ТОПЕКСПЕРТ
АНТИБИОТИЦИТЕ МОГАТ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ОСТРИ ЧРЕВНИ ИНФЕКЦИИ

- Какво представлява диарията?
- Определението на диарията е относително трудно. Най-общо казано, за диария се говори тогава, когато детето или възрастният пациент изхождат повече от три воднисти изпражнения за 24 часа. Ако обемът на изпражненията е голям, това говори за по-голяма загуба на вода и соли, а ако е малък - това намалява риска за обезводняване на детето, което се е разболяло от диария.
- Кои са най-често срещаните причини?
- Диариите се причиняват от различни вредни агенти, най-често от инфекциозен характер. От инфекциозните причинители преобладават вирусните диарии.
Те се срещат най-често в зимно-пролетния сезон, следвани от бактериалните диарии, които по-често се наблюдават през лятно-есенния сезон. По-редки причини за острите чревни диарии са паразитните инфекции. Освен остри диарии, има и неинфекциозни остри диарии, които най-често се наблюдават при допускане на грешки в храненето - даване на неподходяща храна на детето или на възрастния човек или даване на храна, която няма необходимите качества, за да бъде усвоена добре. Имам предвид груба, несъответстваща за малките деца храна, или храна, която е престояла и в нея са се развили бактерии или са се отделили токсини.
- Кои са най-честите инфекции, които причиняват диарията?
- Това са вирусите, сред които най-голяма е честотата на ротавирусите, следвани от други вирусни агенти. Ротавирусите са отговорни за 50 процента от диариите при децата до двегодишна възраст и за 5 до 10 процента от диариите във всички възрастови групи. От бактериалните инфекции най-чест причинител е Ешерихия коли, които съставляват около една четвърт от всички диарии във всички възрасти. На второ място е дизентерията с нейните разновидности. Тя засяга най-често децата и населението, живеещо в лоши хигиенни условия или с ниско социално и икономическо ниво.
Дизентерията засяга около 10 на сто от децата при които има констатирана диария. Подобна е честотата на салмонелозите в детската възраст.
- Има ли деца, особено предразположени към диарии?
- Всички новородени, недоносени, системно недохранвани деца, отглеждани при лоши битови условия, при неспазване на личната хигиена - в семейства, където няма изградени навици за измиване на ръцете след посещаване на тоалетна, преди хранене, лош тоалет от страна на майката, когато трябва да сменя замърсените пелени.
- В кои случаи е добре да се потърси лекарска помощ?
- Ако детето има диария, майката трябва да има повишено внимание към честотата на изхожданията и количеството на загубените течности. Обикновено диариите, особено вирусните, протичат относително леко и се преодоляват с обикновени средства като оводняване на детето, с набавяне на загубените течности, вода и соли. Ако диарията не минава в рамките на три дни, ако протича с висока температура, ако детето повръща неколкократно през деня, ако изхожданията са повече от 4-5 дневно и изпражненията са обемисти и воднисти, тогава майката задължително трябва да се обърне към лекар.
- Какви изследвания трябва да се направят в случай на продължителна диария?
- Острата диария обикновено преминава за срок не по-дълъг от две седмици Всяка диария, която трае повече от две седмици, се нарича продължителна. Изследванията са в няколко посоки. Изключително важно е да се направи микробиологично изследване на изпражненията, за да се уточни наличието на вредни организми и чувствителността им към антибактериални средства. Ако в изпражненията не се открие инфекциозен причинител, трябва да се търсят други причини, обуславящи диарията. Те могат да бъдат временно намалена способност за синтез на тънкочревната лигавица. Най-често се уврежда синтезът на ензимите, разграждащи млечната и обикновената захар.
Причина за възникване на диария може да бъде и първично или вторично възникнала алергия към различни хранителни продукти. Най-честата алергия в кърмаческа възраст или във възрастта до три години е към белтъка на кравето мляко. При деца, чиито най-близки роднини страдат от алергия (дори и дихателна), има склонност да се развие хранителна алергия и да прерасне в полиалергия - не само проява на непоносимост към белтъците на кравето мляко, а и към други различни продукти, предимно от белтъчен произход.
- Как се лекува?
- Лечението зависи от тежестта на диарията и от клиничната картина. Основна грижа на майката в домашни условия е да предпази детето от обезводняване. Това означава в организма да се внасят толкова течности и соли, колкото детето е загубило. Има една проста ориентировъчна мярка. Когато детето е под двегодишна възраст, майката трябва да му дава течности и соли в количество около четвърт до половин чаена чаша след всяко изхождане на воднисти изпражнения. При деца от 2 до 10 години количеството се увеличава на половин до една чаша след всяка дефекация. Над 10 години и при възрастни хора количеството е според желанието да се приемат течности.
- А какви течности и храни трябва да приема детето и колко дълго време?
- Ако диарията е лека, се препоръчва детето да приема обикновена вода, отвара от различни зърнени храни (например 3-процентова оризова отвара). Отварата може да бъде от нишесте, от царевично или пшенично брашно. На децата могат да се предлагат и зеленчукови супи, несъдържащи зеленчуци, които биха раздразнили червата чрез съдържащата се в тях целулоза. За предпочитане са добре сварените моркови и картофи, като към супата трябва да се прибави около половин чаена лъжичка сол. При децата с по-голяма загуба на течност се дава разтвор, препоръчван от Световната здравна организация, който се продава в аптеките. Ако родителите живеят в отдалечено място, могат сами да приготвят разтвора - от един литър вода с 18 г захар и 3 г сол.
- Колко време се приема съответната течност?
- Тези течности се дават, за да се компенсира загубата на вода и електролити. Дават се дотогава, докато не спре повръщането.
- А как трябва да се хранят децата?
- За предпочитане е по-често, в по-кратки интервали и отделната порция да бъде в по-малки количества. Установено е, че даването на големи количества храна макар и в по-големи интервали, може да обуслови възвръщането на диарията. Ако детето се е хранело 5 пъти на ден, се препоръчват 6 хранения, като в тях е добре да се прибави (след прекъсване на диарията) по една чаена лъжичка растителна мазнина - олио или зехтин. Ограничаването на калорийния състав на храната води до бързо възстановяване на загубеното тегло по време на диарийния епизод.
- В какво се състои медикаментозното лечение?
- При вирусно обусловените диарии медикаментозно лечение не се препоръчва, тъй като в големия процент от случаите настъпва оздравяване в рамките на три до пет дни.
Антибактериално лечение също не се препоръчва при всички бактериални инфекции. Ешерихия коли-инфекциите не се нуждаят от антибактериално лечение, напротив - то може да бъде вредно, защото щамовете са устойчиви към различните видове антибиотици. Ако антибиотикът не може да упражни полезното си действие, ще се проявят само вредните му страни. Задължително с антибактериални средства трябва да се лекуват дизентерията и някои състояния на салмонелозата, които протичат с висока температура, със значително увредено общо състояние, със съмнение за разпространяване на инфекцията по кръвен път, т.е. преминаване в септично състояние.
- Полезни ли са лекарствата със затягащо действие?
- Запичащи лекарства не се препоръчват при острите диарии, особено при тези, които са причинени от чревни инфекции. Целта е бактериите и токсините да се елиминират, защото увреждат чревната лигавица, резорбират се и увреждат цялостно организма.
- Антибиотиците могат ли да причинят диария?
- Да, могат да я предизвикат като странично явление. Механизмът за предизвикване на диария при различните антибиотици е различен. Някои дразнят чревната лигавица, други потискат синтеза на ензими, с което възпрепятстват разграждането на хранителните вещества. Неразградените вещества имат осмотични свойства, повишава се налягането и съдържанието на течност в червата и се появява допълнителна диария. Трети антибиотици пряко увреждат чревната лигавица и могат да се получат много тежки, понякога фатални за живота състояния, протичащи с кървава диария.

Едно интервю на Здравка ИВАНОВА