Български лекари разработиха революционна щадяща методика за лечение на щитовидната жлеза
Тандемът д-р Антон Николов и Красимир Атанасов от много години се занимава с лечението на щитовидната жлеза. Интересното е, че и двамата са категорично против това щитовидната жлеза да се оперира. Те препоръчват няколко алтернативни методи, които наистина могат спасят пациента от скалпела.

- Д-р Николов, защо толкова често се прибягва до операция на щитовидната жлеза?
- Щитовидната жлеза е много уязвим орган. Неслучайно се казва, че тя е ахилесовата пета на организма. Един по-силен стрес, и се отключва патология в нея, което се изразява в отклонения от нормалната є функция. Жлезата изпада в понижена (хипофункция) или повишена (хиперфункция, базедова болест). Освен това размерите могат да се увеличат, като в същото време може да се образуват нодули - възли и кисти, както и да се развие автоимунно заболяване (Хашимото).

- Има ли други причини за поява на възли и кисти на жлезата?
- Другите причини са: въздействия на химични, токсични, радиоактивни вещества, лъчеви въздействия. Тук трябва да се отбележи, че изброените причини

не въздействат върху самата жлеза, а върху мозъчните центрове,

разположени по оста мозъчна кора - хипоталамус - хипофиза.

- Значи според вашата теория заболяванията на щитовидната жлеза са формирани в мозъка?
- По-различни предположения за причините за заболяванията в ендокринната система са изложени през 1984 г. в теорията на датския изследовател Нилс Джерни за обърканите мозъчни сигнали, които влияят на функцията на щитовидната жлеза, за която той получава Нобелова награда. На базата на тая теоретична постановка в България има разработен нов метод за корекция на сигналите, което на практика доказва, че теорията му е вярна. Именно коригираните сигнали водят до оздравяване на жлезата.

- Тази методика може ли да се приеме като алтернатива на операциите на възли на щитовидната жлеза?
- Да, чрез нея се коригират обърканите сигнали в мозъка 

 и щитовидната жлеза започва да се възстановява

Това означава, че ако жлезата е увеличена, нормализира размерите си. Ако има възли или кисти, те постепенно намаляват, докато изчезнат. Нормализира се и функцията. С възстановяването на жлезата изчезват и симптомите, които са много чести при тези заболявания.

Това са най-често лесна умора, световъртежи, загуба на равновесие, шум в ушите, отслабена памет, повишена нервност, обилни изпотявания, сърцебиене, чупливи нокти, изтръпване на крайниците и др. Достатъчно е наличието дори на един от тях, за да се заподозре патология в щитовидната жлеза.

- Стават ли злокачествени възлите и кистите на щитовидната жлеза?
- Вероятността е под 1%. Обикновенно се предприема оперативно лечение, но операцията не решава въпроса, тъй като обърканите сигнали в мозъка остават и се появяват рецидиви. При някои - още на третия месец след операцията.

Освен това с изрязването на повече или по-малко от жлезата се намалява продукцията на щитовидни хормони, които имат защитен ефект върху организма. Намален брой собствени хормони

означава понижена имунна система,

намалява протективният ефект върху съдовете (създават се условия за запушване на съдове - инфаркти и инсулти). Организмът става по-уязвим за злокачествени заболявания в различни органи и системи.

Самата операция също крие рискове и обикновено хората се чувстват по-зле, отколкото преди нея. Симптомите им остават, а освен това пият заместителни хормони до края на съкратения им живот. Много пациенти знаят за

страничните ефекти на заместителните хормони

като рязко наддаване на тегло, увреждане на черния дроб и бъбреците, нарушение на сърдечния ритъм при предозиране и развитие на остеопороза и др.

- Защо тогава се правят толкова много операции на щитовидната жлеза?
- От много години има едно прието схващане, че щом има възел, трябва да се оперира, което е неправилно. Но вече от десетина години насам в някои европейски страни има тенденция за ограничаване на тези операции предвид следоперативните резултати.

- Не се ли отчитат последиците от тези операции на медицински форуми и конгреси?!?
- Тези конгреси се спонсорират от фармацевтични компании, които са заинтересовани от тези операции,

тъй като си продават медикаментите и консумативите

Освен това самата ендокринна хирургия е заинтересована, тъй като това са скъпоплатени операции.
Още древните философи са казали, че колкото нещата са по-опростени, толкова са по-близки до истината.
Методът, който ние прилагаме, се състои в корекция на биологичните сигнали чрез няколко леки процедури и подходящ хранителен режим. Не се използва сложна апаратура и няма странични въздействия, затова може да се прави и профилактично. И тъй като тая жлеза е важна за целия организъм, когато се възстанови, в нея се наблюдават положителни промени, както и в целия организъм. Освен това чрез този вид лечение се наблюдава забавяне стареенето на организма и

удължаване продължителността на живота

- Представяна ли е нашата, българска методика на международни форуми?
- Представяна е на ниво нанотехнологии, които не са подвластни на фармацевтични корпорации. Тъй като методиката, която България предлага за лечение на щитовидната жлеза, е едно голямо откритие, интересът към нея е изключителен. За лечение в България идват и много пациенти от европейските страни.

Едно интервю на Димитър СТАНЕВ


НЕ СПИРАЙТЕ ЛЕКАРСТВАТА ПО СОБСТВЕНА ИНИЦИАТИВА

Имам диагностицирана намалена функция на щитовидната жлеза и от 2006 година се лекувам с л-тироксин и цефасел през зимните месеци. През декември миналата година бях спряла за 10-ина дни лекарствата за почивка по собствена инициатива. Случи се така, че вдигнах високо кръвно и направих нервна криза. След 5 дни опити да се овладее кръвното, личният лекар ме изпрати на кардиолог, който ми направи кардиограма и ми изписа витоприл. Въпросът ми е колко време мога да вземам този препарат, не трябва ли да се пуснат някакви изследвания или да си сменя лекарството? Може ли да има отражение върху венците и зъбите? Кой може да ми даде направления за различни изследвания и нужно ли е това?
Златка Гинева, Велико Търново

Медикаментът витоприл спада към една от най-често използваните групи лекарства за лечение на повишено кръвно налягане - т.нар. АСЕ-инхибитори. Освен че намаляват стойността на артериалното налягане, лекарствата от тази група имат изразено предпазващо действие на органите, което е от съществено значение при лечение на сърдечна недостатъчност и при предотвратяване настъпването на бъбречни усложнения в хода на хипертонията.
В случай че витоприлът ви действа и нямате каквито и да е странични реакции, няма причина за смяна на лекарството.

По отношение на изследванията не е ясно от писмото ви точно от какъв тип изследвания имате нужда - по повод щитовидната жлеза, или имате някакви сърдечни оплаквания. По принцип и в двата случая първо трябва да се обърнете към личния си лекар.