Дие­та­та, коя­то трябва да спаз­ват хо­ра­та с хро­ни­чен хе­па­тит, не е мно­го слож­на. Добре подбраното ме­ню ще по­мог­не да се на­ма­ли на­то­вар­ва­не­то на чер­ния дроб и да се засили оздравителният процес. Не е труд­но и слож­но да за­пом­ни­те как трябва да се хра­ни­те. Необ­хо­ди­мо е прос­то да раз­де­ли­те всич­ки про­дук­ти на три гру­пи.
Първа група
КАКВО ТРЯБВА ДА ИЗКЛЮЧИТЕ ОТ ВАШЕТО МЕНЮ

1. Ал­ко­хо­л. Той се от­ра­зя­ва зле до­ри и на здра­вия че­рен дроб. От не­го се раз­ру­ша­ва об­вив­ка­та на то­зи ва­жен ор­ган. И ка­то ре­зул­тат мо­же да се стиг­не не са­мо до мас­т­на дис­т­ро­фия на чер­ния дроб, но и до ци­ро­за. Хо­ра с хро­ни­чен хе­па­тит тряб­ва да из­к­лю­чат ал­ко­хо­ла от своя жи­вот вед­нъж и за­ви­на­ги - ни­то грам, в ни­как­ва фор­ма и вид.
2. Сла­ни­на­, пър­же­на­ с ко­жич­ка­та ко­кош­ка, ов­ча­ маз­ни­на, кон­цен­т­ри­ра­ни­ мес­ни бул­ьо­ни. Всич­ки те­зи про­дук­ти съ­дър­жат мно­го маз­ни­ни, ко­и­то дей­с­т­ват раз­ру­ши­тел­но на бол­ния че­рен дроб. Осо­бе­но опас­ни са втвър­де­ни­те маз­ни­ни - те­зи, ко­и­то се втвър­дя­ват още при стай­на тем­пе­ра­ту­ра - ов­ча­та маз­ни­на, гъ­ша­та, свин­с­ка­та и пу­еш­ка­та.
Те се пре­ра­бот­ват мно­го труд­но, зас­та­вят от­с­лаб­на­лия че­рен дроб да ра­бо­ти за три­ма. В ре­зул­тат на то­ва стра­да не са­мо той, но и сър­деч­носъ­до­ва­та сис­те­ма и жлъч­ни­ят ме­хур. Към то­зи вид маз­ни­ни ле­ка­ри­те причисляват и мар­га­ри­на. На пръв пог­лед той се със­тои от по-ле­ки, рас­ти­тел­ни ком­по­нен­ти. Но в край­на смет­ка се втвър­дя­ва мно­го бър­зо и съдър­жа вред­ни­те на­си­те­ни мас­т­ни ки­се­ли­ни.
3. Че­сън, лук, лю­т пи­пер, оцет, хрян, кет­чуп. Ос­вен че вли­я­ят сти­му­ли­ра­що на чер­ния дроб, те оказ­ват сил­но драз­не­що дей­с­т­вие на ли­га­ви­ца­та на сто­ма­ха и два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка, а при хро­ни­чен хе­па­тит точ­но те­зи ор­га­ни са дос­та уяз­ви­ми. По­ра­ди вло­ше­на­та ра­бо­та на чер­ния дроб се на­ру­ша­ва под­х­ран­ва­не­то на мно­го ор­га­ни. В ре­зул­тат на то­ва чес­то се по­лу­ча­ва гас­т­ро­ду­о­де­нит или гас­т­рит.
4. Яд­ки и гъ­би. Смя­тат се за теж­ка хра­на, ко­я­то съв­сем не е под­хо­дя­ща за хо­ра с хро­ни­чен хе­па­тит.
Пре­ра­бот­вай­ки съ­дър­жа­що­то се в тях го­ля­мо ко­ли­чес­т­во бел­тъ­чи­ни, чер­ни­ят дроб понася мно­го го­ля­мо на­то­вар­ва­не.

