Хора говорят и пишат на невъобразими езици – езикът на Атлантида или дори марсиански
Под хипноза жена от Пенсилвания е способна да комуникира на шведски. При това внезапното й знание на езика не идва от изучаване. В състояние на дълбок транс тя говори, използвайки по-ниския регистър на гласа си, твърдейки, че се казва Джейсън Джейкоби, гражданин на Швеция, роден през 17-и век...


Как да разбираме ксеноглосията – способността да говорим език, който не сме чували? Религията, науката и скептиците по света са се опитвали да обяснят този феномен по различни начини, включително генетична памет, телепатия или криптонезия (припомняне на чужд език, научен несъзнателно в детството).

Непознати или забравени езици?

Под хипноза жена от Пенсилвания е способна да комуникира на шведски. При това внезапното й знание на езика не идва от изучаване. В състояние на дълбок транс тя говори, използвайки по-ниския регистър на гласа си, твърдейки, че се казва Джейсън Джейкоби, гражданин на Швеция, роден през 17-и век.
Този случай е изучаван в дълбочина от покойния д-р Ян Стивънсън – бивш ръководител на катедра “Психиатрична медицина” в Университета на Вирджиния и автор на "Неизучаван език: нови изследвания в ксеноглосията". Според д-р Стивънсън, без да е изучавала езика или да е живяла в среда, в която той се говори, тази жена би могла да знае шведски само ако си го спомня от предишно съществуване. Теорията на д-р Стивънсън е подкрепена от способността на обекта да цитира конкретни артефакти от мястото и времето, в които Джейкоби е живял.
Това не е единственият случай на ксеноглосия досега, приписван на предишни прераждания. През 1953 г. професор П. Пал от Университета на Итачуна в Източен Бенгал открива Суарнлата Мишра, четиригодишно хиндуистко момиче, което някак си е способно да танцува и пее на бенгалски, без да е имало предишен контакт с тази култура. Малкото момиче твърди, че някога е било бенгалска жена, която се научила да танцува от близък приятел.

Произходът на ксеноглосията

Докато някои приписват случаите на ксенология на криптонезията (както в случая с хиндуисткото момиче, където е възможен забравен контакт със съседна бенгалска култура), съществуват редица случаи, в които такова обяснение е незадоволително.
Един от най-необикновените такива е този от 1977 г., когато бива установено, че Били Мълиган, затворник от Охайо, показва проявления на две допълнителни личности: на Абдул, който говори перфектен арабски език, и на Ружен, който се изразява на съвършен сърбохърватски език. Според лекарите в затвора Мълиган не е напускал никога САЩ, където е роден и отрасъл.
Подобен е и случаят, описан от биолога Лайл Уотсън – когато е в състояние на транс, десетгодишният Индио Игарот от Филипините се изразява на зулу – език, който никога не е чувал.
Друг, по-скорошен случай е предизвикан от автомобилна катастрофа. Преди произшествие през 1997 г. мотоциклетистът Матей Кус от Чехия едва успява да се справя на своя развален английски. Но изпадайки в безсъзнание от катастрофата, Кус удивява парамедици и присъстващи на местопроизшествието със своето внезапно проговаряне на перфектен английски с британски акцент. Това негово умение обаче не продължава дълго. Впоследствие Кус няма дори спомен за временното си свободно владеене на английски и в момента усвоява езика по традиционния начин.
В подкрепа на теорията на д-р Стивънсън, австралийският психолог и автор на „В търсене на минали животи” Питър Рамстър установява, че може да поддържа свободен разговор на древен френски език със студентката си Синтия Хендерсън, но само когато тя е под хипноза. Извън състоянието на транс тя има само елементарни познания по езика.
В търсене на всеобхватно обяснение за ксеноглосията редица изследователи са съгласни със схващането на д-р Стивънсън, сочещо към минали животи.

Богове, демони и мъртви езици

Но дори и миналите животи не дават обяснение за всички случаи на ксеноглосия. В някои случаи индивидът е способен да говори език, което според някои е дело на същества от други нива на съществуване, преследващи най-различни цели. Тези случаи имат прилика с така нареченото обсебване, а в случаите на доброжелателни същества – на контакт с по-висша форма на съществуване.
Резултатът е още по-любопитен, когато обектите говорят и пишат на невъобразими езици – езикът на Атлантида или дори марсиански, както в случая, записан през 1899 г. от изследователя Т. Флоурной, в който субектът “Хелън” освен хинди и френски владее и езика на червената планета.
Освен в случаите с езици от изгубени континенти или съседни планети, чиято автентичност може да бъде удостоверена трудно, ксеноглосията се проявява и във формата на изгубени и мъртви езици или редки диалекти.
Такъв е случаят с момиченцето Розмари от Англия, което в състояние на транс се превръща в Телика-Вентиу – личност от 1400 г. след Христа. През 1931 г. тя пише и говори на древен египетски диалект, разпознаван или разбиран само от няколко специалисти в света.
Възможно ли е ксеноглосията да е в резултат на минали животи или на същества от други измерения? И ако е така, защо?