37-годишният Пламен Ангелов - Стършела, стана курбан за Свети Илия на плажа Силистар край Синеморец преди седмица, заедно с брат си Минко, любимата му Цветомира и техният приятел Данаил.
Братът на фолкзвездата Елена Паришева беше известен рокер и водач на троянското мотобратство. Именно в ролята му на такъв репортер на вестник “ШОУ” все последното интервю с него.

- Как решихте да проведете моторокшоуто до Капиновския манастир?
- След хиляди перипетии и проблеми, отидохме при Търновския митрополит Григорий, пуснахме една молба за ползване на една поляна пред манастира. Ние не само правим рокфестивала, а и ще помогнем малко и за културното ни наследство. Това говорихме и със светия митрополит Григорий. Значи не става въпрос само за думба-лумба рокмузика, а и за българщината. Затова търсим спонсори и радетели за тази идея, за да се осъществи. А не както си мислят повечето, дошъл ми един рокер с едни мустаци, страшен, и иска пари. Едва ли не аз съм някакъв див звяр, избягал из клетката и съм тръгнал на обир… Защото навремето нашите прадеди са били на коне, ние сме на мотори - на железните коне. За това моят мотор е с конско седло и дисаги, с които е ходено на война. На 70 г. са дисагите.
- Добре де. За тая страхотна идея никой ли не ви помогна? Не намерихте ли спонсори?
- Не. Значи, аз съм ходил да кандидатствам по различни инстанции, като почнеш програми някакви си, у младежта и спорта. Там, въобще, 6 месеца като Гюро Михайлов, ми се е...а майката да вися. Никой ти не обръща внимание. Мина Лучано покрай мене "О-о-о, здрасти, как си, приятел, довиждане" и точка по въпроса… Много хора просто се подиграха с нас, което адски много ни разсърди… Спонсори няма. Отиваш при спонсор, а той едва ли не ти вика “е...и си майката”. Щото ей така, отиваш при некой си там Слави Трифонов - един Бай Хуй за мене, защото е...
- Ти лично ходил ли си при него?
- Три пъти пращах човек, аз лично ходих. Там има една свирепа охрана.
Той се прави на великия националист. В крайна сметка, като си толкова националист, като си толкова човек, радетел за това, защо не обърна на момчетата внимание? Какво се правиш на недосегаем? Сигурно е гледал "Кръстника" няколко пъти... И Слави - откъде го напъна тоя патриотизъм, като беше най-изявеният чалгаджия? Това ли му беше тръпката? От чалгата се въодушеви и вдъхнови за патриотизъм? Аз като отидох при него, бяхме с Дари Блусаря, на който той му се котира като някакъв приятел. Ние не сме търсили шуробаджанащина и системи, а просто искахме да изложим фактите по проекта. Нали той е влиятелен човек, нали е голямата работа, нали там се перчи с мотора по сцената - биг моториста? Дори на Дари не обърна внимание - за какво става въпрос. Няма смисъл, аз много пъти съм искал в прав текст да му кажа на него - но няма смисъл, то от нас никой не го кльопа.
- Бунтарството май е в кръвта ти...
- Живота ми мина по улиците. Може да се каже, че съм видял от всичко. Осми клас го учих в четири окръга, защото отвсякъде ме гонеха, че не слушам.

Бягах граница през 1987.

- Ти си бил тогава 15-16-годишен, как така си бягал през границата?
- Ами така, през "Връшка чука".
- Накъде се беше запътил?
- Към обетованата земя, към Щатите. Бях си изготвил един план - да мина през Сърбия, после за Триест, оттам за лагер в Италия и така нататък. Съвсем сериозно го бях замислил и го изпълних на половина този план, защото в Сърбия като ме хванаха, ме почупиха от бой братята сърби, дето ние им викаме “братята сърби”, а те викат “е..м ти майку бугарска”.
- Чувала съм, че между мотоклубовете има доста противоречия, даже че едни рокери не могат да се понасят с моторджии от други групи?
- Не, не е точно така.
- Каква е истината?
- Има келемета, дето мама и тати им дават, не спазват нашите правила. Тука всички станаха баровци, с нови мотори, облечени като манекени, присмиват се на по-сиромашките момчета, че били окъсани, че били масляркаджии, даже ги гонят от съборите. Представяш ли си, хората отиват да си купонясат, поне за два дена от тоя идиотски живот да се почувстваш свободен, по-различен. Ако ти е кеф и да се напиеш, ако трябва и да се осереш от пиене, `ма

само и само да избягаш от шибаната реалност

на тая идиотска система, която се заформя последните години. Мотористът не признава правила, но признава реда, а точно това започна да се изопачава. Има хора, които правят глупости, маймунджилъци, и оттам си патиме и другите мотористи. Всъщност, от идеята да се отберем истинските мотористи от сбирщайнмарката се роди мотобратството.
- Има ли опасности в живота на рокерите, които да са всекидневни?
- Да, движението по пътя е нещо страшно. Никой не те ебава, че си на мотор. Ще минат през тебе - ще те сгазят. Сечат на завой, караш, пътищата са с дупки, кръпки, подскачаш като пинг-понгка…

На 2-3 пъти аз лично щях да се очистя заради това.

Влизам в един завой, кръпки някакви идиотски и някаква сипица отгоре. И това не е единствен случай. Караш си ти мотора, и си представи, с 120-130 километра в час, и няма никакъв знак, няма нищо, и из един път разкопан един мост и една купчина пясък. Какво правиш? Освен да се шибнеш в тоя пясък да прелетиш отгоре и да станеш на кайма.
- На едната ти ръка пише “love”, на другата – “hate” - любов и омраза...
- Всяка ръка си има предназначение.
- Деснячката ти е за бой, а левачката - да галиш?
- (за първи път се засмива) Точно така. Направиха ми ги приятели. Някои от тях са от мотобратството. По мене няма нещо, което да не е символика. Слънцето, което е до надписа "любов" е символ на доброто, на Тангра. Драконът на другата ръка до омразата е символ на лошото. Това е войн, възседнал кон, а на главата на коня е знакът на Дуло. А тази е човекът, владеещ всички природни сили - бичът е законността, совата над главата му е мъдростта, свещта, която държи е духовността, пламъкът е знанието, разлистеното дърво, на което се подпира, е живота.
- Добре, жените и рокерите. Друга тема.
- Какво да ти кажа? Купони, мадами, някои си търсят белята, други - сериозно поглеждат на нещата. Но аз не съм маниак да бъда с много жени, а искам да намеря истинската в живота. Смятам, че засега съм я намерил. Има една жена до мен, с която вече живеем заедно година и горница даже, тя прави много за мене, прави много и за нас и като цяло е адски добър човек. Не един път се чудя - вярно ли е, сън ли е, какво - не мога да повярвам. Както на всякъде и ние си имаме търканици, но сме приятели.
- Има ли табута, кое е забранено на рокерски събор? Чувала съм, че ако някой се напие, не му позволявате да яхне мотора. Знам за случай, в който даже сте и връзвали за дървото мераклията с промилите.
- Така е. Това беше тука на Софийския събор. Ники Пожара го беше вързал Жоро Простия, защото много буйстваше и правеше глупости. Беше се напил. А за табутата можем да говорим доста. Значи, първо: никога не се ебавай с моторджия. Никога не си мисли, че можеш да му вземеш гаджето и никога не му сядай на мотора, без да го питаш. Никога не снимай моторджия, без да го питаш. Преди няколко години във вестника бяха сложили моя снимка в материал "Рокер № 1 обвинен в убийство", а в статията пишеше за съвсем друг човек, от съвсем друг мотоклуб, че даже и от съвсем друг град. За това моторджиите страним от медиите, защото една снимка може да бъде изкривена и да се използва за други цели.


ДОСИЕ:

36-годишният Пламен Ангелов от Троян беше шеф на мотобратството "Синовете на Тангра". От 14 г. изкарваше хляба си като международен шофьор, а е започнал да работи от 15-годишен. Животът му е минал по улиците. Отгледали са го баба му и дядо му - стар моторджия, влюбен в "АВО"-то си, в чийто кош е отраснал бъдещият рокер №1.
Дори и собствената му майка го наричаше "Стършел". Откъде е прякорът му - подсмихваше се и не обясняваше. Но говорейки с него, човек сам достига до извода - не го е страх да изнася фактите с опасна, жилеща откровеност.

Стършела беше ювигихан
Мотобратството "Синовете на Тангра" е много по-различно от другите рокерски клубове. Структурата, управлението и титлите на тангрианците са заимствани от Първата българска държава. Стършела беше ювигихан, заместникът му - кавхан, имат си и Съвет на великите боили, който се събира, когато се вземат съдбоносни за организацията решения. В организацията си имат и таркани - длъжността отговаря горе-долу на административното "областни управители".
Преди да създаде "Синовете на Тангра", Стършела вече бе създавал два рокерски клубове - "Вълците", просъществувал до 2001 г. (от 1999 г. самостоятелно, без основателя си), а после и "Бунтарите".