Втора група

С КАК­ВО НЕ ТРЯБ­ВА ДА ЗЛО­У­ПОТ­РЕ­БЯ­ВА­ТЕ

1. За­хар­та. По-ра­но се смя­та­ше, че го­ля­мо­то ко­ли­чес­т­во за­ха­ро­за в ме­ню­то може да под­дър­жа фун­к­ци­и­те на чер­ния дроб и да го за­щи­та­ва. Се­га оба­че е ус­та­но­ве­но, че то­ва не е та­ка. Точ­но об­рат­но­то - пре­ка­ле­но­то наб­ля­га­не на за­хар и слад­кар­с­ки из­де­лия уве­ли­ча­ва съ­дър­жа­ни­е­то на маз­ни­ни в кръв­та. То­ва ус­лож­ня­ва ра­бо­та­та на чер­ния дроб и го под­ла­га на риск от мас­т­на дис­т­ро­фия.
Ос­вен то­ва из­лиш­но­то слад­ко в хра­на­та по­ни­жа­ва апе­ти­та. А при хро­ни­чен хе­па­тит той и без то­ва не е кой знае кол­ко до­бър. А как­во да ка­жем ве­че и за то­ва, че слад­ки­те и тес­те­ни­те из­де­лия чес­то во­дят до раз­ви­тие на зат­лъс­тя­ва­не и за­ха­рен ди­а­бет. За­то­ва пре­по­ръч­ва­ме на хо­ра­та с хро­ни­чен хе­па­тит да при­е­мат за­хар с мяр­ка. Тя не е заб­ра­не­на за тях, но в ни­ка­къв слу­чай не тряб­ва да сла­гат в чая или ка­фе­то си 2 лъ­жич­ки за­хар.
2. Пло­до­ви­те со­ко­ве. Хо­ра­та с хро­ни­чен хе­па­тит мо­гат да пи­ят все­ки ден пло­до­ви на­пит­ки, си­ро­пи и со­ко­ве. Пре­по­ръ­чи­тел­но е да при­е­мат по два лит­ра теч­нос­ти на ден - по­ло­ви­на­та мо­же да бъ­дат и пло­до­ви со­ко­ве. Но тук съ­щес­т­ву­ва ед­на за­бе­леж­ка. Пло­до­ви­те на­пит­ки в ни­ка­къв слу­чай не тряб­ва да бъ­дат ки­се­ли. В про­ти­вен слу­чай съ­щес­т­ву­ва риск на фо­на на бол­ния че­рен дроб чо­век да по­лу­чи и гас­т­рит. Прин­ци­път на дей­с­т­вие е съ­щи­ят, как­то и при под­п­рав­ки­те: ки­се­ли­те на­пит­ки про­во­ки­рат от­де­ля­не на мно­го по­ве­че сто­ма­шен сок. За­то­ва се въз­дър­жай­те от пор­то­ка­лов и ябъл­ков сок. Но най-ве­че то­ва важи за сок от бо­ро­вин­ки и нар - те са мно­го ки­се­ли. Мо­же­те да пи­е­те сок от мор­ко­ви, до­ма­ти, гроз­де. Мо­же­те да си поз­во­ли­те под­с­ла­де­ни си­ро­пи от гор­с­ки пло­до­ве. Важ­но­то е те да са със стай­на тем­пе­ра­ту­ра, не по-сту­де­ни. Сту­де­ни­те на­пит­ки пре­диз­вик­ват спаз­ми на жлъч­ни­те пъ­ти­ща.

Вни­ма­ние!
При по­ве­че­то хо­ра хро­нич­ни­ят ви­ру­сен хе­па­тит не се про­я­вя­ва кли­ни­чно. Те­зи хо­ра се чув­с­т­ват аб­со­лют­но здра­ви. Но до­ри и в то­зи слу­чай те тряб­ва да спаз­ват не­об­хо­ди­ма­та ди­е­та и да во­дят здра­вос­ло­вен на­чин на жи­вот.

Трета група
КАКВО МОЖЕТЕ ДА ХАПВАТЕ НА ВОЛЯ

1. Ка­ши и ма­ка­ро­ни. Ка­ша от грис, от ел­да, от ориз, ове­се­на ка­ша, при­гот­ве­ни как­то с мля­ко, та­ка и с во­да, са мно­го по­лез­ни за хо­ра­та с хро­ни­чен хе­па­тит. Те съ­дър­жат съ­е­ди­ни­тел­на тъ­кан, ко­я­то нор­ма­ли­зи­ра ра­бо­та­та на чер­ва­та. Ос­вен то­ва хра­ни­тел­ни­те влак­на по­доб­ря­ват про­це­си­те на отделяне на жлъч­ния сок. А те­зи про­це­си се на­ру­ша­ват при въз­па­ле­ние на чер­ния дроб. Ка­ши­те иг­ра­ят по­ло­жи­тел­на ро­ля и за ра­бо­та­та на кръ­во­нос­на­та сис­те­ма. Бла­го­да­ре­ние на съ­е­ди­ни­тел­на­та тъ­кан се по­ни­жа­ва ни­во­то на хо­лес­те­рол в кръв­та, на­ма­ля­ва се обе­мът на пос­тъ­пи­ли­те в ор­га­низ­ма маз­ни­ни. То­ва об­лек­ча­ва до го­ля­ма сте­пен фун­к­ци­я­та на чер­ния дроб и на­ма­ля­ва на­то­вар­ва­не­то, ко­е­то той из­пит­ва. Но и тук има ед­на за­бе­леж­ка. Хо­ра с хро­ни­чен хе­па­тит не тряб­ва да включ­ват в ме­ню­то си зър­нен и ече­ми­чен бул­гур. Те се пре­ра­бот­ват и ус­во­я­ват мно­го труд­но. Що се от­на­ся до ма­ка­ро­не­ни­те из­де­лия, те съ­що са мно­го по­лез­ни. Най-по­лез­ни са ма­ка­ро­ни­те от твър­ди сор­то­ве пше­ни­ца. Яж­те ги с мно­го мал­ко маз­ни­на и без вся­как­ви маз­ни со­со­ве.
2. Кар­то­фи, до­ма­ти, крас­та­ви­ци, зе­ле. Те­зи и дру­ги зе­лен­чу­ци са по­лез­ни по ня­кол­ко при­чи­ни. Пър­во, в тях, как­то и в зър­не­ни­те про­дук­ти, се съ­дър­жат хра­ни­тел­ни влак­на. Вто­ро, те са из­точ­ни­ци на ви­та­ми­ни, не­об­хо­ди­ми на от­с­лаб­на­лия ор­га­ни­зъм. Съ­дър­жат и ан­ти­ок­си­дан­ти. Тре­то, пло­до­ве­те и зе­лен­чу­ци­те доб­ре сти­му­ли­рат апе­ти­та. Не всич­ки пло­до­ве и зе­лен­чу­ци оба­че мо­гат да се ядат в пре­сен вид. Раз­ре­ша­ват се су­ро­ви мор­ко­ви, крас­та­ви­ци и зе­ле. До­ка­то лу­кът нап­ри­мер тряб­ва да се яде са­мо ва­рен. Мо­же да си поз­во­ли­те ва­ре­ни и пе­че­ни чуш­ки, кар­то­фи, цвет­но зе­ле, цвек­ло. За хо­ра­та с хро­ни­чен хе­па­тит са по­лез­ни ве­ге­та­ри­ан­с­ки­те зе­лен­чу­ко­ви бул­ьо­ни и зе­лен­чу­ко­ви­те су­пи.
3. Млеч­ни­те про­дук­ти и обез­мас­ле­но­то си­ре­не. Те са бо­га­ти на тол­ко­ва не­об­хо­ди­ми­те жи­во­тин­с­ки бел­тъ­чи­ни, ко­и­то по­ма­гат на чер­ния дроб да из­ хвърли от ор­га­низ­ма не­нуж­ни­те ток­сич­ни ве­щес­т­ва. Осо­бе­но по­лез­ни са ай­ра­нът и йо­гур­тът. Сме­та­на оба­че мо­же­те да из­пол­з­ва­те са­мо ка­то под­п­рав­ка за са­ла­та или за ос­нов­но­то яде­не. В ни­ка­къв слу­чай не яж­те ма­йо­не­за, тя е вред­на, за­ме­не­те я със сме­та­на. При хро­нич­ния хе­па­тит е мно­го по­лез­но да се при­е­ма из­ва­ра, осо­бе­но ако не е ки­се­ла и е с нис­ка мас­ле­ност. Тя мо­же да се яде как­то в чист вид, та­ка и в със­та­ва на тес­те­ни из­де­лия - ба­ни­ци, си­рен­ки. Ки­се­ло­то мля­ко, ай­ра­нът и из­ва­ра­та се пре­по­ръч­ват на же­ни с хро­ни­чен хе­па­тит и над­нор­ме­но тег­ло. Що се от­на­ся до мля­ко­то, то мо­же да се пие, при ус­ло­вие че ор­га­низ­мът ви го по­на­ся. Ако след упот­ре­ба на мля­ко чув­с­т­ва­те бол­ка в ко­ре­ма, след­ва­щи­я път го раз­ре­де­те на­по­ло­ви­на с во­да. Ако и то­ва не по­мог­не, то­га­ва се от­ка­же­те от мля­ко­то.
4. Не­маз­но ме­со и ри­ба. На хо­ра­та с хро­ни­чен хе­па­тит се пре­по­ръч­ва все­ки ден да хап­ват по мал­ко не­маз­но ме­со - ва­ре­но или пе­че­но. Най-бла­гоп­ри­ят­но е да си при­гот­вя­те кот­ле­ти и фри­ка­де­ли на па­ра. Смля­но­то ме­со не на­то­вар­ва тол­ко­ва сто­маш­но-чрев­ния тракт и по-бър­зо се пре­ра­бот­ва и сми­ла. Най-по­лез­ни са кот­ле­ти­те от те­леш­ко ме­со, от за­ек, бя­ло­то ме­со на ко­кош­ка, а съ­що и го­веж­до за­ду­ше­но. По­лез­ни са ва­ре­на­та и пе­че­ната ри­ба, как­то и риб­ни­те кот­ле­ти. Тех­ни­те бел­тъ­чи­ни се ус­во­я­ват по-доб­ре от бел­тъ­чи­ни­те на ме­со­то. То­ва да­ва сил­и на ор­га­низ­ма, при то­ва не на­то­вар­ва тол­ко­ва мно­го чер­ния дроб. Най-по­лез­ни за бол­ни­те с хро­ни­чен хе­па­тит са щу­ка­та, хе­кът и ша­ра­нът. Те съ­дър­жат най-мал­ко маз­ни­ни.
5. Мед, пло­до­ве и су­ше­ни пло­до­ве. Пре­по­ръч­ват се на хо­ра със за­бо­ля­ва­ния на чер­ния дроб ка­то до­бър из­точ­ник на въг­ле­хид­ра­ти. С тях­на по­мощ мо­же­те да “под­с­ла­ди­те” жи­во­та си, без да се на­ла­га из­лиш­но да упот­ре­бя­ва­те за­хар.