По­даг­ра­та ви­на­ги се е смята­ла за нас­ледс­тве­но за­бол­ява­не. Но в пос­лед­ни­те 4-5 го­ди­ни се поя­ви­ха но­ви дан­ни, кои­то съ­щес­тве­но до­пъл­ни­ха пред­ста­ви­те за та­зи бо­лест.
Моя близ­ка бе­ше обе­зпо­кое­на от ре­зул­та­ти­те от из­след­ва­ния­та на си­на є: те по­ка­за­ли по­ви­ше­но съ­дър­жа­ние на пи­коч­на ки­се­ли­на в кръв­та. Хи­пе­ру­ри­ке­мия, та­ка се на­ри­ча то­ва за­бол­ява­не на об­мяна­та, чес­то во­ди до об­ра­зу­ва­не на ура­тни ка­мъ­ни в бъб­ре­ци­те или до по­даг­ра. При въз­рас­тни­те хо­ра та­ка­ва па­то­ло­гия не е рядкост, но от­къ­де се е поя­ви­ла у мла­дия, здрав чо­век?
Ст. По­по­ва, Со­фия

Нор­мал­на­та кон­цен­тра­ция на пи­коч­на ки­се­ли­на в кръв­та се ко­ле­бае в рам­ки­те на 240-400 мкм/л. Но има ле­ка­ри, кои­то прие­мат, че за хи­пе­ру­ри­ке­мия трябва да се смята ни­во­то на пи­коч­на ки­се­ли­на, пре­ви­ша­ва­що 354 мкм/л. При­чи­на за та­ко­ва по­ви­ша­ва­не са два ос­нов­ни фак­то­ра - на­ру­ше­ние на из­веж­да­не­то от бъб­ре­ци­те на пи­коч­на­та ки­се­ли­на (бъб­реч­на хи­пе­ру­ри­ке­мия) и пре­ка­ле­но­то є об­ра­зу­ва­не (ме­та­бо­литна или об­мен­на хи­пе­ру­ри­ке­мия).
Бъб­реч­на­та хи­пе­ру­ри­ке­мия мо­же да бъ­де как­то нас­ледс­тве­на, та­ка и при­до­би­та. И в еди­ни­я, и в дру­гия слу­чай пус­ко­вият ме­ха­ни­зъм е на­ру­ша­ва­не­то на фил­тра­цион­но-ка­нал­на­та фун­кция на бъб­ре­ци­те. При­до­би­та­та бъб­реч­на хи­пе­ру­ри­ке­мия въз­ник­ва оби­кно­ве­но в зряла въз­раст при скле­ро­зи­ра­не на бъб­реч­ни­те съ­до­ве (раз­рас­тва­не на ръб­цо­ва тъ­кан в сте­ни­те на съ­до­ве­те, кое­то во­ди до стесн­ява­не на прос­ве­та им) за­ра­ди ате­рос­кле­ро­за, хи­пер­то­ния, за­ха­рен диа­бет, а съ­що и в ре­зул­тат про­дъл­жи­тел­но­то, чес­то нео­бос­но­ва­но, прие­ма­не на някои ле­карс­тве­ни средс­тва, вкл. ас­пи­рин и диу­ре­ти­ци.
Ос­нов­на­та при­чи­на за ме­та­бо­литна­та хи­пе­ру­ри­ке­мия е неп­ра­вил­но­то хра­не­не.
Слож­ният про­цес на ме­та­бо­лиз­ма на пу­ри­ни­те про­ти­ча ос­нов­но в чер­ния дроб и край­ният про­дукт от раз­па­да на пу­ри­ни­те е пи­коч­на­та ки­се­ли­на, коя­то, по­пад­на­ла в кръв­та, се от­деля от ор­га­низ­ма чрез бъб­ре­ци­те. Пу­ри­ни­те и бел­тъ­чи­ни­те са тясно свър­за­ни в про­дук­ти­те и са ед­но от ус­ло­вия­та за ра­цио­нал­но­то ба­лан­си­ра­но хра­не­не. Те са необ­хо­ди­ми на ор­га­низ­ма, но не трябва да бъ­дат пре­ка­ле­но мно­го. Осо­бе­но чувс­тви­тел­ни към из­ли­шъ­ка на бел­тъ­чи­ни и пу­ри­ни са де­ца­та и въз­рас­тни­те хо­ра.

