Пластичният хирург Христо Бояджиев: Азис да си носи отговорност за увеличения пенис!

Искат от мен да имплантирам протези на бюста като подарък за абитуриентския бал!

Искат от мен да имплантирам протези на бюста като подарък за абитуриентския бал!

Доц. д-р Христо Бояджиев е дългогодишен пластичен и естетичен хирург в София. Заместник-председател на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, директор, и главен хирург на Медицински център "Тривия". Специално за "Блиц" известният хирург се съгласи да разкрие някои от тънкостите при увеличаването на бюста, изсмукването на мазнините и уголемяването на устни и други части на тялото. Той не изключва вероятността с "царският" нос на Калина да е допусната лекарска грешка, както и остава абсолютно озадачен, когато на едва навършили 17 години момичета им се подаряват за абитуриентския бал нови бюстове.

- Вредният украински хидрогел за уголемяване на бюста предизвика масова истерия. Кажете ми, защо цели две години това опасно вещество се е инжектирало законно у нас?
- Украинският гел беше разрешен само за две години пробно и за приложение само за медицински цели. Някои наричащи себе си "естетични" хирурзи единствено с комерсиална цел използваха гела за инжектиране в женските гърди и в пенисите. Въпреки че Асоциацията на пластичните хирурзи многократно предупреждаваше за незаконното използване на гела, никой не взе мерки да бъдат спрени издевателствата с пациентите.

В резултат на това мъже останаха импотентни за цял живот. Десетина жени останаха без гърди

и десетки други останаха осакатени и имат ежедневни оплаквания. В цял свят е известно, че в женската гърда не бива да се инжектира нищо. И все пак се намират хора, които и сега предлагат инжектиране на мастна тъкан, хиалуронова киселина и пр. Нека на всички стане пределно ясно, че увеличаването на бюста може да стане напълно безопасно единствено само със силиконова протеза.
- В този смисъл, може ли да се търси отговорност от лекарите, които го използват в своята практика?
- Доколкото знам в момента се водят няколко десетки дела срещу гореспоменатите естетични хирурзи.
- Все пак, нали вашата асоциация има етичен кодекс, който строго забраява подобни подходи?
- Хората,за които говорим,не членуват в нашата Асоциация и ние нямаме възможност да им въздействаме по никакъв начин.
- Нормално ли е според вас един мъж да си уголеми и удължи половия член? Както направи фолкидолът Азис например?
- Удължаването на пениса с 2-3 см е възможно и се прави. При тежки форми на импотентност се прави протезиране на пениса. Не си мислете обаче, че това е метод за създаване на полови атлети. Така че и рекламата трябва да има граници. Азис си поема сам риска.
- Какво мислите за риалитито "Пълна промяна"? Бихте ли се съгласили да оперирате на живо някого в него?
- Ако сте следили внимателно шоуто, вероятно сте забелязали, че тежката артилерия на пластичната хирургия у нас не се включи в него. Аз лично съм против формата на това шоу. Не е редно пациентите да се подлагат на тежки стресови ситуации, като например няколко операции, извършвани на един етап в продължение на 12 - 15ч. и след това да бъдат настанявани в реанимация. И тези неща бяха представяни като върха на пластичната хирургия, вместо да бъдат порицани?!
- Разубеждавали ли сте някога момиче да прибегне до исканата от нея операция? Ако да - как?
- Много по-лесно е да накараш някого да се оперира, отколкото да го разубедиш. Отказвал съм на много пациентки, но повечето от тях обикалят от един на друг, докато някой се съгласи да ги оперира.
- Не е ли рискован подобен избор? Какви са рисковете на пластичната хирургия?
- Повечето от операциите, които се извършват в пластично-естетичната хирургия, не са спешни, не са животоспасяващи и не са абсолютно необходими. Човек може да си живее щастливо и с гърбав нос и с малък бюст. За това за пластичния хирург важи основното правило в медицината: "Примум нон ноцере". В свободен превод това значи "Не прави нищо, с което можеш да навредиш на пациента". Преди извършването на една пластична операция трябва да се убедим, че пациентът е в добро физическо и психическо здраве.

Не може на младо момиче, което няма никакви гърди, да се поставят протези от 350-400 г.

Протезите ще изпаднат и младият и неопитен хирург ще се оправдае с това, че организмът на пациентката не понасял силикон. Истината е, че до сега в света няма случай на отхвърляне на силиконова протеза.
- Защо вече почти всяка втора жена си слага силикон в бюста? Липса на самочувствие или нов тип мода е това според вас?
- Безспорен факт е, че повечето мъже харесват по-голямите бюстове. Разбира се има "национални" различия. Французите харесват 260-280 г. Германците 300-320. Арабите над 400. Българите са в горната граница- 350-400. Дали това е мода? Безспорно да. Когато започнах работа като пластичен хирург през 60-те години, имаше жени с огромни гърди, които идваха, за да ги намаляваме. Премахвал съм по 2 - 3 - 5 кг на една операция, за да постигна нормална форма и големина на гърдите. А годишно минаваха по 20-30 жени.
- Царската дъщеря Калина претърпя две неуспешни операции, вследствие на които се появи с обърнат нос. Как бихте коментирали случая?
- Не познавам лично Калина, а това което съм виждал на някои снимки, не може да бъде достатъчно за професионален коментар. Това, което знам, е, че тя е личност с характер и големи възможности. Ако тя харесва нещо, което си е направила, какво значение има дали някой си няма да го хареса. И да е имало неуспешна операция, то поне аз не знам.
- Спомням си и за още един случай - фолкпевицата Ивана се появи видимо състарена след опъване на бръчки. Нормално ли е това според вас, на какво се дължи и какви са последиците?
- И това е случай, който не познавам и оставям без коментар. По принцип, ако говорим за опъване на бръчки, се използват три основни метода. Първият, който е и най-модерен, е инжектирането на Ботокс. Принципът е, че се парализират мимическите мускули и понеже няма движиние на кожата, не се образуват бръчки. Методът е ефективен, когато се прави от специалист. За съжаление много лекари без необходимия опит правят фалове, при които

се получават парези на клепачите, неподвижност на веждите, крива усмивка и др.

Доброто в случая е, че ефектът преминава след 2-3 месеца и всичко се оправя. Вторият метод е попълването на бръчките с филъри. Това са различни видове разтвори, които се вкарват повърхностно в кожата и замаскирват бръчките. И третият метод е оперативен или тъй нареченият лифтинг /повдигане-опъване на кожата на лицето/.Един добре направен лифтинг подмладява лицето с десетина години. Ефектът му е доста продължителен – пет, десет години. При кои случаи резултатът може да бъди незадоволителен. Ако при увиснали бузи и отпусната кожа се прави ендоскопски лифтинг, или се използва методът на повдигане с конци. Ако веднага след операцията пациента бързо отслабне, или ако продължава да пуши.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА