Той сключи сделка с управляващите, за да си спаси задника от делото.
Лидерът на Български национален съюз /БНС/ бе основно действащо лице в протестните действия на площада пред парламента през изминалата седмица. Боян Расате често е в епицентъра на събития, заради които е наричан едновременно “народен месия” и “хулиган”. Репортер на “ШОУ” се опита да вникне в сложния образ на националист №1 по време на разговор точно в разгара на протестите в столицата.

- Расате, какви бяха очакванията ви за протеста?
- Връхната точка беше първият ден. И оттогава нататък - непрекъснат спад. Така че не можеше да се очаква засилване на протеста. Хората бяха уплашени от това, което се оповестяваше, че се случва. Не от реално случващото се.

- Точно в деня, в който категорично оневиниха полицаите за действията им, вашият съюз отправи апел към вътрешния министър Михаил Миков да си подаде оставката...
- Аз лично бях свидетел на полицейски извращения.

- А не бяха ли основателни и твърденията, че провокатори сред стачкуващите са предизвикали тези действия?
- Не съм съгласен изобщо. Когато кажеш думата “провокатор”, ти влагаш един определен смисъл. Той включва презумпцията на някой да му е платено или да е изпратен със задача там. Такива хора нямаше. Хората, които бяха на протеста в сряда, знаеха защо са там. Бяха дошли с ясното намерение да протестират срещу правителството. Вменяването в общественото съзнание, че в протеста са участвали провокатори, според мен беше преднамерено. С него се целеше да се отклони вниманието на хората от същността на протеста.

- Срещу кого бе насочен протестът?
- Това не беше протест срещу една или друга партия или срещу една или друга политическа фигура. Дори не и срещу правителството, а срещу цялата политическа система у нас. Ето защо прозвуча толкова обидно да наричаш хората, излезли да протестират с ясното съзнание срещу кого се опълчват, “лумпени”, “наркомани” и “провокатори”.

- От ваша гледна точка как тръгна всичко, което се разрази на площада?
- То има своя предистория.

От 20 години ни управляват хора, които би трябвало да са в затвора.

Вместо това същите тези хора се радват на добро здраве и завидно материално положение. Живеят си живота в лукс. Нормално е безочливото им поведение и престъпната политика, която провеждат, да предизвикат гняв у обикновените хора. Поведението и надменността им дразнят хората от различни прослойки. Няма значение дали това са студенти, пенсионери или футболни фенове – млади или стари. Нима студентите не могат да бъдат футболни фенове?! Или обратното?! Полицията се беше подготвила сякаш отива на война и тези хора я възприеха като враг. Като едно препятствие протестиращите граждани да стигнат до управниците. Като популизъм се възприе и височайшето присъствие на президента в парламента – да разисква въпроси с отлежала давност. Както и пълната с депутати зала, които послушно си водеха записки за неща, които сами бяха сътворили срещу народа си.

- Коя обществена група беше най-добре представена на площада?
- Младите хора. Не всички от тях са студенти. За пръв път от 1997-ма насам иначе аполитичната младеж излезе на улицата и протестира остро. Това не само че не е престъпно, а радващо. Ваши колеги журналисти ме питаха дали не искаме “да се извиним” за случилото се миналата сряда. Няма за какво да се извиняваме. Нека се извинят управляващите. Ако те бяха управлявали правилно тази страна, ако ние живеехме що-годе сносно, до този сблъсък нямаше да се стигне. Нямаше да ги посрещаме с камъни и буци лед, а с цветя.

- А не смятате ли, че студентите бяха провокирани от убийството на колегата си Стоян Балтов в Студентски град?
- Не. Това бе само формалният повод. Причината е натрупан гняв. Години наред наблюдавахме как политиците ни сякаш живеят на друга планета – различна от нашата. Някого убили - “Няма нищо!”. Махват с ръка: “Ще минат три дни и ще се забрави...” Друг разпространявал наркотици – те го осъдили на 4 години затвор!

- Учудващо беше поведението на Волен Сидеров по време на протеста. Изглежда някак укротен...
- Укротен е, защото сключи сделка с управляващите. Най-вероятно – конкретно с БСП. Смекчи се тонът му на говорене с тях.

- Каква е сделката според вас?
- Че не го осъдиха за неговите безобразия на магистрала “Тракия”. Някои го наричат “инцидент”, но за мен е безобразие. Всеки нормален човек знае, че той беше виновен. Сделката е била:

“Ние те оправдаваме, ти си сядаш на задника!”

Това го лиши от възможността той да се възползва от този протест.

- И не само него...
- Да, така е. В началото всички се натискаха да го подкрепят – едва ли не да се пишат организатори на протеста. И в един момент, когато не успяха да го “яхнат”, почнаха да се дистанцират. И единственият полезен ход на Волен Сидеров - според него обаче!, бе да каже, че излиза от парламента. Мен ако питате, той от момента, в който е влязъл в парламента, не е в него. Защото не е имал полезно действие там – няма и два законопроекта. Какви законопроекти – той няма две предложения! Стои там и харчи народни пари. Получава заплата, а не върши нищо. Освен безобразия на улицата! И другото, което прави, е
да подкрепя законопроекти на ДПС и на БСП!
Сега, в тази ситуация, когато протестът трябваше да бъде подкрепен от всички, той се опитваше да го компрометира. Публикува в семейния си парцал, наречен от него “вестник”, снимки на празен площад в най-горещия ден на протеста – сряда, и твърди, че там е имало 50 души. В сряда имаше на площада поне 5000 души. Хората намаляваха с всеки изминал ден наистина, но дори да са били наполовина, все пак 2500 човека не са 50! Очевидно виждаме, че

не някой друг, а именно “Атака” обслужва управляващите.

- Моментът не беше ли подходящ да се обединят националистите?
- Националистите не могат и няма да се обединят. Дотогава, докато сред тях има подставени лица, които се представят за националисти. Тези хора не са нищо друго освен агенти и доносници, на които все още не са им осветлили досиетата.

- Преди време отец Гелеменов ми показа документи, че е искал да регистрира партия с името “Атака” преди Волен Сидеров, но не са му разрешили. Как гледате на това?
- То е извън коментар – на единия са отказали, а на другия са разрешили. Вие си отговорете защо.

- Но защо Волен Сидеров ще иска същото име, ако е така?!
- Защото му се е видяло звучно и подходящо за целите му. По същия начин се възползва от нашата програма – на БНС.

- Ако вие трябваше да интервюирате сега Волен Сидеров, какви въпроси бихте му задали?
- Първо: как не го е срам да измами онкоболните? Той обеща, че след като вземе държавната субсидия от парламента, ще я дари на тях. Защо не го направи? Или разчита, че се забравят тия неща? И друго бих го попитал: защо вкара Владо Кузов в парламента, след като знаеше още преди изборите, че е педофил? Аз лично съм разговарял с него по този въпрос.

- Разнобоят между вас и Волен Сидеров де факто разединява националистите – не смятате ли?
- Това е целта. И тя е заложена още при създаването на “Атака”. Да се създаде един фалшификат, който да привлече огромна маса симпатизанти. След което тези хора да бъдат разочаровани и да се приберат вкъщи. Да си кажат: ”В тази страна нищо не може да се промени, всички са еднакви!”

- В тази връзка какво мислите за ГЕРБ и за неговия лидер Бойко Борисов?
- ГЕРБ са част от политическата система. В продължение на 7 години медиите показват Бойко Борисов в ролята на Батман. Той е “човекът-всичко”. Има един лаф: “Каква е разликата между Господ и Бойко Борисов? Че Господ не се мисли за Бойко Борисов!” Но Бойко Борисов и Волен Сидеров едва ли биха са разбрали, защото и двамата са прекалено себични и всеки ще иска да надхитри другия.

- Расате, минавате за “беладжия”...
- Ние бели не правим, ние имаме активна гражданска позиция. Подкрепяме справедливи каузи и организираме протести. И покрай протестите си имаме работа с правосъдието. Аз съм в период на пробация в момента.

- Много хора се сепнаха от това, че бяхте с дъщеричката си, когато искахте да взривите бомба. Питали са ме: “Той луд ли е?! Да застраши детето си!”
- Не, не съм луд. Възпитавам си детето по начин, по който самият аз преценявам. Смятам, че едно дете трябва да живее в реална обстановка, а не “под похлупак”. Детето ми трябва да види с очите си какво се случва наоколо и да има преценка кое е редно и кое не. Да разпознава нормалните хора от извратените субекти.

- Защо ви отказаха от МВР създаването на национална гвардия? Какви са мотивите?
- МВР няма мотиви. Хората, които се изказват от името на МВР, са партийно назначени от съответните централи. МВР не е независима институция. И като такава тя не може да признае безсилието си. Признаването на необходимостта от създаването на национална гвардия означава да се каже: ”Ние не си вършим работата!”

- Какво мислите за Доган? Имате ли информация къде е?
- Нямам представа, може би в Истанбул.

- Казват за него, че е с висок коефициент на интелигентност...
- Това е поредната реклама. Вие виждате ли да е изписана на лицето му подобна интелигентност?! Създава му се един изкуствен медиен образ – че едва ли не бил най-добрият политик у нас. Нищо подобно. Просто

зад Доган стоят огромни финансови и политически интереси.

При това положение не е нужно да си много интелигентен. Дори може да си направо тъп и да не правиш нищо.

- Често казват, че в действията на БНС, респективно – във вашите, има “кафяв привкус”. Намек за неофашизъм...
- В цял свят всички националисти и патриотично мислещи хора са заклеймявани като фашисти. Така е в последните 70 години. Ние от БНС сме антифашисти.

- В един хитлеристки сайт обаче фашизирани се представят като националисти. Аз се натъкнах на това по повод искането на една майка-наркоманка да вземе детето си. Тя обвини бащата, че бил хитлерист.
- Сетих се за кого говорите. Става дума за един изявен софийски лумпен - Калин Иванчев. Знам и за този сайт. Под общото наименование “националисти” се промъкват много хора.

- А знаете ли, че в Мрежата ви обсъждат като латентен гей?
- Знам. Но това е част от играта. За мен са писани хиляди работи. На едно място даже писаха, че общувам с извънземни. Как се процедира. Първоначално се опитват да те изкарат задръстен, смотан и консервативен, и ако не мине номерът те изкарват “един от тях” – скрит педераст и прочее . И ако и това не мине, отиват вече на трета степен – образуват ти дела и почват да те съдят. Аз минах и трите стъпала. Първо ме изкараха много смотан, после станах “педераст”, сега съм на пробация. Да ме изкарват хомосексуалист обаче е доста смешно твърдение. Не ми е и хрумвало да го коментирам.

- Писали са това и за Волен Сидеров.
- Напълно е възможно, но по-скоро той е духовен педераст.

- Волен обаче смята, че сте негово откритие, че той ви е създал...
- Глупости. Мен са ме създали майка ми и баща ми.

Едно интервю на Еми Мариянска