Фей става звезда много бързо, дебютът й във филма "Бони и Клайд" е шеметен. Цялата женска част на САЩ веднага се превръща в Бони - тази престъпна Жулиета, влюбена в грабителя и действаща заедно с него.
Където и да се появи, Дънауей навсякъде вижда бели барети и минижупи, измислени за нейната героиня и на мига станали култови, сякаш актрисата се е сдобила с цяла армия двойници. Тя е желан гост на всяко парти, а през 60-те години Холивуд живее във вечен купон, забавлява се, пие, танцува, всеки прави любов с всеки и на сутринта дори не помни името му. На южнячката Дънауей й се гади от това лекомислие. Не, тя съвсем не е обидчива, макар че е получила строго възпитание и е свикнала да се подчинява на желязната дисциплина на баща си, който е военен. От дете обаче е с прекалено високо мнение за себе си и своето предназначение, за да купонясва в тълпа старлетки, подмазвайки се пред успеха, и да се подчинява на каквито и да е правила. Нейното мнение за себе си не можело да се повиши от наличието на звездни роли и не можело да падне от тяхната липса. Когато Фей се съмнявала в себе си, тя - обратно, действала безогледно. В родината й, във Флорида, всяко уважаващо себе си момиче трябвало да спечели конкурс за красота. Външността на Фей не била типична, тя не бивало да влиза в това състезание, още повече че още по време на следването й в университета й предричали кариера на актриса и я съветвали да постъпи в актьорския факултет в Бостънската школа за изящни изкуства. Но упоритото момиче се заклева, че никъде няма да отиде, докато не покаже на всички превъзходството си. Кой знае как щяла да се развие съдбата й, ако била загубила, но стройната й фигура, прозрачните й очи, фината й одухотвореност и сила още тогава правят на зрителите зашеметяващо впечатление.

Фей става “Мис Университет” и със съзнанието на победителка заминава, за да стане високопрофесионална актриса. Всичко, което правела, трябвало да бъде най-доброто. Ако нейната самоувереност и високомерие не били подплатени с талант и горещо сърце, Фей може би щяла да стане една редова кучка, от каквито гъмжи не само в Холивуд. Но тя била и си остава блестяща актриса, по силите на която и да е роля с всякаква сложност.
Звездата без капризи става в шест сутринта и започва изнурителни снимки, обливайки се предварително с ледена вода.

Магически изблици

Шарън Стоун признава, че е мислела за Дънауей, когато играела сексапилната кучка в "Първичен инстинкт". Волята и характерът на Фей привличат към нея мъжете не по-малко от красотата й, над която времето изобщо няма власт. На 53 години в "Аризонска мечта" тя се целува с Джони Деп и това е един от най-вълнуващите дуети. Романите на Фей винаги са главозамайващи и краткотрайни. Поредната раздяла не оставя следи в сърцето й, а само поредната записка в дневника й. Откровено и с удоволствие тя описва в него романите си - с комика Лени Брус, с режисьора Джери Шатцберг, с актьорите Марлон Брандо и Кевин Спейси... Романа си с Марчело Мастрояни Фей нарича вълшебно трансатлантическо приключение. Магичен изблик става срещата й с легендарния актьор Стив Маккуин. "Стив беше истински рицар - пише Фей. - Затова беше уверен, че жената трябва да бъде мълчалива, покорна и вечно бременна". Тя нарича Маккуин главния мъж в живота си. Но той умира на операционната маса преди двадесет и осем години. Точно тогава - 39-годишна, Фей ражда своя единствен син. Ражда не от Стив, а от втория си съпруг, фотографа Тери О*Нийл.
Сега синът й Лайъм е най-голямата любов в живота на актрисата. Заради него тя може да откаже роля, да не отиде на важна среща, да прекъсне рекламен тур. Но от година на година той все по-малко се нуждае от нейното внимание - Лайъм е самостоятелен младеж, учи история. И Фей приема порастването му спокойно.

Най-добрата й приятелка нарича Фей баракуда - заради свирепото и упорито изражение, което понякога се появява на лицето й. Тя никога не крие истинските си емоции, казва това, което мисли, и винаги се притичва на помощ на стъпилите накриво свои приятели. В Холивуд не е прието да се постъпва така, но Дънауей би плюла на Холивуд...

Фей смята Стив Маккуин за най-важния мъж в живота си... Но единствения си син тя ражда от втория си съпруг - фотографа Тери О*Нийл.

Най-важната истина, усвоена с годините, Фей Дънауей изразява така:
- Секс - това още не е всичко. Любов - това още не е всичко. Каквото и да имаш в живота - това все още не е всичко...