Астрологът Апостол Апостолов e правил лични хороскопи на Жан Виденов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Желю Желев и на редица водещи VIP персони. Пред репортер на “Блиц” Апостолов коментира шоуто на бТВ “Ясновидци”, феномена ясновидство и музикалните формати “Пей с мен” и “Мюзик Айдъл”.
- Като човек, който научно е изследвал феномена “ясновидство” как ще коментирате шоуто по бТВ “Ясновидци”?
- Какво шоу е това? Започнах да го гледам и задрямах в самото начало. Дават една стена и питат: "Какво има зад нея?" Къде е шоуто тук, къде е изненадата, която е характерна за шоубизнеса?! Това за мен е пълна глупост. Гледах само един епизод в началото и едвам го изтърпях. Аз не съм театрален или кинокритик, но според мен това “шоу” е направено зле. Мудно е, тромаво е, бавно е, безинтересно е. Естествено в България 90% от хората са невежи, те са неосведомени. Сега, както се казва, ще хванем бика за рогата. Още през 60-те години в Америка големият илюзионист Ранди създава фондация, има и сайт. Всеки, които влезе в неговия сайт, веднага разбира, че Ранди още от 1968 г. даде един милион долара на този, които може да предскаже каквото и да било. Стотици хиляди ментарджии са минали през неговата фондация, за да гепят този милион. Но попадат в капан. Защото Ранди си е истински учен, а не като тези лаладжии в бТВ. Екипът на Ранди е от физици, лекари, психиатри, психотерапевти и т.н. И точно пред тази научна комисия ти трябва да докажеш, че си ясновидец. Доказват се само научни факти, които могат да бъдат повторени N пъти в лабораторни условия. Ясновидството е като думата блян – дума без покритие. Ясновидството не може да се докаже. Никой не може да вземе този милион – още го предлага Ранди. Като са такива ясновидци тези от шоуто на бТВ и се пъчат за мижавите хонорари на бТВ да отидат и да вземат милиона! Американците още го предлагат. Дори да не знаем подробности за т.нар. ясновидство можем да мислим с главите си. Но 99% от българите предпочитат да бъдат застреляни, но не и да мислят. Ясновидството означава автоматически край на всякакви хазартни игри, на хазарта въобще. Щото ясновидецът може да удари джакпота тук, който е два милиона, купува си самолетен билет, отлита за Москва и там удря джакпота, след това отива в Пекин... Абе навсякъде унищожава джакпота...
- Нима не признавате феномена Ванга?
- Ванга е не само мошеник, Ванга е ДОКАЗАН мошеник, ама доказан. Имаше една лекарска комисия от учени, която се занимаваше с Ванга. Комисията водеше проф. Иван Попвасилев, който беше член на ЦК. Той, председателят и цялата комисися отидоха при Ванга на крака и я изследваха. Доказа се, че Ванга е абсолютна шарлатанка. Докладваха това на Тодор Живков. Тато забрани дейността й. Добре, ама онзи тарикат Лазар Причкапов, който беше в окръжния комитет на БКП, наскоро беше и кмет...Та Причкапов отиде при Живков и му каза: "Другарю Живков, Ванга е касичката на ЦК". Как бе, Лазаре ще направим от Ванга касичка, на ЦК, попита Живков? Ами ще взимаме от “пациентите” чужденци по 20 долара, на българите ще взимаме по 20 лв. и ще издаваме открит лист за Петрич. Така издават ти открит лист и отиваш там и Ванга автоматично ти прибира или 20 долара или 20 лева.

Ванга е внасяла с кашони пари в ДСК

и дори в банката са се чудили. Ванга правеше луди пари.
- Добре, а как ще коментирате тези “изпълнения” със захарчетата? Хора на ЦК се допитваха до нея, Людмила Живкова беше пристрастена към пророчицата?
- Нешка Робева, Светлин Русев и още куп ”интелектуалци” са влюбени във Ванга. Простаците, тъпанарите с лопата да ги ринеш в България. Имаме научни факти. Кога, къде и как е документирано някакво пророчество на Ванга?! Кажи ми? Кажи ми книга ли, научен колектив ли, тези, които я изследват?...
То едно на ръка, че Ванга вкарва пари в ДСК. Лазар Причкапов прибира основните пари. И тук вече касата на БКП се пълни.

Ванга, ЦК и ДС взаимно си вършат услуги.

Йордан Йотов, “Работническо дело”, цялата пропаганда започва да работи за “марката”, “феномена” Ванга. И я правят светица, правят я ясновидка, мъченица, “феномен”. Обаче човек като се замисли – къде са доказателствата?! Трябват доказателства. Сега ти можеш да напишеш за мен, че аз съм убил сестрите Белнейски. Можеш да го направиш. Аз ще те съдя, че ме клеветиш и ще стане една....Ти всичко можеш да напишеш, но не можеш да го докажеш. А къде са доказателствата? Има ли едно документирано пророчество?! Не, но ще ти разкажа за едно документирано антипророчество на Ванга?
- Документирано антипророчество на Ванга?!
- Точно така. Идва Жан Виденов на власт и Ванга казва: "Тоя ще управлява 8 месеца." Обажда ми се една твоя колежка журналистка. Казва: "Коментирай това твърдение на Ванга. Вярно ли е?" Викам: "Изчакай да направя хороскоп на Жан Виденов и тогава ще ти кажа." Направих хороскопа на Жан и се оказа, че изобщо не е така, както “пророкува” Ванга. От хороскопа му се вижда, че ще управлява много повече. Казвам: "Еди кога си той ще падне." Той действително падна, както е според хороскопа. Всичко това е документирано. Ванга твърди едно, на база данни аз твърдя друго. Накрая се оказа, че аз съм правият. Друга глупост на Ванга: "България ще играе на финал на световното." Абсолютна глупост. Но интересно е, че човешкият мозък е така устроен, че онези “пророчества”, които не се сбъдват, хората просто ги забравят. А виж, ако кажеш нещо и то се сбъдне, изведнъж те провъзгласяват за голям феномен. И за да продължим да разнищваме шашмите, ще ти кажа- то е много лесно да си ясновидец. Изключително лесно е. От математическа гледна точка шансът да познаеш, е 50% - фифти, фифти. Сега например аз мога да ти кажа дали тази година ще се омъжиш. Ако ти кажа – да, познаваемостта е 50%, ако ти каже не, пак “познавам” 50%. Всъщност няма значение какво говориш, Толкова лесно е всъщност да си ясновидец, особено пък по бТВ. Те са набрали някакви хора, които половината са доказани мошеници.
- Какво ще кажете за вашия приятел Астор, който също е в журито?
- Да, безспорно Астор ми е приятел. Но е много смешно илюзионист да бъде в такова жури. Какво да ти кажа - ние действително сме приятели с него, ама... Те му плащат и човекът журира. Сега какво може да разбере илюзионист от ясновидства?! То е все едно мен да ме направят диригент на Софийската опера.
Като изключим Астор, никой друг лично не познавам в това шоу. Виждал съм им физиономиите по разни кабеларки, лъготат, усукват – ма елате при мене, и като отидеш при него казва: "Дай ми 300 лв. да ти разваля магия". Представят се за спасители на човечеството. Просто като им погледнеш физиономиите на тези ясновидци по бТВ, като видиш как са облечени...

Всички са простаци, мръсници, лъжци, уродливи типове,

с които няма да искаш да седнеш на една маса в ресторант, камо ли да искаш да ти вършат такива услуги. В България има много суеверие. За “ясновидците” от бТВ има две възможности. Мнозина от тях казват, че чуват гласове. Човек, който чува гласове, е луд. Това е шизофрения. Или са луди, или са мошеници. Най-вероятно обаче са и двете едновременно, т.е те са и луди, и мошеници. Това шоу използва невежеството на тази нация, за да припечели някой лев. Участниците разиграват театро, размахват ръчички, въздишат, пъшкат. То винаги трябва да има драматичен момент. Хубавата шашма е драматичната шашма, след това тя трябва да е наукоподобна. Като ги чуеш какви ги плещят по бТВ – това са биоенергополета, паратектоника... Страшни дивотии. Заучили там 15 фрази... И всички една и съща история имат - катастрофирах, лежах в болница 15 дни и след това открих чудото в себе си, дарбата. А тази дарба изобщо не може да бъде доказана. В университета ДЮК са правени научни експерименти. Няма такова нещо, като биоенергополе. Няма нито едно доказателство за
свръхестествено изцеление. И у нас, и по света няма.
- Как ще коментирате “Пей с мен” и “Мюзик айдъл”?
- Телевизията е за простаци. Тв предаванията са празни приказки за празни хорица. Телевизията е губене на време. Какво да ти кажа за “Пей с мен” и “Мюзик айдъл”? Аз ненавиждам българската попмузика. И ще ти кажа защо. Ненавиждам българската попмузика, а съм фронтмен в банда. Не обичам българската попмузика, защото е хубава. А

хубавата попмузика е лайна с говна.

Хубавият поппевец не трябва да пее хубаво. Оперният певец трябва да пее хубаво. Хубавият поппевец като Мик Джагър пее специфично, оригинално, характерно, затова Мик е Мик Джагър. А Лили Иванова като тръгна на запад, успя да стигне само до кръчмите и кафенетата на Дрезден.
Там пееше. Дори в Берлин не я пускаха. Така до кръчмите на Дрезден е стигнал най-големият, най-известният български попизпълнител. Едно от обясненията ми за лошото качество на “Мюзик айдъл” и “Пей с мен” е, че не търсят уникалност и оригиналност. Те гледат да пеят хубаво, точно затова ги мразя. Айдълите пеят много хубаво и точно затова нямат никакъв шанс. Композиторите са тъпи, песните са винаги от два тона и половина. Ето, сега мога да се обзаложа с теб на каквото си поискаш, че българската група, която отива на Евровизия, ще пропадне. Те са малоумни, отварят си устата на два тона и половина. Групата е тъпа, певицата Йоана е грозна и не може да пее. Всяка година пращат на Евровизия такива, които нямат шанс.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА