Истината за срещата между Румен Петков и Галевите се крие в доклада на Алексей Петров.
Горещата политическа есен започна и според бившия главен секретар на МВР Цвятко Цветков предизборната битка ще бъде уникална. Той твърди, че няма политическа формация, която да лансира нова програма. Причината е ясна – Европейският съюз вече е рамкирал полето, в което българските партии трябва да действат. Тоест, на тях им остава да водят битката единствено на бойното поле на компроматните войни.

- Г-н Цветков, кой, как и на какво ще залага в компроматната война преди предстоящите избори?
- Тя вече започна. Уникална особеност на тази война е, че различните групи олигарси заложиха този път най-напред на различни сайтове с надеждата за мултипликация в другите медии. Това е новото. Помислете. Може ли някоя политическа формация да предложи нещо ново в икономическата област? Не може. Всичко вече е рамкирано от Европейския съюз. Партиите не могат да предложат нищо ново, единствено могат да се заиграят със социално слабите. Е, и какво? И тук не могат да предложат нищо ново. Остава им компроматната война. Ще се появят много сайтове, които ще бълват кал и мръсотия. На какво разчитат те? Първо, на мултиплициране чрез останалите медии. Електоратът е объркан. Точно на този електорат можеш да пробуташ в последния момент онова, което се случи през две и първа. Изведнъж се появява някой на бял кон, много бял, толкова бял, че нямаш време да провериш колко е бял. И тия зад този бял “ездач” си взимат своето. Разбира се, говорим за олигарсите, които си плащат за това.
Компроматната битка ще се развие в посока президента, като един от стожерите на политическата система. Излязъл отляво и естествено крепител в немалка степен на лявата идея и нейните партньорства. А каква е алтернативата? Очевидно е, че ГЕРБ е равно на Бойко Борисов. Но Борисов не е автентичната дясноцентристка алтернатива. Това е Иван Костов, но той е тотално компрометиран. Така че се съмнявам, че сегментите от тристранната дясна алтернатива може да се съчетаят в едно. Това би било самоубийствено за Бойко Борисов.
Вижте най-напред трите направления, по които целят президента. Те са очевидни. Стрелят го за обвързаността му с ДПС, ориентацията му повече към руското направление, отколкото към западното. Гърмят го и в личен план. Целят го по тънката част.

 - Това последното компромат ли е или нещо подобно на историята с Бил Клинтън и Моника Люински?
- Сега аз там не искам да се бъркам, но

предпочитам президент мачо, отколкото президент мухльо.

Много се атакува и Станишев. Очевиден е страхът, че той може да повтори мандата, дали самостоятелно или в някаква коалиция. Според мен Бойко тук се лута като пиле в кълчища – дали да атакува Станишев така, че Станишев да падне, или да го атакува умерено, защото може да му се наложи да управлява с него. Изправен е пред дилема, която не е много лесна. Малко хора вече проумяват, че БСП си има своето ново лице. Станишев вече се превърна в безспорен лидер, независимо от реваншистките напъни на Румен Петков и някои други кръгове.

- А Симеон генерира или парира компромати?
- Последните изявления на Симеон показват, че той търси своето място в посока запазване на досегашната си роля и възможности за дописване и вписване в сегашната и една бъдеща коалиция. Може и да я получи. Като се качи на колесницата на Доган чрез персонални довереници или да се друсне на тая колесница в последния момент с договорена депутатска квота.

- А компроматите за имотите му?
- Те вече са претоплен боб.

- А тъмното минало на Бойко Борисов?

- И то е претоплена манджа. Оная предълга справка в Интернет отдавна не е актуална. По- интересни ще бъдат атаките срещу него за връзките му с олигарсите, като Георги Гергов или Валентин Златев, с които са добри приятели и което е широко известно.

- Е, щом ще се води компроматна война на живот и смърт, няма ли неговият смъртен враг Алексей Петров да извади някой нов коз срещу Бойко Борисов от ръкава си?
- Той няма да вади нищо ново. И вижте, като говорим за Алексей Петров, имайте предвид, че той е частен случай. Досега говорихме за компроматната война чрез сайтове и други медии. Сега навлизаме в третия етап – анонимни материали в кутиите на депутатите и директно в пощенските кутии на гражданите. Там ще се намерят ловко съчинени компромати от рода на тези, които се появиха в “Опасните новини”. Целта е ясна. Да се мултиплицират масово по хоризонтала и чрез други медии. 

- Нека се върнем на Алексей Петров. Вярно ли е, че посредничеството му при срещата на Румен Петков с така наречените братя Галеви е предотвратило поръчково убийство?
- Това не мога да го знам. Ако го има някъде записано в документ за тази среща, то това може да бъде само документът, който е изготвил самият Алексей Петров. 

- Значи документите за срещи с оперативно интересни лица, дори в присъствието на един министър ги изготвят хора като Алексей Петров?
- Ако не сте забравили, преди да го разкрие, Алексей Петров беше офицер на прикритие към НСС. И всичко, което се върши с негово участие и посредничество, се документира лично от него. 

- Случайно или не Румен Петков се изтърва и Алексей Петров вече не е офицер на прикритие?
- За мен това е една негова защитна реакция, непремислена. Тоест той изтървава защитната си реакция, споменавайки еди кой си, без достатъчно да е помислил. Това е характерно за Румен Петков. Той понякога пуска лафове, без да му мисли кой знае колко. Така

се изпусна, че тишината в спалнята на Татяна Дончева ражда безумието.

Но както и да е. Рано или късно, ще прочетем какво е написал Алексей Петров за въпросната среща, защото прокуратурата си върши работата по въпроса, макар да не се шуми в медиите. Е, винаги ще остане известен процент секретност. Иначе тайните служби нямаше да се наричат така. 

- И нещо, което няма как да отминем. Щом говорим за предстояща компроматна война, къде е тук мястото на кръга “Монтерей”.
- Аз първо, не съм в него.

- Да, но Младен Мутафчийски, който май стои зад “Опасните новини”, май е в него?
- Може и да е. Може и да се ослушва за интересите на членуващите там. Но вижте, този кръг едва ли може да се схваща като обединен кръг от интереси. Ако той по някакъв начин участва в предстоящата предизборна борба, всеки негов член ще участва с оглед собствените си интереси.
Единственото, което мога да кажа и за което мога да нося отговорност е, че Бойко Борисов беше направен главен секретар на МВР от кръга “Монтерей”.

Едно интервю на Славей Костадинов