Изпълнителният директор на в.”Стандарт” Димитър Недков, приближен на масона от 33-та степен Илия Павлов, е велик оратор на ложа . “Свободни зидари” са още Симеон Сакскобургготски, бившият шеф на “Пирогов” д-р Спас Спасков, Гиньо Ганев, д-р Константин Тренчев, БНТ-кадърът Димитър Цонев, тв-продуцентът Магърдич Халваджиян, топархеологът Николай Овчаров, левият депутат проф. Андрей Пантев.
Последната новина около българското масонство е радостна – през май т.г. документ от САЩ най-после сложи край на разкола в редиците на нашенските “свободни зидари”. Според документ, подписан от секретаря на Обединената велика ложа на България Васил Колев, братята-масони от Америка са определили именно тази ложа за единствено регулярната в Ориент България. Така след 8 години разцепление bg-масоните най-сетне получават шанс да се обединят около една призната структура с велик майстор Петър Балабанов. Предполага се, че процесът ще приключи до края на есента.

По-любопитен за широката публика обаче остава въпросът кои са тези могъщи мъже, свързани от строги правила, които задкулисно влияят на съдбините на България? Един от тях е Димитър Недков, журналист, автор на няколко книги за масонството, “зидар” от висока степен /велик оратор на ложата с велик майстор Румен Ралчев/, приближен на мултишефа Илия Павлов. В момента Недков е един от бигбосовете на в.”Стандарт”. Обвързаността на Симеон Сакскобургготски с масонството пък отдавна е клиширана тема. Говори се, че величеството е докарано у нас с подкрепата на влиятелния “брат” Яков Джераси и кръг от столични “свободни зидари”/те се събираха в сградата на бивш техникум в Горна баня/.
По времето на Андрей Луканов пък на мода бяха членовете на т.нар. Лайънс клъб. Повечето от тях са известни бизнесмени, като за някои от тях се твърди, че са служили на различни разузнавания. Миналата седмица бившият шеф на “Пирогов” доц. д-р Спас Спасков изповяда, че поне трима от сто лекари членуват в една или друга масонска ложа.
За “свободни зидари” са спрягани националният омбудсман Гиньо Ганев /зет на прочутия превратаджия Кимон Георгиев/, лидерът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев, историкът и ляв депутат проф. Андрей Пантев. Впрочем по неофициална информация

най-много масони има сред родните историци.

Навремето повечето от тях гравитирали около Людмила Живкова. За покойния траколог №1 Александър Фол също се мълви, че е “свободен зидар” по наследство от баща му - известният преди 9 септември 1944 г. писател, режисьор и драматург Николай Фол. Друг преподавател от Алма матер – професорът по реторика Йордан Ведър, който миналата година претърпя тежка операция и вече не участва така активно в живота на братството, също е “генен масон”, тъй като неговият дядо Иван Ведър пръв побива байрака на този мистичен ритуал в България.
Напоследък особено нашумя масонският орден на рицарите-тамплиери с шеф бившият гард на Тодор Живков и настоящ бизнесмен Румен Ралчев. В “рицарство” бяха посветени българският Индиана Джоунс – археологът Николай Овчаров, и актьорът /и царски депутат/ Андрей Баташов.
За масон от най-високата – 33-та степен, бе обявен застреляният бос на “Мултигруп” Илия Павлов.

Убийството му “отключило” разкола в родното масонство,


довел до раздялата на ложите, оглавявани от довчерашните приятели и бизнессъдружници Борислав Сарандев и Иван Ставрев. Ставрев още е в УС на общата им агенция за модели “Петра”. Освен в нея участва в още 7 бизнесструктури. В габровската “Кет-Колев и сие” още от началото на 90-те години е ортак с мастития тв-продуцент Магърдич /Маги/ Халваджиян. Този факт недвусмислено говори, че Халваджиян също е част от света на нашенското масонство.
И друг представител на журналистическото съсловие – БНТ-кадърът Димитър Цонев, спада към представителите на “свободното зидарство”. Синът на култовия актьор Коста Цонев е член на управата на фондация “Мария Монтесори”. Там членува и художникът Иван Яхнаджиев. Синът на загиналия само на 29 години актьор и певец Стефан Воронов – Александър, е в управителния съвет на сдружението на свободните зидари “Сговор 92”, където до смъртта си членуваше неговият втори баща – покойният актьор от Младежкия театър Васил Бъчваров-Бъчи /бивш съпруг на певицата Грета Ганчева и роден баща на единствената й щерка Мила Кудрина, кореспондентка на в.”Труд” в Москва/. 

Родните “свободни зидари” са превзели тотално всички печеливши ниши в бизнеса. За да не бъдем голословни, публикуваме списък на bg-предприемачите, членуващи в различни масонски ложи:

- Велика ложа на старите, свободни и приети зидари в България, или т. нар. Велика ложа, с Велик майстор Румен Ралчев е регистрирана в София с управителен съвет от 9 човека. Тя обединява общо 20 съюзни ложи под шапката си. Великият секретар на ложата Александър Витанов участва единствено в софийското събирателно дружество "Бран-90 и сие".
- Зам.-великият майстор Венелин Иванов има една от най-разклонените фирмени структури в ложата - около 17. Всичките му фирми са варненски. "Холдинг Варна" участва в почти всичките му структури. Собственик на холдинга са "група физически лица". Сред другите фирми на Иванов са "Биозем инвест" АД, "Булгарсистемс РБ" ООД, туристическото "Детелина" АД, "Конен клуб" ООД, "Мелани текс" ООД за производство на облекло.
- Великият оратор на ложата Димитър Недков участва в "Балкан билдинг" АД, "Болкан ризорт ченъл", "Бългериан вайн", ямболската "Папас олио" и русенската "Трейшъл ченъл".
Великият ковчежник Юрий Събев участва в няколко фирми с "Аркадия" в името, които търгуват и преработват кафе, чай и подправки.
- Великият майстор Румен Ралчев освен шеф на фондация "Акация" е и във фондациите "Антидрога" и "Розов свят". Основните му фирми съдържат "Балкан" в имената си и се занимават най-вече с детективска дейност и търговия.
- В русенската "Дунавска звезда" участват Валери Радков и Емил Вичев. И двамата са в съвета на директорите на "Арма" АД, Лозница. Станко Станков е специализиран в търговия с горива.
- Във великотърновската ложа "Боляри" е Пламен Караджов, директор на "Гранд хотел Велико Търново", собственост на "Ем Джи".
- Спас Панчев е от директорите на "Аптечно - Търново" и на военния завод "Аркус" в Лясковец, както и във фондациите "Дом за ангели", "Семейство и дрога".
- Дочо Караиванов също е директор в "Аркус", освен това има фирми за търговия с автомобили, финансова компания и др.
- В сливенското "Заря" Вилямс Иванов е член на СД на "Орел инвест холдинг". Той е член на бизнесклуб "Възраждане", в който е и шефът на "Орел" Добромир Гущеров.
- Владимир Христов е зам.-председател на съвета на директорите на НЕК, участва и във фондацията "Семейство и дрога".
- Деян Бърдаров е в "Мед сто" ООД за търговия на дребно. Евгени Душков е шеф на балнеологичен център "Камена" във Велинград, член е на управителния съвет на КТ "Подкрепа".
- Константин Симеонов също участва в "Акация", както и във фонд "Владимир Грашнов".
- Новко Спасов е в Национална асоциация на търговците на тютюневи изделия
- Във варненската "ЛССПЗ Черноморски приятели" е само Петър Тухчиев от Асоциацията на разузнавачите от запаса. Бизнесът му е туризъм, превоз на товари, детективска дейност и др.
- В бургаската "Понтика" е Валентин Главчев, търгува с текстил, облекло, обувки и е в управата на хандбален клуб "Поморие".
- Велин Великов е в управата на Обединен спортен клуб "Лукойл Нефтохимик", съдружник е с руснаци в "Европетекс" ООД за търговия с хранителни стоки.
- Владо Досев е в параходното дружество "Трансфикс".
- Бизнесът на Георги Загорчев е изцяло в архитектурно-строителния бранш. Сред фирмите му са "Арита консулт", "Дарикоми", "Кремакс" и др.
- Повечето фирми на Димитър Добрев съдържат "Алба" в имената си, те са в сферата на търговията и превоза на товари. Негов партньор в част от структурите е друг от ложата - Златко Бакалов.
- Любомир Атанасов е специализиран в ресторантьорство и търговия с облекло, участва в Бургаска гражданска камара и Форум за регионална инициатива.
- В софийското "Сердика" Георги Гергов е сред директорите на "Гимекспорт" АД за търговия с порцеланови и стъкларски изделия.
- Петър Калпакчиев е шеф на представителството на офшорната фирма "Карони" АД за консултации по стопанската дейност.
- Росен Коларов е в управата на "SOS Детски селища в България" и на "Хоспис Света Мина".

