ДИЕТАТА Е НАЙ-ВАЖНАТА ЧАСТ ОТ ЛЕЧЕНИЕТО ПРИ ХРОНИЧЕН ХЕПАТИТ
Диетата, която трябва да спазват хората с хроничен хепатит, не е много сложна. Добре подбраното меню ще помогне да се намали натоварването на черния дроб и да се засили оздравителният процес. Не е трудно и сложно да запомните как трябва да се храните. Необходимо е просто да разделите всички продукти на три групи.
КАКВО ТРЯБВА ДА ИЗКЛЮЧИТЕ ОТ ВАШЕТО МЕНЮ
1. Алкохол. Той се отразява зле дори и на здравия черен дроб. От него се разрушава обвивката на този важен орган. И като резултат може да се стигне не само до мастна дистрофия на черния дроб, но и до цироза. Хора с хроничен хепатит трябва да изключат алкохола от своя живот веднъж и завинаги - нито грам, в никаква форма и вид.
2. Сланина, пържена с кожичката кокошка, овча мазнина, концентрирани месни бульони. Всички тези продукти съдържат много мазнини, които действат разрушително на болния черен дроб. Особено опасни са втвърдените мазнини - тези, които се втвърдяват още при стайна температура - овчата мазнина, гъшата, свинската и пуешката.
Те се преработват много трудно, заставят отслабналия черен дроб да работи за трима. В резултат на това страда не само той, но и сърдечносъдовата система и жлъчният мехур. Към този вид мазнини лекарите причисляват и маргарина. На пръв поглед той се състои от по-леки, растителни компоненти. Но в крайна сметка се втвърдява много бързо и съдържа вредните наситени мастни киселини.
3. Чесън, лук, лют пипер, оцет, хрян, кетчуп. Освен че влияят стимулиращо на черния дроб, те оказват силно дразнещо действие на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, а при хроничен хепатит точно тези органи са доста уязвими. Поради влошената работа на черния дроб се нарушава подхранването на много органи. В резултат на това често се получава гастродуоденит или гастрит.
4. Ядки и гъби. Смятат се за тежка храна, която съвсем не е подходяща за хора с хроничен хепатит.
Преработвайки съдържащото се в тях голямо количество белтъчини, черният дроб понася много голямо натоварване.
Втора група
С КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ЗЛОУПОТРЕБЯВАТЕ
1. Захарта. По-рано се смяташе, че голямото количество захароза в менюто може да поддържа функциите на черния дроб и да го защитава. Сега обаче е установено, че това не е така. Точно обратното - прекаленото наблягане на захар и сладкарски изделия увеличава съдържанието на мазнини в кръвта. Това усложнява работата на черния дроб и го подлага на риск от мастна дистрофия.
Освен това излишното сладко в храната понижава апетита. А при хроничен хепатит той и без това не е кой знае колко добър. А какво да кажем вече и за това, че сладките и тестените изделия често водят до развитие на затлъстяване и захарен диабет. Затова препоръчваме на хората с хроничен хепатит да приемат захар с мярка. Тя не е забранена за тях, но в никакъв случай не трябва да слагат в чая или кафето си 2 лъжички захар.
2. Плодовите сокове. Хората с хроничен хепатит могат да пият всеки ден плодови напитки, сиропи и сокове. Препоръчително е да приемат по два литра течности на ден - половината може да бъдат и плодови сокове. Но тук съществува една забележка. Плодовите напитки в никакъв случай не трябва да бъдат кисели. В противен случай съществува риск на фона на болния черен дроб човек да получи и гастрит. Принципът на действие е същият, както и при подправките: киселите напитки провокират отделяне на много повече стомашен сок. Затова се въздържайте от портокалов и ябълков сок. Но най-вече това важи за сок от боровинки и нар - те са много кисели. Можете да пиете сок от моркови, домати, грозде. Можете да си позволите подсладени сиропи от горски плодове. Важното е те да са със стайна температура, не по-студени. Студените напитки предизвикват спазми на жлъчните пътища.
