АФЕ­РА

Румен Хаджийски си заплюл етаж от къща, докато караулел в квартала
Нотариус Александър Чакъров е същият, който Нова-тв сгащи за фалшиви прехвърляния на коли

След като публикувахме обвиненията на съпругата на бившия държавен мъж Емил Христов, срещу адвокат Коста Богацевски, като тартор на апартаментската мафия, в редакцията буквално загъмжа от измамени хора. ШОУ изслуша и се запозна с документацията по един от случаите, в който е замесен скандалният нотариус Александър Чакъров. Това е същият нотариус, когото преди години Нова телевизия сгащи за фалшиви прехвърляния на коли. Тогава, въпреки неоспоримите доказателства, той се отърва само с 1000 лева глоба, наложена му от нотариалната камара. Чакъров и колегата му Златев, който пък прехвърли, без много да се чуди, на екип на телевизията колите на главния прокурор и президента на републиката, се прочуха като най - услужливите софийски нотариуси при съставянето на нефелни документи. И сега, ако отворите в Гугъл-а пазара на имоти, едно от първите имена на нотариуси, които ще видите, е това на нотариус Чакъров. Не друг, а именно него потърсил полицаят Румен Хаджийски, за да придобие жилището на две самотни и възрастни старици.

Историята на полуразложените трупове

Тя тръгва от два намерени полуразложени старчески трупа в къща в кв. Княжево. Двете сестри - Катерина и Иванка Григорчеви, неомъжени и без деца, са намерени мъртви през 1999-та година. Поради почти столетната им възраст към момента на смъртта едната е на 92, а другата на 86 години, полицията не обърнала особено внимание нито на синхронната им смърт, нито на факта, че ръцете на едната са скръстени така, както полагат мъртъвците в ковчег. Роднините едва по-късно се замислили над това, както и над разкритието, че от влоговите книжки на стариците били изтеглени 12 000 лева с фалшиво пълномощно. След погребението наследниците били заети с уреждане на делба на надпартерен етаж от сграда на ул. Паисий № 81 в столицата наследствен апартамент на сестрите от баща им, в който те живеели, преди да отидат в Княжево. По документи бащата Климент Григорчев, бил собственик на етажа от 1942 г. Решението за делбата на наследниците на двете старици става факт през януари 2002 г., т.е. три години след смъртта им. Една от наследниците е тяхната братовчедка Елеонора Александрова Филипова, която заедно със съпруга си дойде в редакцията на ШОУ.

