Над 500 хил. от тях живеят на ръба на оцеляването със социална и минимална пенсия. Цената на насъщния ще върви само нагоре, предупреждават от ЕС.
Глад, лишения и тотална мизерия съпътстват живота на над милион и половина българи. За възрастните хора в страната пари няма. Как оцеляват, само те си знаят.

“Добре, че съм здрава, пари за лекарства не давам”, бодро разказва за битието си Христина Трънкова. 82-годишната жена е работила 36 години като преводач от немски език в редица външнотърговски предприятия на България, включително и във Външно министерство. Сега получава 120,20 лв. пенсия, заедно с вдовишките добавки. “Намираме всякакви чалъми, защото трябва да го изживеем този живот, философски нарежда баба Хриси. -Дъщеря ми е болна и за нея се грижа, готвя с кокали и малко картофки, ориз, малко олио. Пролетно време ходя да бера за зимата лапад, киселец, коприва, правя от най-скапаните зеленчуци консерви. Пестя от всичко. Зимата се топлех на една крушка, преградила съм кухнята с кашони да не бяга топлото. Сега вече не знам какво ще правя тази зима с новите цени на тока и парното, вайка се тя.
Такова е дереджето на над половин милион българи, всички до един работили съвестно по 30 – 40 години. Надежда за по-добро бъдеще обаче няма, високите цени на храните ще се запазят поне до края на следващото десетилетие.
Реалното увеличение на цените през следващите 10 години ще бъде между 10 и 35 на сто в сравнение с изминалия 10-годишен период. Поскъпването само за миналия месец е 0,9 на сто, а от началото на годината стигна 4,2 на сто. Цените на хранителните стоки през април са се увеличили средно с 1,3 на сто, като рекордьори са доматите с 12,1 на сто, пресните и замразените плодове – с 12 на сто, яйцата – с 2,3 на сто, захарните изделия – с 3 на сто, олиото - с 2,5 на сто.