Напуснах жена си, но не сме в лоши отношения, имам нова любов.
Веселин Маринов роден на 4 август 1961 година в Полски Тръмбеш. Завършва Консерваторията и става солист на рокгрупа "Импулс". Самостоятелната му кариера се свързва с култови албуми като "Горчиво вино" /1995 г./, "Вино и любов" /1995 г./, "Пожарите на любовта" /2003 г./, "Осъден на щастие" /2005 г./ и др. В момента Маринов подготвя коледен концерт в НДК, който ще се състои на 16 декември. Това стана повод репортер на "ШОУ" да се срещне и разговаря с него.

- Знам, че сте разведен от три години...
- Не искам да говорим на тая тема. Разделихме се със съпругата ми. Аз съм човек патриархален и всяка една раздяла в живота ми - независимо дали в професионалния или в личния живот, ми се е отразява зле. Сега всичко е различно.

Имам си приятелка, която харесвам, която обичам –

тя направи живота ми пълен.
Животът е най-добрият лечител - времето притъпява болката. Но с бившата ми съпруга не сме в лоши отношения.

- Не мислите ли, че да се разделите с жена си помогна и пресата...
- Когато тръгна това, пресата може би изигра някаква роля с коментари, но не мисля, че е било решаващо за раздялата ни. Моята професия изисква да общувам - с танцьорки, с певици - това е нормално. С жена ми бяхме женени от много млади и не можеше да става и дума за ревност. Но, както и да е - казах ви достатъчно. Ще заключа така:

Разведох се заради единствената причина, поради която бих си тръгнал...

- Имате дъщеря - Йоана, на колко е в момента?
- На 20.

- Г-н Маринов, помните ли кой измежду вашите състуденти проби пръв?
- Нели Рангелова. Ваня 82-а година вече беше звезда - с "Тоника". Аз си страдах от един такъв "домакински" проблем, както го наричам - нямах софийско жителство и това определено ми създаваше затруднения от всякакъв характер. Имаше едно негативно отношение към хората от провинцията като мен. Завърших Консерваторията и нямах право да стоя в столицата.

Пребивавах с едни полуфалшиви документи

само и само да мога да остана, да се боря за кариерата си и да продължавам напред.

- Казват за Ваня Костова, че е имала доста труден личен живот...
- Да, животът на Ваня не бе лек, но не бих искал да обсъждам това. Синът й Боян е изключително кадърно момче - аз много го харесвам.

- Ваня Костова никога не е споменавала бащата на Боян...
- Не виждам причина - аз зная кой е баща му, те бяха женени с Ваня. Няма какво да се крие - той беше музикант и те двамата имаха законен брак. Просто, доколкото зная, когато Ваня стана известна с "Тоника", той решава да замине на работа в чужбина и я кани и нея, но тя не се съгласява да го последва заради кариерата си.
Въпреки таланта й не й бе лесно. И мисля, че

напълняването й стана от стрес.

Навремето е катастрофирала тежко. Мисля, че е била бременна даже, когато се случва катастрофата. Но това са много лични неща... Главното е, че Ваня е една много добра певица - с един стил, който е неповторим. Невероятен тембър има!

- Бяхте ли на концерта на Лили Иванова?
- Не, бях в провинцията.

Никога не съм бил в много добри взаимоотношения с нея.

Така и не можах да разбера защо, при положение че много пъти сме били заедно, пътували сме заедно в чужбина... Но тя по принцип не допуска хората много близко до себе си. Това няма никакво значение, за мен тя е пример. За всеки един от нас трябва да бъде пример.
Вижте, Лили е извън класациите - тя е ЛИЛИ. Тя си остава една икона на българската попмузика, неувяхваща във времето - винаги актуална. Безумен професионалист!

- Как гледате на злобната квалификация, че сте "певецът на червените бабички"?
- Не се дразня от подобни неща. От 94-а ми задават този въпрос и съм му свикнал. Това с БСП им се видяло интересно на медиите - това измислили. За изпълнителите политическите кампании са една възможност за малко спокойствие - не мислиш за билети, за приходи, за транспорт и т.н. Друг ти плаща. Е, има и такива които не плащат.

От Александър Томов например се опариха доста колеги.

Аз не съм участвал в негова кампания.

- А кое беше най-трудното време за вас?
- Като дойде демокрацията, всичко рухна. Имаше един период от 4-5 години, в който всичко си стоеше на едно място. Не само за мен, за много изпълнители. Нямаше никакви изгледи за реализация. Това ме принуди да отида в Германия - там да пея, за да мога по някакъв начин да продължа. През 94-а се върнах, спечелих "Златният Орфей" и оттам може би дойде най-съдбовният момент в живота ми - срещата ми с Тончо Русев и издаването на албума "Горчиво вино". Той даде тласък на кариерата ми. Оттам-нататък се заредиха 18 обичани и харесвани от хората албуми.

- Богат човек ли сте?
- Не бих казал, че съм богат. Каквото съм изкарал досега, съм го инвестирал в работата си. Вместо да си купя един-два апартамента, аз влагах парите си в оборудване за музикалната ми дейност. Пътуваме, плащаме наеми за зали и т.н.

- Вярно ли е, че произвеждате търговски стоки с името си?
- Да, но те имат не само търговски, но и сантиментален характер. Хората ги купуват от такива подбуди. Преди години произвеждахме вино с марката "Горчиво вино от Веселин Маринов", сега продаваме шоколадови бонбони "Обич за обич от Веселин Маринов"...

Едно интервю на Еми Мариянска 

ДОСИЕ

- Първата любов на изпълнителя на "Горчиво вино" се казва Валентина. Била негова съученичка в прогимназията. Позволявала да я води на кино и разходка, да я изпраща и дори да я държи за ръка. В осми клас обаче Валя и семейството й се местят чак в Димитровград. "Тогава разбрах какво е писмото, влакът, гарата... Толкова много я обичах, че се качвах на влака с нея, минавахме няколко села и тогава слизах...", изповядва се Маринов. Когато ухажвал втората жена на живота си - Мария, която впоследствие става негова съпруга, бил толкова беден, че я поканил на вечеря във... вегетариански ресторант. В джобовете на амбициозния студент от Полски Тръмбеш дрънкали само два лева и то на монети. Докато приятелката му похапвала, Веселин я наблюдавал със свито сърце и свит стомах и само си мислел дали ще успее да плати сметката. Слава Богу, покрил масрафа.

- Преди десетина години тръгна клюката, че певецът с лиричния баритон гравитира в най-близкото обкръжение на Анна Сендова, съпруга на тогавашния шеф на парламента Благовест Сендов. На всички концерти на Весо тя седяла на първия ред и не можела да скрие възторга си от гласовите и визуалните данни на певеца.
Тогава хай сплетници щушукаха, че между Веселин и половинката на Сендов имало нещо повече от приятелство и партиен сантимент. От шоусредите пък парират обвиненията, припомняйки, че преди да се задоми за академика, Анна Сендова е била жена на поппевеца Тодор Трайчев.