Внимание!
При повечето хора хроничният вирусен хепатит не се проявява клинично. Тези хора се чувстват абсолютно здрави. Но дори и в този случай те трябва да спазват необходимата диета и да водят здравословен начин на живот.
Трета група
КАКВО МОЖЕТЕ ДА ХАПВАТЕ НА ВОЛЯ
1. Каши и макарони. Каша от грис, от елда, от ориз, овесена каша, приготвени както с мляко, така и с вода, са много полезни за хората с хроничен хепатит. Те съдържат съединителна тъкан, която нормализира работата на червата. Освен това хранителните влакна подобряват процесите на отделяне на жлъчния сок. А тези процеси се нарушават при възпаление на черния дроб. Кашите играят положителна роля и за работата на кръвоносната система. Благодарение на съединителната тъкан се понижава нивото на холестерол в кръвта, намалява се обемът на постъпилите в организма мазнини. Това облекчава до голяма степен функцията на черния дроб и намалява натоварването, което той изпитва. Но и тук има една забележка. Хора с хроничен хепатит не трябва да включват в менюто си зърнен и ечемичен булгур. Те се преработват и усвояват много трудно. Що се отнася до макаронените изделия, те също са много полезни. Най-полезни са макароните от твърди сортове пшеница. Яжте ги с много малко мазнина и без всякакви мазни сосове.
2. Картофи, домати, краставици, зеле. Тези и други зеленчуци са полезни по няколко причини. Първо, в тях, както и в зърнените продукти, се съдържат хранителни влакна. Второ, те са източници на витамини, необходими на отслабналия организъм. Съдържат и антиоксиданти. Трето, плодовете и зеленчуците добре стимулират апетита. Не всички плодове и зеленчуци обаче могат да се ядат в пресен вид. Разрешават се сурови моркови, краставици и зеле. Докато лукът например трябва да се яде само варен. Може да си позволите варени и печени чушки, картофи, цветно зеле, цвекло. За хората с хроничен хепатит са полезни вегетарианските зеленчукови бульони и зеленчуковите супи.
3. Млечните продукти и обезмасленото сирене. Те са богати на толкова необходимите животински белтъчини, които помагат на черния дроб да из хвърли от организма ненужните токсични вещества. Особено полезни са айранът и йогуртът. Сметана обаче можете да използвате само като подправка за салата или за основното ядене. В никакъв случай не яжте майонеза, тя е вредна, заменете я със сметана. При хроничния хепатит е много полезно да се приема извара, особено ако не е кисела и е с ниска масленост. Тя може да се яде както в чист вид, така и в състава на тестени изделия - баници, сиренки. Киселото мляко, айранът и изварата се препоръчват на жени с хроничен хепатит и наднормено тегло. Що се отнася до млякото, то може да се пие, при условие че организмът ви го понася. Ако след употреба на мляко чувствате болка в корема, следващия път го разредете наполовина с вода. Ако и това не помогне, тогава се откажете от млякото.
4. Немазно месо и риба. На хората с хроничен хепатит се препоръчва всеки ден да хапват по малко немазно месо - варено или печено. Най-благоприятно е да си приготвяте котлети и фрикадели на пара. Смляното месо не натоварва толкова стомашно-чревния тракт и по-бързо се преработва и смила. Най-полезни са котлетите от телешко месо, от заек, бялото месо на кокошка, а също и говеждо задушено. Полезни са варената и печената риба, както и рибните котлети. Техните белтъчини се усвояват по-добре от белтъчините на месото. Това дава сили на организма, при това не натоварва толкова много черния дроб. Най-полезни за болните с хроничен хепатит са щуката, хекът и шаранът. Те съдържат най-малко мазнини.
5. Мед, плодове и сушени плодове. Препоръчват се на хора със заболявания на черния дроб като добър източник на въглехидрати. С тяхна помощ можете да “подсладите” живота си, без да се налага излишно да употребявате захар.
1 Коментара: