ЧРЕВНАТА ИСХЕМИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА СПЕШНО!

При около 70 на сто от болните от това заболяване се поставя грешна диагноза

При около 70 на сто от болните от това заболяване се поставя грешна диагноза

Ис­хе­мия­та, не­за­ви­си­мо къ­де въз­ник­ва, пред­ставл­ява не­дос­та­тъч­ност на кръ­вос­набд­ява­не­то на да­де­на тъ­кан или цял ор­ган. То­ва е със­тоя­ние на на­ру­ше­но дос­тав­яне на кис­ло­род и хра­ни­тел­ни суб­стан­ции към тъ­ка­ни­те и съот­вет­но неа­дек­ват­но из­чис­тва­не на от­пад­ни­те про­дук­ти от тяхна­та кле­тъч­на об­мяна. Ко­га­то то­зи бо­лес­тен про­цес за­сег­не тън­ки­те или де­бе­ли­те чер­ва, се на­ру­ша­ва и тяхно­то нор­мал­но фун­кцио­ни­ра­не.

Ме­зен­те­риал­на­та ис­хе­мия зас­яга най-чес­то тън­ко­то чер­во


Болестта въз­ник­ва, ко­га­то еди­н или по­ве­че кло­но­ве на ме­зен­те­риал­на­та ар­те­рия, която доставя кръв до червата, по някак­ва при­чи­на се стеснят или за­пу­шат. Ко­га­то то­ва се слу­чи, бол­ният из­пит­ва ос­тра ко­рем­на бол­ка. Най-чес­то за­пуш­ва­не­то во­ди до смър­тта (нек­ро­за­та) на та­зи част от чер­во­то, ли­ше­на от кръ­вос­набд­ява­не.

ВЪЗРАСТНИТЕ И ПУШАЧИТЕ СА НАЙ-ЗАСТРАШЕНИ

Ме­зен­те­риал­на­та ис­хе­мия е за­бол­ява­не, кое­то зас­яга най-чес­то хо­ра­та на въз­раст око­ло и над 60 го­ди­ни. Ка­то рис­ко­ви фак­то­ри мо­гат да се по­со­чат тю­тю­но­пу­ше­не­то и ви­со­ки­те ни­ва на хо­лес­те­ро­ла в кръв­та.
При бол­ни с ис­хе­мия на ме­зен­те­риал­ни­те съ­до­ве се ус­та­нов­ява, че те чес­то стра­дат от ге­не­ра­ли­зи­ра­на ате­рос­кле­ро­за. Оби­кно­ве­но при тях се от­кри­ват и дру­ги об­лас­ти с на­ру­ше­но кръ­вос­набд­ява­не (ис­хе­мич­на бо­лест на сър­це­то, мо­зъч­носъ­до­ва бо­лест, не­дос­та­тъч­ност на ар­те­риал­но­то кръ­вос­набд­ява­не на край­ни­ци­те и др.).
Ме­зен­те­риал­на­та ис­хе­мия мо­же да бъ­де ос­тра или хро­нич­на. При хро­нич­на­та бол­ни­те има­т оп­лак­ва­ния в про­дъл­же­ние на срав­ни­тел­но дъ­лъг пе­риод от вре­ме. При ос­три­те фор­ми сим­пто­ми­те се появ­яват из­вед­нъж и кар­ти­на­та се раз­чи­та мно­го по-бър­зо. Хро­нич­на­та ис­хе­мия мо­же да се пре­вър­не в ос­тра, кое­то мо­же да ста­не и не­на­дей­но.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ СИМПТОМИТЕ?

Бол­ни­те с хро­нич­на фор­ма на ме­зен­те­риал­на­та ис­хе­мия има­т бол­ки в ко­ре­ма 15-60 мин. след х­ране­не.
Бол­ка­та мо­же да се поя­ви в коя­то и да е част на ко­ре­ма, но най-чес­то е в гор­на­та част или око­ло пъ­па. Мо­же да про­дъл­жи от 60 до 90 мин., след кое­то да из­чез­не от са­мо се­бе си. За съ­жа­ле­ние, бол­ка­та се появ­ява при всяко след­ва­що хра­не­не. Мно­го хо­ра с ме­зен­те­риал­на ис­хе­мия за­губ­ват от тег­ло­то си, въп­ре­ки че апе­ти­тъ­т е от­но­си­тел­но за­па­зен, за­що­то не ядат за­ра­ди бол­ка­та.
Пон­яко­га сим­пто­ми­те на ме­зен­те­риал­на­та ис­хе­мия мо­гат да бъ­дат мъгл­яви, или мно­го да на­по­доб­яват мно­жес­тво дру­ги ко­рем­ни за­бол­ява­ния. Ето за­що пре­ди да се пос­та­ви та­ка­ва диаг­но­за, ле­карят, ос­вен със су­бек­тив­ни­те ви оп­лак­ва­ния, трябва да раз­по­ла­га с ред дру­ги ла­бо­ра­тор­ни и об­раз­ни из­след­ва­ния. Ос­вен ко­рем­на­та бол­ка и за­гу­ба­та на тег­ло дру­ги сим­пто­ми мо­гат да са:

- диа­рия;
- за­пек;
- га­де­не;
- пов­ръ­ща­не;
- по­ду­ва­не на ко­ре­ма.