат да се смелят в месомелачка. Към получената паста се прибавя същото количество вряла вода, разбърква се и след това се изцежда сока. Приема се по 1/3 чаша 3-4 пъти на ден.

Четвърта рецепта

За усилване на регенерацията на лигавицата на дванадесетопръстника помагат белият равнец и градинската коприва. Добро действие за заздравяване на язвата има ореховото мляко, приготвено от лешници или орехи.

Пета рецепта

Вземат се 10 г ореха, смилат се, добавя се 100 г преварена топла вода, прецежда се и се прибавят 1-2 лъжици мед. Приема се по една десертна лъжичка 5-6 пъти дневно половин час преди ядене.