Когато човек има някакъв видим дефект на очите, той се притеснява да се показва пред хората. Особено уязвими са децата.
Недъгът слага отпечатък върху формирането на характера им. Прави ги затворени в себе си и раздразнителни. Но това е външната страна. Такъв дефект като кривогледството се съпровожда с редица зрителни нарушения и се ограничава възможността на човек да си избере желаната професия.
Затова кривогледството не е единствено козметичен проблем. Той е много повече здравословен и социален проблем.
Терминът кривогледство обединява различни по произход и симптоми увреждания на зрителната и очнодвигателната система.
Правилното положение на очите зависи не само от нормалната дейност на техния мускулен апарат, а и от наличието на нормално бинокулярно зрение, което значи обемно, еднакво и с двете очи зрение.
Нормалното е, когато наблюдаваме някакъв предмет, да видим единен, обемен образ и да определим неговото местоположение в пространството по отношение на другите обекти. Т.е. да можем да определим по-близо или по-далече е наблюдаваният от нас обект, по-надолу или по-нагоре е разположен. Ето това осигурява бинокулярното зрение.
Оптичната система на човек е така устроена, че изображението на предмета се предава по нервните влакна на всяко едно от двете очи към главния мозък. Там вече тези изображения се сливат и се осъществява виждането с двете очи.
А кривогледството се съпровожда с нарушение на нормалното стереоскопично зрително възприемане. И в резултат на това светът престава да бъде обемен за този човек.
Кровогледството се развива, когато бинокулярните връзки още не са оформени и укрепнали.
Когато се роди бебето, то не умее да вижда с двете очи. Примитивно бинокулярно зрение възниква към 2-я месец, а пълното формиране се случва от 2-та до 6-та годинка.
Всяко новородено дете има далекогледство около 3 диоптъра. При това оптичният фокус не попада върху ретината, а зад нея. Изображението се раздвоява и разлива. Според това как расте детето, очната ябълка се увеличава и фокусът вече се премества върху ретината. Някои деца поради различни причини имат по-изразено далекогледство - над 3 диоптъра. И за да могат ясно да видят предметите, а не раздвоени, те напрягат очите си. Ето това напрежение е основна предпоставка за възникване на кривогледство. Изображението от едното око се потиска и при две отворени очи се появява ситуация, при която то вижда само с едното. Това значи, че се нарушава стереоскопичното зрение.

КАКВО ПРИЧИНЯВА?

Кривогледството нарушава много функции, като се започне от очите и се завърши с частите на главния мозък, отговарящи за зрението.
По принцип кривогледството се развива през първите три години от живота на децата и в повечето случаи се съпровожда с понижаване остротата на зрение.
Като забележите, че очите на детето започват да стават разногледи, веднага го заведете при специалист. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са шансовете да се възстанови нормалното му бинокулярно зрение.

Болестта засяга най-често бебета и малките деца


Кривогледството е доста разпространена патология на очите и се среща при 1-1,5 на сто от децата. Както споменахме, възниква към 2-3-годишна възраст, но може да се забележи още в първите дни след раждането. Понякога обаче се появява чак на 6-годишна възраст.
Външно то се проявява в това, че едното око се отклонява на една или друга страна - настрани, нагоре, надолу, или в различни съчетани варианти. Другото око си остава нормално. Такъв дефект веднага се набива на очи.
Съществуват много видове кривогледство. В ранна възраст най-често се развива така нареченото събрано кривогледство, а при по-големи деца - раздалечено.
Ако при кривогледство всяко едно око извършва в различни посоки пълен обем движения, говорим за така нареченото обединено кривогледство. То се характеризира с постоянно или периодично отклоняване на едното от очите от точката на фокуса. Обединеното кривогледство обикновено започва с отклонения в едното око, но често се случва и така нареченото алтерниращо кривогледство - т.е. поред се изкривява ту едното, ту другото око, като в този случай остротата на зрението не се губи.

АКО ВЪОБЩЕ ЛИПСВАТ ДВИЖЕНИЯ НА ОЧИТЕ, ЗНАЧИ СТАВА ДУМА ЗА ПАРАЛИТИЧНО
КРИВОГЛЕДСТВО

Ако по редица причини е ограничен обемът движения на очите, или въобще липсва, този вид кривогледство се нарича паралитично. Това се случва например поради увреждане на ядрото или стволовите нерви, даващи импулси на очните мускули. А може да е следствие и от увреждане на самите мускули. И тук вместо да се движат очите, се завърта главата.
При децата може да възникне паралитично кривогледство след заболявания като енцефалит, менингит, инфекциозен неврит, травма на черепа. И се налага преди всичко лечение на основното заболяване от невролог.
Скритото кривогледство, което се нарича хетерофобия, се характеризира с изключване на очите от зрителния акт. В този случай бинокулярното зрение не се нарушава.
Съществува и мнимо кривогледство. При него се получава видимост, ако и двете очи фокусират едновременно. Това явление е обусловено от формата на черепа, от разположението на очните кухини и от ширината на горната част на носа. С възрастта формата на лицето се променя и този вид кривогледство може напълно да изчезне.
Впрочем!
Кривогледството е коварно с това, че ако ъглите на отклонение са малки, външно не могат да бъдат забелязани. Затова особено при децата и юношите са необходими профилактични прегледи при офталмолог.


Здравото око се изключва от зрителния акт, за да може изкривеното да заработи правилно

За стимулиране активната работа на изкривеното око се прибягва до продължително, неколкомесечно изключване на здравото око. То се превързва със специална превръзка. През това време изкривеното око се тренира много интензивно - с помощта на шиене, сглобяване на дребни мозайки, рисуване и прочие упражнения, стимулиращи зрителните процеси.
За да се научи изкривеното око правилно да фокусира изображението на предметите, т.е. с центъра на ретината, се използват специални апарати. Върху така нареченото жълто петно (това е основната област от ретината) се насочват снопове светлина. Те възбуждат зрителните рецептори и ги заставят да работят с пълна сила. Така малко по малко се възстановява способността да се вижда нормално.
В редица модерни офталмологични клиники вече се използват и принципно нови апарати, с помощта на които се формира стереоскопичност на зрението.

ОЧНИТЕ МУСКУЛИ МОГАТ ДА СЕ СКЪСЯВАТ ИЛИ ОТСТРАНЯВАТ ЧРЕЗ ОПЕРАЦИЯ


При наличие на значителен ъгъл на отклонение (повече от 10 градуса) на три-четири годишна възраст, се прилага хирургична намеса на мускулите и изработване на бинокулярно зрение с помощта на приложени преди това апаратни методи и упражнения.
Но когато другите методи не могат да дадат желания резултат, се прибягва до хирургична намеса. Същността на операцията е следната: скъсяване или отстраняване на отделни очни мускули. При силно отклонение от нормата може да се наложат няколко операции, защото окото трябва да свикне с новото си състояние постепенно и поетапно.
След операцията се провежда консервативно лечение. То е насочено към пълна рехабилитация на зрителните функции. Необходими са упражнения, помагащи на очите да работят като двойка, в “един впряг”.
Но за съжаление, при тежки форми на кривогледство, особено ако очите гледат надолу или нагоре, дори операцията може да се окаже безсилна да върне бинокулярното зрение, а може само да премахне външното изкривяване.

Чудодейни упражнения

Този път ще ви предложим упражнението: “Къпане на очите с контрастен душ”. Това може да се прави винаги и навсякъде, само трябва плътно да притискате длани към очите си, за да може светлината да не ви отвлича.
И така - необходимо е първо да подготвите ръцете си. Разтрийте ги, докато се сгорещят. След това леко ги разтворете встрани и започнете ту да ги раздалечавате, ту да ги сближавате. Така ще почувствате енергията между тях.

КАК СЕ “ВКАРВА” ЗДРАВОСЛОВНА ЕНЕРГИЯ В ГЛАВАТА?

Поиграйте още минута така с ръцете, след което се вслушайте в усещанията в главата си. Понеже двете полукълба на главния мозък се проектират на дланите, като раздвижвате ръце, вие сякаш разширявате границите на главата си. А по този начин се намалява вътречерепното налягане. Но това се постига с постоянни упражнения.
И не забравяйте, че когато работите активно с ръцете, вие тренирате съдовете на главния мозък, разширявате своите творчески способности, оздравявате. Когато достигнете ниво, при което постоянно да усещате енергия в ръцете си, тогава “слепете” тази енергия във въображаема топка и я прехвърляйте известно време от ръка в ръка. Направете следното - изпънете ръце пред себе си, затворете очи и играйте с тази топка. Вие през цялото време ще я усещате на една от дланите си. Като отворите очи, ще се убедите, че е така.
Стиснете “топката” в ръка, прокарайте я по раменете, плещите, по другата ръка и я “хванете” с другата длан. Така се образува голям вътрешен кръг от енергия.
Когато почувствате постоянно движението на енергията, вече сте усвоили упражнението.
Сега да пристъпим към очите. Упражнението се изпълнява на тъмно. Пак създайте енергия между двете си ръце, след което ще получите същата тази въображаема топка. Разгорещете ръцете си и ги положете върху отворени очи. “Проектирайте” върху ръцете си енергия с червен цвят и я прекарайте по ръцете си. От дясната си ръка “вкарайте” червената енергия в дясното око. Проследете нейното движение до лявото очно възвишение, предайте на дясното очно възвишение и “изкарайте” енергията през лявото око и лявата ръка. След това идва ред на дясната ръка и се получава един голям кръг. Виждате обаче, че първото движение прилича на “осморка”. Вие трябва да редувате двете упражнения: голям кръг и малък кръг (осморката). Точно по този начин се засилва движението на енергията в очите. Където е мисълта, там е енергията, където е енергията - там е кръвта. Тя прелива във всеки един капиляр на системата на очите, оживява ги, подхранва ги. Физическите усещания са редуване на топло и студено.
Ако усетите, че някои места са все още затъмнени, “промийте” ги с червена енергия, почистете ги. Когато този червен цвят изцяло запълни двата кръга, махнете ръце от очите си. Почувствайте тяхното физическо състояние. Усещанията могат да бъдат различни - от пълен комфорт до парене, възможно е да се появят сълзи. Това е нормално. Почистването на вашите очи е започнало.

ТОЗИ ПЪТ НАПЪЛНЕТЕ ОЧИТЕ СИ СЪС “СИНЯ” ЕНЕРГИЯ!

Отново разтрийте ръце и този път ги напълнете с прохладна енергия със син цвят. Приближете дланите към отворените си очи. Отново пуснете движението на енергията в ръцете по големия кръг, а след това направете същата тази “осморка” от предното упражнение. Сега ще почувствате разликата между енергията с червен и енергията със син цвят. Не бързайте. Погледайте осморката и “отстранете” затъмнените места по същия начин, както ви показахме по-горе. Отново отдръпнете ръце и ще почувствате очите си отпуснати.
Продължаваме нататък: разтрийте ръце както обикновено, но този път си представете или по-скоро визуализирайте върху едната длан червена топка, върху другата - синя - огъня и водата.

ЕТО И УПРАЖНЕНИЕТО:

Сложете длани към отворените си очи. Пак започнете с движение по големия кръг. Съединявайте в себе си “червената” и “синята” енергия. Ще се получи кипене - огън плюс вода равно на пара. Продължавайте да пропускате тази светеща пара по ръцете, след това и по “осморката”. Като прочистите очите си с нея, ще усетите как те се отпускат. Правете упражнението няколко минути.
Следва друго, много приятно усещане. Представете сърцето си във вид на роза и проектирайте розички в очите си. Вдишайте и издишайте и розичките ще разцъфнат. Тогава се погледнете в огледалото и ще видите как очите ви блестят. Колко прекрасна е душата ви. Ще изпитате истинско удоволствие от себе си.
А във физически план през пролетта се порадвайте на витамини за очите.

Не допускайте да се стигне до “лениво око”

Ако едно и също око е постоянно изкривено, това кривогледство се нарича едностранно, или по медицински - монолатерално. В този случай зрението неизбежно се понижава и се развива така наречената амблиопия (лениво око). Това става, защото изкривеното око не работи. Ако заболяването продължи повече от 2-3 години, остротата на зрението спада до 1-2 процента. В такова състояние човек може да различи само пръстите на ръцете си, и то ако ги доближи до очите си. Амблиопията е сериозно усложнение. То изисква продължително и търпеливо лечение и е свързано с това, че за избягване на хаоса в зрителната система се блокира предаването към мозъка на изображението на предметите, което се възприема от изкривеното око. Това обаче на свой ред води до още по-голямо отклонение на окото - т.е. получава се един порочен кръг.

КАКВО СЕ ПРАВИ В ТАКИВА СЛУЧАИ?

Неизкривеното око се изключва от зрението, за да може изкривеното да заработи нормално. В зависимост от тежестта на амблиопията, се предизвиква различна степен на понижаване остротата на зрението. При слабо изразена амблиопия остротата на зрението съставлява 0,4-0,8 диоптъра. Но това по-леко състояние се наблюдава само при 23 на сто от болните. В повечето случаи се развива амблиопия с много висока степен на тежест - тогава остротата на зрението пада до 0,1 и на много по-нисък диоптър.
При продължително едностранно кривогледство и тежка амблиопия може да се измени състоянието на зрителната фиксация. Детето наблюдава предмета не с областта на централната ямка на ретината, а с части, намиращи се на определено разстояние от нея. Развива се амблиопия с неправилна фиксация. А тя вече крайно трудно се поддава на лечение.
Изводът е, че трябва колкото може по-рано да се обърнете към лекар на стадий монолатерално кривогледство и по-точно, когато то преминава в алтерниращо. Както казахме, в този стадий амблиопията почти не е изразена или се проявява незначително. Преминаването от едностранно кривогледство към редуващо става за срок от 2 месеца, като неизкривеното око се изключва от акта на зрение. През това време изкривеното ще започне да работи. Но всекидневно трябва да се проверява остротата на зрение.

ВНИМАНИЕ!
Крайната цел в лечението на детското кривогледство е да се постигне висока острота на зрението без очила и естествено при симетрично разположение на очите и обемно стереоскопично зрение. Лечението трябва да започнве колкото може по-рано. Ако лекарите се заемат сериозно с лечението, в 97 на сто от случаите се стига до пълно излекуване. Разбира се, трябва да се вземат предвид времето, в което се е появило заболяването, степента на функционалните нарушения и кога болният се е обърнал към лекар.
Лечението трябва да започне колкото може по-рано. В противен случай са възможни сериозни усложнения и дори необратими изменения. Болният обаче трябва да се запаси с много търпение - лечението продължава месеци, дори и години. Навреме започнатата адекватна терапия позволява зрението да бъде възстановено. Често лекарите успяват да коригират неправилното положение на очите с помощта на очила, но някои форми на кривогледство изискват хирургична намеса. Лечението на децата с амблиопия трябва да започне преди да са тръгнали на училище. За тази цел детето трябва да посещава специализирана детска градина или в профилирана група в обикновена детска градина.
Ученици с недоизлекувана амблиопия и кривогледство трябва през лятото да се лекуват в специализирани лагери.

 Как може да се предотврати кривогледството?

Всичко, което е добро за тялото, е добро и за очите: чист въздух, слънце, пълноценно хранене, игри, весело разположение на духа. Та нали очите трансформират информацията, получена от милиони светлочувствителни клетчици в картинки от реалния свят и ги предават в нашия мозък.
Много е важно да не се пренапрягат очите: те трябва да си гледат спокойно, без ни най-малки усилия. Затова трябва да следите с какво се занимават децата ви. Не им позволявайте с часове наред да се взират в някаква “супермозайка”, или повечето от деня да седят пред телевизора.
Споменахме, че инфекциозните болести също провокират кривогледство. Трябва да признаем, че е трудно да предпазите децата си от тях. Но е добре да имате предвид, че по време на такова заболяване очите най-много се нуждаят от щадящ режим. За да се предотврати появяването на кривогледство и да не се допусне понижаване остротата на зрението, всички деца от една до една и половина годинки трябва да бъдат прегледани за нивото на тяхната рефракция. Това значи наличие или липса на далекогледство или късогледство.
Вие дори можете да опитате да проверите остротата на зрението при съвсем малко бебе. Например като му показвате играчки и предмети с различна големина и от различно разстояние, като преди това обаче затворите едното око. След това направете същото и с другото.
Редовно водете децата си на преглед при специалист. Само той може да разбере какво става с очите им и да реши дали за тези деца е необходима някаква помощ.