НА ПУРИНИ СА БОГАТИ МЕСОТО И РИБАТА
Мно­го пу­ри­но­ви ос­но­ви има в суб­про­дук­ти­те - че­рен дроб и бъб­ре­ци. На де­ца­та, при кои­то ме­ха­низ­ми­те на об­мяна на пу­ри­ни­те още не са дос­та­тъч­но раз­ви­ти, и въз­рас­тни­те, при кои­то за­ра­ди въз­рас­тта и съ­пътс­тва­щи­те за­бол­ява­ния те ве­че са на­ру­ше­ни, не се пре­по­ръч­ва злоу­пот­ре­ба­та с тлъс­ти мес­ни и риб­ни бу­льо­ни. За тях е по­лез­но да ядат ри­ба­та и ме­со­то ва­ре­ни, а не пър­же­ни и за­ду­ше­ни, за­що­то при ва­ре­не пу­ри­ни­те лес­но пре­ми­на­ват в бу­льо­на, а в пър­же­ни­те и за­ду­ше­ни­те блю­да ос­та­ват. Хра­на­та, съ­дър­жа­ща пу­ри­ни, е необ­хо­ди­ма на раст­ящия ор­га­ни­зъм. Но всич­ко е по­лез­но с мярка. Пре­ка­ле­но­то ко­ли­чес­тво пу­ри­ни (как­то и бел­тъ­чи­ни) ока­зва от­ри­ца­тел­но влия­ние на це­лия ор­га­ни­зъм.

БИРАТА Е ФАБРИКА ЗА ПУРИНИ
При мла­ди­те хо­ра всич­ки об­мен­ни про­це­си се на­ми­рат във фи­зио­ло­гич­но рав­но­ве­сие. Ба­лан­сът меж­ду из­пол­зва­не­то на пу­ри­ни­те за син­тез на ДНК и РНК и тяхно­то из­веж­да­не е нор­ма­лен, за­то­ва не ги зап­лаш­ва на­ру­ше­ние на пу­ри­но­ва­та об­мяна. Но за­що при мом­че­то с доб­ра нас­ледс­тве­ност се е проя­ви­ла хи­пе­ру­ри­ке­мия?

И то­ва съв­сем не е еди­ни­че­н слу­чай. През пос­лед­ни­те го­ди­ни та­ко­ва на­ру­ше­ние все по-чес­то се от­кри­ва у мла­ди хо­ра, осо­бе­но у юно­ши. Ле­ка­ри­те все по-чес­то ус­та­нов­яват при 25-30-го­диш­ни хо­ра из­ли­шък от пу­ри­ни и за­бол­ява­ния, свър­за­ни с на­ру­ше­ние на пу­ри­но­ва­та об­мяна - пи­ко­чо­ка­мен­на бо­лест и по­даг­розен ар­трит.
Дан­ни­те, по­лу­че­ни от ед­ро­ма­щаб­но из­след­ва­не през 2004 г., по­мог­на­ха да се раз­бе­ре за­що ста­ва то­ва. Уче­ни­те ус­пяха да ана­ли­зи­ра­т връз­ка­та меж­ду упо­тре­ба­та на на­пит­ки, съ­дър­жа­щи ети­ло­в спирт, а съ­що и би­ра и по­ви­ше­но­то об­ра­зу­ва­не на пи­коч­на ки­се­ли­на. Как­то из­ясни­ха уче­ни­те, осо­бе­на опа­снос­т в та­зи връз­ка пред­ставл­ява би­ра­та, тъй ка­то тя съ­дър­жа гуа­но­зин - пу­рин, кой­то се всмук­ва на­пъл­но от сто­маш­но-чрев­ния тракт и е спо­со­бен зна­чи­тел­но да по­ви­ша­ва съ­дър­жа­ние­то на пи­коч­на ки­се­ли­на в кръв­та.
Сле­до­ва­тел­но, рек­ла­ма­та на би­ра­та и про­даж­ба­та є в ог­ром­ни ко­ли­чес­тва съз­да­ва риск не са­мо от ал­ко­хо­ли­зъм и на­ру­ше­ние на ен­док­рин­на­та об­мяна (зло­по­луч­ни­те “би­ре­ни ко­ре­ми” и зат­лъст­ява­не), но съ­що и на­ру­ше­ние на пу­ри­но­ва­та об­мяна.
Да, хи­пе­ру­ри­ке­мия­та още не е бо­лест, то­ва е ла­бо­ра­то­рен по­ка­за­тел, как­то, да ка­жем, хи­пер­гли­ке­мия­та (по­ви­ше­на за­хар в кръв­та) още не е диа­бет. Но то­зи по­ка­за­тел е зна­чим и мла­де­жи­те, упо­треб­ява­щи гол­ямо ко­ли­чес­тво би­ра, рис­ку­ват в най-доб­ри­те си го­ди­ни да по­лу­чат се­риоз­ни за­бол­ява­ния, свой­стве­ни за въз­рас­тни­те.

За­що са опа­сни пос­ле­ди­ци­те?
Пос­тоя­нна­та по­ви­ше­на кон­цен­тра­ция на пи­коч­на­та ки­се­ли­на в ури­на­та во­ди до об­ра­зу­ва­не­то от­на­ча­ло на пясък, а след то­ва и на ка­мъ­ни в бъб­ре­ци­те - та­ка се раз­ви­ва пи­ко­чо­ка­мен­на­та бо­лест. Следс­твие от на­ру­ше­ние­то на пу­ри­но­ва­та об­мяна мо­же да бъ­де и по­даг­розният ар­трит (по­даг­ра) - хро­нич­но въз­па­ле­ние на ста­ви­те, съп­ро­во­де­но с де­фор­ма­ция­та им и със сил­ни бол­ки.
Про­дъл­жи­тел­ният прием на някои ле­карс­тва (са­ли­ци­ла­ти, диу­ре­ти­ци), злоу­пот­ре­ба­та с ал­ко­хол и осо­бе­но с би­ра, на­ру­ша­ват пу­ри­но­ва­та об­мяна. По­ви­ше­но­то ко­ли­чес­тво пи­коч­на ки­се­ли­на в кръв­та во­ди до то­ва, че тя по­па­да в став­на­та теч­ност и крис­та­ли­те на ки­се­ли­на­та, об­ра­зу­вай­ки своеоб­раз­ни нат­руп­ва­ния в ста­ви­те и око­лос­тав­ни­те тъ­ка­ни, раз­ру­ша­ват кос­тна­та, хрущя­лна­та тъ­кан, пре­диз­вик­ват въз­па­ле­ние и де­фор­ма­ция.
По то­зи на­чин и ура­тни­те ка­мъ­ни, и по­даг­розният ар­трит има­т в свои­те ме­ха­низ­ми на­ру­ше­ние на пу­ри­но­ва­та об­мяна. В някои слу­чаи при па­циен­ти­те се наб­лю­да­ва съ­че­та­ние меж­ду по­даг­ра и ура­тни ка­мъ­ни.
Как­то по­ка­за­ха из­след­ва­ния от пос­лед­ни­те го­ди­ни, на­ру­ше­ние­то на пу­ри­но­ва­та об­мяна мо­же да до­ве­де до на­ру­ше­ние на ра­бо­та­та на бе­та-клет­ки­те на зад­сто­маш­на­та жле­за, в ре­зул­тат на кое­то се по­тис­ка спо­соб­нос­тта им за син­тез на ин­су­ли­на. По та­зи при­чи­на мно­го чес­то се сре­ща съ­че­та­ние­то пи­ко­чо­ка­мен­на бо­лест, по­даг­ра и за­ха­рен диа­бет.
Ес­тес­тве­но, за от­кри­ва­не на зло­по­луч­на­та хи­пе­ру­ри­ке­мия, трябва да се да­де кръв за био­ло­гич­но из­след­ва­не.
Те­зи, кои­то по­па­дат в рис­ко­ва­та гру­па, трябва да нап­равят то­ва за­дъл­жи­тел­но, осо­бе­но ако ста­ва въп­рос за мла­ди хо­ра. В то­зи слу­чай, ако съ­дър­жа­ние­то на пи­коч­на ки­се­ли­на в кръв­та се ока­же по­ви­ше­на, трябва не­за­бав­но да се ми­не на дие­та.

ЛЕЧЕБНА ДИЕТА ПРИ ХИПЕРУРИКЕМИЯ
За да се на­ма­ли об­ра­зу­ва­не­то на пи­коч­на ки­се­ли­на и да се по­мог­не за из­хвърлянето є от ор­га­низ­ма, трябва да се ог­ра­ни­чи упо­тре­ба­та на про­дук­ти, съ­дър­жа­щи пу­ри­но­ви ос­но­ви.

От ме­ню­то трябва да се из­клю­чат:
би­ра­та и друг ал­ко­хол (рядко се до­пус­ка мал­ко ко­ли­чес­тво су­хо ви­но);
тлъс­ти­те мес­ни и риб­ни су­пи;
пър­же­ни, за­пе­че­ни, за­ду­ше­ни мес­ни и риб­ни блю­да;
че­рен дроб, бъб­ре­ци, сър­це;
пу­ше­ни хра­ни, кол­ба­си, кон­сер­ви;
бо­бо­ви хра­ни - соя, фа­сул, грах.
Да се ог­ра­ни­чи упо­тре­ба­та на: ла­пад, спа­нак, цвет­но зе­ле, ряпа, каш­ка­вал, шо­ко­лад, ка­као.

В ме­ню­то да се вклю­чат:
ве­ге­та­риан­ски су­пи или пър­ви блю­да, сва­ре­ни с лек ме­сен или ри­бен бу­льон;
ме­со от пуй­ка, заек, ме­со от ко­кош­ка (с не­го се за­менят го­веж­до­то, свин­ско­то, ов­че­то);
всякак­ви млеч­ни и млеч­но-ки­се­ли про­дук­ти;
пло­до­ве, зе­лен­чу­ци, зе­ле­ни са­ла­ти, зър­не­ни пло­до­ве.

От пло­до­ве­те, зе­лен­чу­ци­те и зе­ле­ни­те са­ла­ти най-пред­по­чи­та­ни са те­зи, в кои­то има мно­го ка­лий (тик­ва, пат­ла­джан, тик­вич­ки, зе­ле, мор­ко­ви, крас­та­ви­ци, зе­лен грах, чер­вен сла­дък пи­пер, ряпа, маг­да­ноз, це­ли­на, кай­сии, ба­на­ни, прас­ко­ви, ябъл­ки, кру­ши, ди­ни, гроз­де).
От зър­не­ни­те пло­до­ве осо­бе­но по­лез­ни са те­зи, кои­то има­т яркочер­вен, тъ­мен и син цвят - виш­на, че­ре­ша, къ­пи­на, глог, бо­ро­вин­ки, френ­ско гроз­де, ка­ли­на. Всич­ки те са бо­га­ти на ве­щес­тва, по­ма­га­щи да се на­ма­ли ни­во­то на пи­коч­на­та ки­се­ли­на в кръв­та.
При хи­пе­ру­ри­ке­мия трябва да се пият по­ве­че теч­нос­ти - 2-2,5 л во­да на ден: гол­ямо­то ко­ли­чес­тво теч­ност раз­реж­да ури­на­та, пред­паз­ва от об­ра­зу­ва­не­то на бъб­реч­ни ка­мъ­ни. По­лез­но е във во­да­та да се до­бавя мал­ко ко­ли­чес­тво ли­мо­нов сок, от бо­ро­вин­ки или аро­ни­я. Те­зи на­пит­ки по­ма­гат за из­хвърлянето на пи­коч­на­та ки­се­ли­на от ор­га­низ­ма. Ос­вен то­ва съ­вет­вам да се про­веж­дат вед­нъж сед­мич­но раз­то­вар­ва­щи дни. Из­пълн­явай­ки те­зи пре­по­ръ­ки, мо­же­те да из­бег­не­те раз­ви­тие­то на бо­лес­ти, свър­за­ни с по­ви­ше­но ни­во на пи­коч­на­та ки­се­ли­на в кръв­та.