- Г-жо Филипова, какъв е проблемът вие сте получили решението от съда и всичко, както се казва, е било съвсем законно...
- До момента, в който през март 2004-та не се откри в пощенска кутия в къщата на столичната ул. Паисий данъчно известие за лицето Румен Иванов Хаджийски. Както знаете, такива известия получават собствениците. Тръгнах да го търся този човек, да разбера как така се води собственик на нашата собственост.
И оттам започна да се разплита цялата история. Това лице, както разбрах в общината, е подало през 2000 г. декларация за имотно състояние, в която обаче не е написало по какъв начин е придобило жилището. В Агенция по вписванията обаче се оказа, че през 2004-та година му е издаден констативен нотариален акт по давностно владение./?/ Почвам аз да търся и се добирам до този документ, от който разбирам, че е съставен от нотариус Александър Чакъров.
- Нотариусът може да издаде такъв констативен акт, на базата на това, че лицето Хаджийски трябва да е живяло на адреса, доколкото знам...
- Точно така. Но нито преди, нито след смъртта на братовчедките ми, Хаджийски е живял там. Аз платих данък наследство и всички останали данъци, но видно между службите няма никаква връзка. Иначе как може да не се види, че за този имот, плащат други хора че има наследници. Нали имаме решения от съда ние!..
- Какво научихте за Румен Хаджийски?
- Той е млад човек роден е през 73-та бил е полицай в Трето РПУ. Най-вероятно, като е обикалял района, му е направило впечатление, че има такова жилище, проучил е, че собственичките са възрастни, неомъжени и без деца, и е решил да се пробва. Мнението за него на бившите му колеги от Районното управление казвам бивши, защото той е напуснал полицията, не беше никак добро и затвърди това мое предположение. Вероятно, след като си набелязва жилището, Хаджийски намира този господин небезизвестният нотариус Александър Чакъров, и с негова помощ - без нотариален акт, без скица, стъкмяват молба-декларация. В нея Хаджийски собственоръчно дописва типовия текст така: Притежавам в землището на гр. София община Възраждане, ул. Паисий №81 ет. 1- надпартерен, за който нямам документ за собственост нотариален акт, поради което моля, съгл. чл. 483 от ГПК и т.н., да извършите обстоятелствена проверка на този имот и ми признаете правото на собственост. Моля да се заверят удостоверенията от Държ. имоти и финансовия отдел на гърба на настоящата молба-декларация. С помощта на трима свидетели и поради хаоса в администрацията, замислената измама се получава.
И докато ние наследниците се делим, Удостоверение изх. № ОИ 177, което узаконява имота като деклариран и записан на името на Румен Хаджийски, вече е било готово.
- Толкова ли е просто всичко?
- Човек понякога се чуди колко лесно може да се изкриви очебиеща истина, подкрепена с документи, и да се приемат за верни твърденията на мошеници и лъжци. Ще ви цитирам само няколко реда от протокола на т.нар. обстоятелствена проверка на имота, съставен от тримата свидетели на Хаджийски. Първият Емил Евлогиев: Зная имота от 1990-та година, откакто Румен обитава този апартамент. Молителят придоби имота от две възрастни жени...грижеше се за тях, носеше им храна и ги посещаваше често в кв. Княжево, където те живееха. Вторият свидетел Бисер Краев твърди дори, че е придружавал Хаджийски при посещенията му в Княжево. А третият свидетел Георги Станчев, заявява: Зная, че сестрите са дарили имота на Румен и отидоха да живеят в Княжево. От 1990-та година само Румен живее в апартамента и всички го знаем като собственик.
- Той живял ли е въобще там?
- Не, разбира се. Хаджийски никога не е живял в апартамента. От смъртта на братовчедките ми до 2004-та аз съм посещавала апартамента поне веднъж в месеца. Ако не за друго, то поне, за да взема наема от един склад на същата улица на № 79. Апартаментът не беше обитаем. Той още от 94-та беше в такова състояние, че там не можеше да се живее. Да не говорим, че нямаше ток. Именно заради това братовчедките ми отидоха да живеят в Княжево. Но през 97-а платиха наравно с другите собственици в сградата за ремонт на покрива още едно доказателство, че не са отстъпвали никому жилището си. През 98-а, когато се изискаха имотните декларации, двете сестри са декларирали, че имотът им е наследствен от техния баща... Изобщо има много документи в защита на собствеността им над жилището до смъртта им през 99-та. Как е живял Хаджийски през това време в чуждото жилище?! При това, без да е бил дори забелязан от хората в сградата?!
- Какво се случи по-нататък?
- Хаджийски, по изпитаната схема, продаде два пъти етажа, който не е негов.
Когато установихме през 2004-та, по-точно на 8-и март, че Румен Хаджийски се води собственик на Паисий и разтръбихме новината сред съседи, само за 15 дни той успя два пъти да продаде имота. На един служител от данъчното му направило впечатление, че за този имот много често се пускат данъчни оценки и сигнализирал в полицията. Повикаха ме, за да дам показания и така научих за продажбите. Първата е извършена на 17 март 2004-та година на лицето Асен Златков - съсед на Хаджийски в кооперация на ул. Одрин 67. Една вметка ще направя във връзка с този адрес там Хаджийски е придобил жилище по аналогичен престъпен начин. Същинските собственици водят дела срещу него от 1999-та година насам. На 1-ви април нашият имот на Паисий е продаден на трето лице Петър Унджиев. И двамата купувачи се оказаха фалшиви - те определено са група с Хаджийски. Междувременно аз пуснах първата си жалба до Прокуратурата, но в продължение на 45 дни тя остана без никакво движение, в което време както ви казах, само в рамките на 15 дни се осъществиха и двете сделки. Непрекъснато се чупеха катинарите на етажа, ние ги сменяхме те ги чупеха и така се надпреварвахме с някакви неизвестни лица, без да се засичаме. Само един човек последният купувач, си бе оставил визитката на съседите и вечерта аз му звъннах и поговорих с него. Буквално минути след това ни позвъни Румен Хаджийски. Започна да крещи да ни обижда и да ни обвинява, че сме му провалили сделката!..Заяви ми също, че бил полицай и че зад гърба му стоели големи хора. Заплаши ме, че ще ми се случат големи неприятности. И действително, малко след това разбиха апартамента, в който живеем. Аз дори бях в дома си по време на взлома, но полицията не откри никого, въпреки бързия ми сигнал.
- От кого тръгва цялата беля според вас?
- От нотариуса. Той е в дъното на бъркотията. Без нотариус не може да стигне доникъде ничие престъпление. Смъртните актове на братовчедките ми са от 7-и февруари 1999-та година. Не е доказано по безспорен начин, че не са владеели имота си до датата на смъртта си. Дори да приемем, въпреки че не е верно, че Хаджийски все пак е живял на Паисий след смъртта им т.е. три години до издаването на констативния нотариален акт, то този срок не е достатъчен по закон да се сметне за давностно владение.
Нотариусът даже не е установил дали имотът представлява къща или апартамент.
Работил е без никакво описание на имота единствено с данните град и улица, посочени от Хаджийски. Нито е изискал скица на парцела, нищо. В крайна сметка обаче нотариус Чакъров смело удостоверява, че Хаджийски става собственик и на право на строеж върху МЯСТОТО, без да уточнява за какво място става дума. Нотариусът не е събрал нито доказателства, нито изяснява чрез свидетелските показания фактическото положение на собствеността. По всичко личи, че просто е действал в интерес на клиента си Хаджийски и в пълно нарушение на чл. 483, ал. 3 от ГПК, както и на Закона за нотариусите и нотариалната дейност.
- Повдигнато ли е срещу нотариуса такова обвинение?
- Да, образувано е наказателно дело както срещу Румен Хаджийски, така и срещу нотариус Чакъров за пропуски при издаването на констативния нотариален акт. Досега имаше две заседания, без да се даде ход на делото. Аз в това дело съм извикана само като свидетел, не като потърпевш. Парадоксът потърпевш се води първият купувач. А вие вече разбрахте що за потърпевш е той. Поисках да съм частен обвинител, но съдията категорично отхвърли искането ми с мотива, че в обвинителния акт липсвали факти и обстоятелства за пострадало лице! А истината е, че целият обвинителен акт е следствие от моите жалби. Няма значение, сега делото предстои на 16 май е насрочена дата.
- Казахте, че са липсвали пари от влоговите книжки на братовчедките ви?
- След делбата се установи. От влоговите им книжки бяха изтеглени 12 000 лева. Пак от неизвестно за нас лице с фалшиво пълномощно. Направиха се експертизи. Открито е лицето казва се Михаил Атанасов. Има готови експертизи, няма наказателно дело. Такава е нашата действителност.

Едно интервю на
Еми Мариянска