Около 70 на сто от бившите министри и техните заместници членуват във Великата ложа на старите свободни и приети зидари на България с Велик майстор Борислав Сарандев, довери отлично осведомен източник, пожелал анонимност.
В ложата имало доста служители на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи.
Освен в държавната администрация масоните при великия майстор Сарандев, които са около 600 души, често се занимават със собствен бизнес, финанси или са служители в големи компании.
В управата на "Велика ложа на старите свободни и приети зидари на България - В.Л.С.С.П.З.Б." според публичния регистър влизат още двама:
бившият зам.-министър на промишлеността Григорий Вазов
и актьорът Ангел Ангелов.
Григорий Вазов участва предимно в консултантски фирми, между които "Вазов консулт", "Вазов институт", "Проекти, анализи, консултации, търговия-пакт" и "Пик-96", в която са съдружници със Сарандев. Вазов е също в управите на Висше училище по застраховане и финанси, "Етно арт балканика", "Либерална академия" и др.

- В ложата с Велик майстор Сарандев влизат 17 ложи от столицата и страната, като някои от тях (като "Сердика" и "Светлина") са разцепени на две и присъстват и в другата велика ложа. В същото време ложите в Русе, Плевен и Шумен, както и няколко столични са изцяло преминали при Великия майстор Сарандев. Какъв е бизнесът им?
- В сдружението на русенските зидари "Балканска звезда" участват трима: Михаил Михайлов, Тодор Мусев и Янко Бонев. Михайлов е съдружник и прокурист в няколко строително-архитектурни фирми. В "Струма енерджи" ООД е съдружник с ексминистъра на промишлеността Иван Пушкаров.
- Янко Бонев има фирма "Партнерс" ЕТ - за архитектурни дейности. Той участва в земеделската кооперация "Изток 2000", в която са и други масони от ложи, свързани със Сарандев. Същите са и в русенското сдружение "Североизток XXI век".
- От тях в русенската ложа е Тодор Мусев, който участва и в софийската "Светлина 92". Там партньори са му Иван Режев и Малей Малеев. Режев освен в "Изток 2000" е прокурист на Диагностично-консултативен център и в управителния съвет на столичния спортен клуб "Локомотив - спешъл олимпикс".
- Малей Малеев е във фондацията "Д-р Мария Монтесори", където е и Спас Панчев от търновските зидари, свързани с Иван Ставрев.
- В сдружението на свободните зидари "Зора" са Алексей Иванов и Иван Начев. И двамата зидари са в строителния бранш с фирмите "Алфа инв" ООД и "Технострада" ООД, в която участват италиански капитали. Фирмите строят пътища, самолетни писти и спортни терени.
- В ръководството на Велика смесена ложа участват 9 мъже и две жени. Георги Минчев Георгиев е в управата на спортен клуб по лека атлетика "Сити експрес - Кремиковци".
- Бизнесът на Георги Цветанов Георгиев е в сферата на консултантските услуги, туризма, превоз на товари и производство на минерални води и безалкохолни. В управата на Институт за социалнополитически анализи той е с ексдепутата Нансен Бехар, а във Фондация за единство и развитие на България и региона си партнира с американци и руснаци.
- Иван Филипов е съдружник в "Ким 2000" заедно с Калчо Хинов от "Ротари клуб", в който пък участва близкият до Симеон юрист Асен Ошанов. Филипов има фирми за търговия, счетоводство, минерална вода, водопроводно оборудване и др.
- Любомир Петров е съдружник в "Интеркар 2001" с екстранспортния министър Кирил Ерменков и с Йонко Кръстев от “ТБС Хотели". Фирмата е за даване под наем на леки и тежкотоварни автомобили. Петров има и няколко счетоводни фирми.
- В ръководството на русенската Универсална масонска ложа-1905 са петима, като трима от тях участват в бизнесструктури. Венцислав Алексиев е в "Дунав прес инвест холдинг". Емил Вичев е в седем структури, занимава се със строителство, производство на метални конструкции и др. Кирил Блъсков е директор на русенския клон на БНБ и член на общоградския комитет "Баба Тонка Обретенова".

МАСОНИ И ЛОЖИ В БЪЛГАРИЯ
Главен масон – преподавателят по реторика в Софийския университет проф. Йордан Ведър


№1. "Зора" - София
№ 2 "Светлина" - София
№ 3 "Сердика" - София
№ 4 "Заря" - София
№ 5 "Черноморски приятели" - Варна
№ 6 "Мадара" - Шумен
№ 7 "Дунавска звезда" - Русе
№ 8 "Морски звезди" - Варна
№ 9 "Звездата на София" - София
№ 10 "Танакра" - Добрич
№ 11 "Асен Златаров" - София
№ 12 "Мизия" - Плевен
Великата ложа е съдебно регистрирана като сдружение с идеална цел. Има служебен адрес: хотел "Родина", стая 215, бул. "Тотлебен" № 8, София, тел/факс: 02/951-66-60. Адрес в Интернет: https://www.freemasonry-bg.org
Имат и новопостроен масонски храм в квартал "Овча купел", София, където се провеждат ритуали.

ВЕЛИКА ЛОЖА НА СТАРИТЕ, СВОБОДНИ И ПРИЗНАТИ ЗИДАРИ НА БЪЛГАРИЯ

1. Петър Горновски - велик майстор, 32 степен, ложа Светлина 2 - София, интелектуална ложа
2. Иван Ставрев - велик майстор, 33 степен
3. Григорий Вазов – бивш заместник-министър на промишлеността
4. Вежди Рашидов - скулптор
5. Васил Михайлов - актьор
6. Ангел Ангелов - актьор
7. Проф. Андрей Пантев - историк, депутат от БСП
8. Недялко Йорданов – писател
9. Стефан Цанев – поет и драматург, съпруг на актрисата Доротея Тончева
10. Стефка Костадинова – председателка на БОК
11. Желю Желев - бивш президент
12. Антон Дончев – писател, автор на “Време разделно”
13. Проф. Боян Биолчев – бивш ректор на СУ ”Св. Климент Охридски”
14. Стоян Денчев - 32 степен велик майстор, ректор на Колежа по библиотекознание и информационни технологии
15. Стоян Александров - икономист, министър на финансите в правителството на Любен Беров, директор на “Дебанк”.
16. Гиньо Ганев – бивш шеф в Отечествения фронт, национален омбудсман
17. Ефрем Ефремов, журналист, син на акад. Ефрем Каранфилов
18. Андрей Пръмов – финансист, син на члена на ЦК на БКП Иван Пръмов, брат на БНТ-шефката Уляна Пръмова и съпруг на еврокомисарката Меглена Кунева
19. Боян Чуков – арабист, шеф на в. "Балкански диалог".
20. Петър Калпакчиев - 33 степен, върховен командир, главен счетоводител на “Кинтекс”, експрезидент на ФК ЦСКА
21. Илия Павлов - шеф на “Мултигруп”/покойник/
22. Борислав Сарандев - 32 степен, велик майстор, бизнесмен
23. Димитър Недков - велик оратор на ложата, изпълнителен директор на в.”Стандарт”
24. Георги Крумов – бизнесмен, шеф на “Икуест”АД.
25. Доц. д-р Спас Спасков – бивш директор на “Пирогов”
26. Богдан Томов – естраден певец
27. Петър Стоянов - бивш президент на България
28. Епископ Павел – свещеник към храма “Свети Александър Невски" в София
29. Йордан Костадинов, директор на АЕЦ “Козлодуй”
30. Асен Масларски - поппевец
31. Янко Бонев - водач на ложа
32. Костадин Паскалев, кмет на Благоевград
33. Емил Кюлев – банкер /покойник/
34. Светлин Русев - художник

ЛОЖА "Б*НАЙ Б*РИТ" (ЛОЖА "КАРМЕЛ”/

1. Алфред Криспин - велик майстор, ръководител на ложата /покойник/
2. Соломон Паси - възстановител на ложата, президент на Атлантическия клуб, ексминистър на външните работи в правителството на НДСВ, син на проф. Исак Паси
3. Проф. Георги Бакалов - историк-византолог

МАЛТИЙСКИ ОРДЕН
1. Йеромонах Христофор Събев – Фори Светулката
2. Д-р Константин Тренчев - президент на КТ "Подкрепа"


БИЛДЕРБЕРГИ
1. Николай Камов - бивш член на БСП, сега независим депутат
2. Валентин Златев - шеф на “Лукойл” за България и син на Васил Златев - кмет на Правец по Тодор-Живково време
3. Леа Коен - бивша посланичка на България в Швейцария, омъжена за швейцарец

РОТАРИ КЛУБ

1. Калчо Хинов - координатор на асистент-гуверньорите на Ротари клуб в България
2. Явор Милушев – актьор, съпруг на актрисата Цветана Манева, зам.-министър на културата в кабинета Станишев
3. Стефан Софиянски – бивш служебен премиер и кмет на София
4. Христина Ангелакова - оперна певица, бивш директор на Националната опера
5. Проф. д-р Александър Чирков - сърдечен хирург
6. Асен Ошанов - юрист, съветник на Симеон Втори
7. Вилхелм Краус - бивш министър на транспорта в кабинета Костов
8. Д-р Николай Балтаджиев - пластичен хирург
9. Стефан Драгостинов - композитор
10. Стоян Янев – бивш главен архитект на София
11. Радко Влайков - ексговорител на Външно министерство и зет на бившия финансов министър Муравей Радев
12. Панайот Денев – бивш шеф на БТА
13. Анелия Дошева - президент на Ротари клуб - София, шеф на продуцентска къща "Едита"
14. Проф. Огнян Герджиков, експредседател на Народното събрание
15. Виктор Кръстев - шеф на училище "Христо Ботев" във Враца
16. Арх. Иван Иванов - президент на Ротари клуб - Стара Загора
17. Георги Сяров - вицепрезидент на Ротари клуб - Стара Загора
18. Здравко Личев- учител по немски език
19. Росен Михайлов - секретар на Ротари клуб – Стара Загора
20. Христо Механдов - Ротари клуб - Стара Загора
21. Митко Христакиев - Ротари клуб - Стара Загора
22. Николай Шопов – бизнесмен, бивш секретар на Ротари клуб - Стара Загора
23. Д-р Илия Попов - Ротари клуб - Стара Загора
24. Д-р Тенко Тенев - Ротари клуб - Стара Загора
25. Цецо Чатъшки - Ротари клуб - Стара Загора
26. Крис Данчев - съветник на Симеон Втори
27. Диляна Грозданова, директор на “Тв 7”
28. Д-р Венко Александров, депутат, личен лекар на Тодор Живков
29. Николай Василев, министър на държавната администрация в кабинета Станишев
30. Стоян Ганев – бивш външен министър в кабинета Филип Димитров
31. Стефан Савов – политик, бивш шеф на Народното събрание /покойник/
32. Георги Марков – бивш съдия в Конституционния съд
33. Борис Спиров – бивш зам.-кмет на София
34. Арх. Атанас Агура
35. Тодор Колев – актьор и шоумен
36. Проф. Крикор Азарян – режисьор
37. Христо Михайловски – бизнесмен, зет на ексвътрешния министър Йордан Соколов.
38. Николай Младенов – бивш СДС-активист


ЗОНТА КЛУБ

Дамска версия на Ротари клуб.

1. Д-р Табакова - председателка
2. Стела Банкова – бивша секретарка на премиера Георги Атанасов, независима депутатка
3. Елка Атанасова - учителка от Кюстендил, член на Контролния съвет на НДСВ
4. Марияна Костадинова - учредителка на клуба, председател на българо-израелското дружество във Велико Търново, бивш депутат от квотата на НДСВ
5. Мария Стефанова – журналистка, шеф на СЕМ.
7. Цветелина Узунова - прессекретар на НДСВ

АТЛАНТИЧЕСКИ КЛУБ - БЪЛГАРИЯ

1. Д-р Соломон Паси - почетен президент
2. Д-р Любомир Иванов - вицепрезидент
3. Бинка Пеева - бивша съпруга на Соломон Паси
4. Иван Кръстев – политолог
5. Иванка Петкова
6. Калина Калоянова
7. Милен Миланов
8. Филип Филипов
9. Станислав Даскалов – бивш външен министър
10. Валентин Церовски – бивш министър на строителството
11. Здравко Попов
12. Максим Минчев - пресдиректор
13. Филип Филипов - ковчежник
14. Августина Цветкова - програмен директор, член на партията "Съюз на свободните демократи"
15. Валентин Брайков - съветник
16. Иван Сотиров - НАТО, инфоцентър.
17. Ген. Борис Бонев – Агенция за космически изследвания
8. Ахмед Доган - член на борда на директорите, лидер на ДПС, депутат, ДС-агент с псевдоними Сокола и Сава
19. Асен Агов – член на ръководството на ДСБ, член на борда
20. Асен Поповски
21. Боб Хънтър
22. Ген. Богомил Бонев - бивш министър на вътрешните работи в кабинета Костов
23. Борис Спиров
24. Бойко Станкушев – журналист, коментатор в телевизия “Евроком”
25. Лорд Карингтън
26. Чавдар Червенков
27. Христо Друмев – шеф на НДК
28. Христо Стоичков
29. Станислав /Слави/ Трифонов
30. Димитър Димитров - член на борда на директорите
31. Мария Илиева - поппевица
32.. Димитър Луджев – бивш военен министър
33. Димитър Желев
34. Елена Поптодорова – посланичка на България в САЩ, единствена bg-носителка на почетен орден на “Сикрет Сървис”
35. Георги Иванов – космонавт, директор на авиокомпания “Ер София”
36. Лорд Жилберт - член на борда на директорите.
37. Ханс Бликс - член на борда на директорите.
38. Джордж Джулиан - член на борда на директорите.
39. Иван Гарелов - член на борда на директорите, бивш водещ на “Панорама” по БНТ, офицер от ПГУ на ДС
40. Иван Станчов - дипломат, бивш посланик в Лондон
41. Ирина Бокова – ексвъншна министърка, дъщеря на покойния главен редактор на официоза “Работническо дело” Георги Боков, сестра на Филип Боков - началник на кабинета на Сергей Станишев.
42.. Дженс Ротбол - член на борда на директорите
43. Джордж Фуентес - член на борда
44. Юлиана Тончева – журналист, член на борда
45. Хю Кенет Хил - член на борда
46. Клаус Ото Капел - член на борда
47. Лъчезар Цоцорков - член на борда
48. Леа Коен - член на борда
49. Луис Бувард - член на борда
50. Марияна Тодорова
51. Х. Мартин Ланкастър
52. Мартин Минков - журналист
53. Милчо Левиев – джазмен, композитор
54. Надежда Михайлова – ексвъншна министърка, бивша лидерка на синята партия
55. Николай Гигов - бизнесмен
56. Николай Павлов – преводач от английски, последен по ред съпруг на Леда Милева
57. Олег Недялков
58. Петер Картериер
59. Петър Стоянович – син на покойния кинокритик Иван Стоянович и актрисата Ани Бакалова
60. Петър Странчевски
61. Филип Димитров - бивш министър-председател на България
62. Род Муур
63. Шимон Перес
64. Симеон Сакскобургготски - има данни, че е член и на други ложи, може би и тази на Билдербергите, член на Малтийския орден от 1965 г. Присъства тайно на всички важни масонски срещи, като тази на 300-те масони в курорта “Златни пясъци”
65. Стефан Софиянски
66. Ген. Стоян Андреев – бивш съветник на президента Желю Желев и вуйчо на ексшефа на НСС Иван Чобанов
67. Светлин Русев
68. Светослава Тадаръкова
69. Тодор Кавалджиев - бивше “вице” на Петър Стоянов
70. Тодор Вълчев – банкер, бивш шеф на БНБ
71. Тончо Жечев – литературен критик, бивш шеф на Института за литература към БАН и съветник на Людмила Живкова, съпруг на театроведката Снежина Панова /покойник/
72. Тони Радков – богослов и журналист, бивш фотограф на Светия синод
73. Валентин Николов
74. Валентин Стоянов – тв-журналист, бивш говорител на президента Желю Желев, съпруг на тв-журналистката Емилия Иванова.
75. Венцел Райчев – преводач и шеф на консорциума от фирми “Планета 999”
76. Веселин Павлов, бивш министър на транспорта в кабинета Попов.
77. Виктор Вълков – бивш външен министър, член на приятелския кръг “Монтерей”, негов зет е бил Петър Увалиев
78. Владимир Грашнов – бивш шеф на “Мобилтел”/покойник/
79. Уилен Ван Екелен
80. Уилям Монтгомъри – бивш посланик на САЩ в България
81. Уилям Тафт
82. Йордан Радичков – писател /покойник/
83. Здравко Попов – бивш съветник на Желю Желев
84. Желю Желев - бивш президент, член на масонската ложа “Великият ориент на Франция”
85. Манфред Вьорнер /покойник/
86. Уилям Колби
87. Чавдар Петков – бивш шеф на НСС
88. Икуменически патриарх Вартоломей
89. Камен Величков
90. Ренета Инджова, банкерка, бивша министър-председателка на България, председател на партия “Демократичен Алианс”
91. Валентин Александров – бивш военен министър в кабинета Беров
92. Владимир Петровски
93. Александър Йорданов – литературовед, член на НИС на СДС, бивш шеф на Народното събрание, бивш посланик в Македония
94. Жан Виденов – бивш премиер, явочник на ДС с псевдоним “Дунав”
95. Николай Афанасиевич
96. Иван Костов – експремиер, лидер на ДСБ
97. Гавриил Попов
98. Алфред Кахен
99. Ген. Михо Михов – бивш шеф на Генщаба
100. Уилям Коен
101. Ген. Уесли Кларк
102. Георги Ананиев - бивш военен министър в кабинета Костов
103. Александър Божков - бивш син вицепремиер.
104. Адмирал Йозеф Лопес
105. Авис Бохлем
106. Лорд Карингтън
107. Тони Блеър

РИМСКИ КЛУБ

1. Проф. Тодор Вълчев - банкер
2. Георги Пирински – председател на Народното събрание
3. Андрей Луканов – бивш премиер /покойник/
4. Муравей Радев – бивш министър на финансите в кабинета Костов