НЕПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ ВОДИ ДО ПОДАГРА И КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ
Подаграта винаги се е смятала за наследствено заболяване. Но в последните 4-5 години се появиха нови данни, които съществено допълниха представите за тази болест.
Ст. Попова, София
Нормалната концентрация на пикочна киселина в кръвта се колебае в рамките на 240-400 мкм/л. Но има лекари, които приемат, че за хиперурикемия трябва да се смята нивото на пикочна киселина, превишаващо 354 мкм/л. Причина за такова повишаване са два основни фактора - нарушение на извеждането от бъбреците на пикочната киселина (бъбречна хиперурикемия) и прекаленото є образуване (метаболитна или обменна хиперурикемия).
Бъбречната хиперурикемия може да бъде както наследствена, така и придобита. И в единия, и в другия случай пусковият механизъм е нарушаването на филтрационно-каналната функция на бъбреците. Придобитата бъбречна хиперурикемия възниква обикновено в зряла възраст при склерозиране на бъбречните съдове (разрастване на ръбцова тъкан в стените на съдовете, което води до стесняване на просвета им) заради атеросклероза, хипертония, захарен диабет, а също и в резултат продължителното, често необосновано, приемане на някои лекарствени средства, вкл. аспирин и диуретици.
Основната причина за метаболитната хиперурикемия е неправилното хранене.
Сложният процес на метаболизма на пурините протича основно в черния дроб и крайният продукт от разпада на пурините е пикочната киселина, която, попаднала в кръвта, се отделя от организма чрез бъбреците. Пурините и белтъчините са тясно свързани в продуктите и са едно от условията за рационалното балансирано хранене. Те са необходими на организма, но не трябва да бъдат прекалено много. Особено чувствителни към излишъка на белтъчини и пурини са децата и възрастните хора.
НА ПУРИНИ СА БОГАТИ МЕСОТО И РИБАТА
Много пуринови основи има в субпродуктите - черен дроб и бъбреци. На децата, при които механизмите на обмяна на пурините още не са достатъчно развити, и възрастните, при които заради възрастта и съпътстващите заболявания те вече са нарушени, не се препоръчва злоупотребата с тлъсти месни и рибни бульони. За тях е полезно да ядат рибата и месото варени, а не пържени и задушени, защото при варене пурините лесно преминават в бульона, а в пържените и задушените блюда остават. Храната, съдържаща пурини, е необходима на растящия организъм. Но всичко е полезно с мярка. Прекаленото количество пурини (както и белтъчини) оказва отрицателно влияние на целия организъм.
БИРАТА Е ФАБРИКА ЗА ПУРИНИ
При младите хора всички обменни процеси се намират във физиологично равновесие. Балансът между използването на пурините за синтез на ДНК и РНК и тяхното извеждане е нормален, затова не ги заплашва нарушение на пуриновата обмяна. Но защо при момчето с добра наследственост се е проявила хиперурикемия?
И това съвсем не е единичен случай. През последните години такова нарушение все по-често се открива у млади хора, особено у юноши. Лекарите все по-често установяват при 25-30-годишни хора излишък от пурини и заболявания, свързани с нарушение на пуриновата обмяна - пикочокаменна болест и подагрозен артрит.
Данните, получени от едромащабно изследване през 2004 г., помогнаха да се разбере защо става това. Учените успяха да анализират връзката между употребата на напитки, съдържащи етилов спирт, а също и бира и повишеното образуване на пикочна киселина. Както изясниха учените, особена опасност в тази връзка представлява бирата, тъй като тя съдържа гуанозин - пурин, който се всмуква напълно от стомашно-чревния тракт и е способен значително да повишава съдържанието на пикочна киселина в кръвта.
Следователно, рекламата на бирата и продажбата є в огромни количества създава риск не само от алкохолизъм и нарушение на ендокринната обмяна (злополучните “бирени кореми” и затлъстяване), но също и нарушение на пуриновата обмяна.
Да, хиперурикемията още не е болест, това е лабораторен показател, както, да кажем, хипергликемията (повишена захар в кръвта) още не е диабет. Но този показател е значим и младежите, употребяващи голямо количество бира, рискуват в най-добрите си години да получат сериозни заболявания, свойствени за възрастните.
Защо са опасни последиците?
Постоянната повишена концентрация на пикочната киселина в урината води до образуването отначало на пясък, а след това и на камъни в бъбреците - така се развива пикочокаменната болест. Следствие от нарушението на пуриновата обмяна може да бъде и подагрозният артрит (подагра) - хронично възпаление на ставите, съпроводено с деформацията им и със силни болки.
Продължителният прием на някои лекарства (салицилати, диуретици), злоупотребата с алкохол и особено с бира, нарушават пуриновата обмяна. Повишеното количество пикочна киселина в кръвта води до това, че тя попада в ставната течност и кристалите на киселината, образувайки своеобразни натрупвания в ставите и околоставните тъкани, разрушават костната, хрущялната тъкан, предизвикват възпаление и деформация.
По този начин и уратните камъни, и подагрозният артрит имат в своите механизми нарушение на пуриновата обмяна. В някои случаи при пациентите се наблюдава съчетание между подагра и уратни камъни.
Както показаха изследвания от последните години, нарушението на пуриновата обмяна може да доведе до нарушение на работата на бета-клетките на задстомашната жлеза, в резултат на което се потиска способността им за синтез на инсулина. По тази причина много често се среща съчетанието пикочокаменна болест, подагра и захарен диабет.
Естествено, за откриване на злополучната хиперурикемия, трябва да се даде кръв за биологично изследване.
Тези, които попадат в рисковата група, трябва да направят това задължително, особено ако става въпрос за млади хора. В този случай, ако съдържанието на пикочна киселина в кръвта се окаже повишена, трябва незабавно да се мине на диета.
ЛЕЧЕБНА ДИЕТА ПРИ ХИПЕРУРИКЕМИЯ
За да се намали образуването на пикочна киселина и да се помогне за изхвърлянето є от организма, трябва да се ограничи употребата на продукти, съдържащи пуринови основи.
От менюто трябва да се изключат:
бирата и друг алкохол (рядко се допуска малко количество сухо вино);
тлъстите месни и рибни супи;
пържени, запечени, задушени месни и рибни блюда;
черен дроб, бъбреци, сърце;
пушени храни, колбаси, консерви;
бобови храни - соя, фасул, грах.
Да се ограничи употребата на: лапад, спанак, цветно зеле, ряпа, кашкавал, шоколад, какао.
В менюто да се включат:
вегетариански супи или първи блюда, сварени с лек месен или рибен бульон;
месо от пуйка, заек, месо от кокошка (с него се заменят говеждото, свинското, овчето);
всякакви млечни и млечно-кисели продукти;
плодове, зеленчуци, зелени салати, зърнени плодове.
От плодовете, зеленчуците и зелените салати най-предпочитани са тези, в които има много калий (тиква, патладжан, тиквички, зеле, моркови, краставици, зелен грах, червен сладък пипер, ряпа, магданоз, целина, кайсии, банани, праскови, ябълки, круши, дини, грозде).
От зърнените плодове особено полезни са тези, които имат яркочервен, тъмен и син цвят - вишна, череша, къпина, глог, боровинки, френско грозде, калина. Всички те са богати на вещества, помагащи да се намали нивото на пикочната киселина в кръвта.
При хиперурикемия трябва да се пият повече течности - 2-2,5 л вода на ден: голямото количество течност разрежда урината, предпазва от образуването на бъбречни камъни. Полезно е във водата да се добавя малко количество лимонов сок, от боровинки или арония. Тези напитки помагат за изхвърлянето на пикочната киселина от организма. Освен това съветвам да се провеждат веднъж седмично разтоварващи дни. Изпълнявайки тези препоръки, можете да избегнете развитието на болести, свързани с повишено ниво на пикочната киселина в кръвта.
Последвайте ни
1 Коментара: