На 16 юни Георги Парцалев щеше да навърши 83 години

Не можем да караме хората да се смеят на глупости, казваше великият комик.

Не можем да караме хората да се смеят на глупости, казваше великият комик.

Георги Иванов Парцалев е роден на 16 юни 1925 г. в гр. Левски. Завършва гимназия в Плевен, след което е приет да следва медицина, въпреки че майка му, леля Веска, е скептично настроена. “Само луд човек би се лекувал при него” - казва тя. Парцалев, е сред първите актьори, назначени в новосъздадения Сатиричен театър през 1956 г. заедно с Енчо Багаров и Нейчо Попов. Изиграва незабравими роли в Михал Мишкоед, Големанов, Ревизор, Смъртта на Тарелкин.
През 1958 г. в “Любимец № 13” е и първата му роля в киното. Следват участия в: “Привързаният балон” (1967), “Кит”, “Петимата от Моби Дик” (1970), “С деца на море” (1972), “Сиромашко лято” (1973), “Баща ми бояджията” (1974), “Два диоптъра далекогледство” (1976), “13-ата годеница на принца”.

По-драматичната страна на таланта си за първи път показва като бай Иван съботянинът в “Тримата от запаса” (1971). Чувства се еднакво добре навсякъде. За съжаление голямата му професионална мечта – да се превъплъти в образа на Дон Кихот, така и не се сбъдва.
Георги Парцалев умира на 31 октомври 1989 г. в София.

Черпи по 20 души накуп
Любимото място вечер на Жоро Парцалев е Унгарският ресторант срещу “НАТФИЗ”. Там свири унгарски оркестър и се сервират различни унгарски ястия. За 5-6 лева се наяждаш и напиваш. В компании актьорът е ларж и, естествено, център на внимание, но в работата си се кара за пари. Понякога черпи по 20 човека. Хем му е близо до Сатиричния театър, хем е в центъра, за да е удобно на всички. Поръчва дори и на непознатите. Известен е като фин човек. Всяка вечер, когато свършват снимките в телевизията, той вдига телефона и запазва маси за екипа от студиото в бара на хотел "София". Обикновено към 8-10 души се водят на негова сметка в бара. Любимия му "Шератън" го правят доста по-късно. Тогава там почва да си пие уискито.

Пазари се за хонорари
Парцалев често спори за възнагражденията си. 120 лева е таванът на хонорарите за едно участие. Тези пари вземат само някои от звездите. За другите артисти хонорарът е докъм 60 – 80 лева. Парцалев винаги иска за участията си да взема повече пари от всички останали, независимо колко получават те. Може да е с 5 лева, ама да е повече от техните пари. Казва, че е звезда и трябва да получава най-много, но никога не е пинтия в живота. Отделно, актьорите го мразят и по друга линия – за това кой е по-голяма звезда. Докато другите работят в тандеми, Парцалев обикновено участва предимно сам или с някои от колежките си - Татяна Лолова, Стоянка Мутафова. По-рядко ходи по участия с други .

Живее на таван
Парцалев живее в един тавански апартамент. Запалва се по събирането на антики, предимно икони, ретро мебели и разни други красиви старинни дреболии. Няколко пъти го обират и отмъкват най-ценните му неща. Близките на актьора съдят близо 10 години иконома му Петър, но съдебната одисея приключва с хепиенд за него.

Обвиниха го, че си попълва колекцията с шедьоври, без да плаща
Покойният игумен на Бачковския манастир - дядо Наум, обвини открито Георги Парцалев, че си е попълвал колекцията с безценни местни икони от асеновградски църкви и метоха. Бил вземал шедьоврите без пари благодарение на известността си.
Известно е още, че актьорът си пада много по бижута, пръстени и гривни, естествено, златни. На особена почит е един пръстен с доста голям диамант, който си е донесъл от Израел и който върти непрекъснато на пръста си.

Попада в гейпроцес
По онова време Парцалев е един от известните гейове в София. Затова и попада в “показния, наказателен” гейпроцес през 1964 г. 26 души, предимно интелектуалци и хора от артсредите, са обвинени, че поддържат хомосексуални връзки, които се смятат за извратени.

Жоро ЗАХАРИЕВ

  • Категории:
  • Тагове: