Златимир Иванов бил от спецотряда на Пламен Галев.
Златко Баретата е поредният ъндърграунд-герой, поставен на мушката, коментират негови близки, след като тези дни стана ясно, че по искане на прокуратурата е разархивирано следствено дело № 116 от 1995 г. То е за разстрела на криминалнопроявените Веско Въртийски – Патичето и Ларсен Луканов от тримата служители от Специализирания отряд за борба с тероризма. Техните имена са Златомир Иванов – Баретата, Иво Русинов и Колю Колев. Делото срещу тях беше прекратено с мнение, че бившите служители на СОБТ са действали при самоотбрана.

Според запознати разархивирането на отдавна “трупясалото” дело има връзка и с обвиненията срещу Пламен Галев, от чийто отряд са били тримата.
Според официално приетата версия Златомир Иванов, Иво Русинов и Колю Колев от антитерористичния отряд сядат на маса в заведение на „Петте кьошета”, като не са предполагали, че в заведението са Въртийски и Луканов.

Патичето разпознал веднага Баретата и се хванал за кобура, при което той го застрелял на място.

Сцената се разиграва пред очите на двайсетина свидетели, но били снети показанията едва на половината от тях, разкриват запознати със следствието.
Според полицейски източници Патичето е бил агент под прикритие и ликвидирането му е хвърлило в бяс тогавашният вътрешен министър Любомир Начев, който е поискал тримата от отряда да получат строги наказания. Това е причината да откарат близо по месец в ареста. Наложило се е за тях да се застъпва лично тогавашният началник на СОБТ, който ги е защитил с мотива, че са ценни кадри и обвиненията срещу тях са неоснователни. Обвиненията, които обаче не са описани в архивираното следствено дело, са били, че тримата са били в контакт с хора, близки до низвергнатата по това време групировка „Мултигруп”.
Изравянето на Патичето от гроба и “хвърлянето му” срещу Баретата е било резервен план, до който се стига след

безуспешен опит на Златомир и хората му да се припише убийството на писателя Георги Стоев.

Истината обаче била, че МВР не разполага с доказателства, че именно Баретата е поръчителят на тежкото престъпление, освен телефонни разговори в периметъра на хотел „Плиска” на хора, които са считани за близки до „Аркус Сигурност” на Иванов.

В един от романите си Стоев разказва за инцидента с Патичето:

„По онова време Златко имаше див и необуздан нрав и въпреки напъните на Кимбата да го опази от каквито и да било проблеми, той успя да се забърка. Понеже не притежаваше разум, а и му липсваше опит, поведе част от хората си на наказателна акция срещу един известен ихтимански рецидивист — Веско Въртийски, по прякор Патичето, който се бе прочул с няколко убийства по време на войната между борците и каратистите. Поводът за скарването им беше, че от известно време „Аполо“ пазеше гръб на най-известния обирджия Венци Лисицата. Патичето, който отскоро служеше на Митко Джамов, по негова заповед се бе опитал да го рекетира. След като Лисицата употребил името на „Аполо“, Веско бе проявил избухливия си нрав и прострелял Лисицата в крака. Без да уведоми Кимбата, Златко направи застраховка „Живот“ в „Аполо и Болкан“ на Венци Лисицата. Онзи я размахваше по всички кафенета и се дуеше, че не могат да му направят нищо. Патичето се заканил, че следващия път ще го застреля, и именно затова

Златко бе тръгнал да му търси сметка.

Още щом ги видял, Веско извадил пистолета си и започнал да стреля, при това не напосоки. Успял да рани тежко почти всички спътници на Баретата. Самият Златко разказваше, че запазил самообладание, скрил се зад един камион и го прострелял смъртоносно. Всъщност истината така и не се разбра. По-късно Боко, един от придружителите на Златко, разказваше, че той го е застрелял с пистолета на Златко, понеже не притежавал законен.
- Златко се насра, разтрепери се и затова се принудих да му издърпам пистолета… - хвалеше се Боко, който беше бивш кадър на Карамански, а по-късно и на Поли Пантев. Така и не доказа думите си,

след време нелепо загина при тежка катастрофа.

За убийството на Патичето Златко откара месец в следствения арест. Адвокатите му пледираха неизбежна самоотбрана и освен че го оневиниха, му върнаха и разрешителното за оръжие. Тази случка му осигури място в „Алеята на славата“. Целият ъндърграунд му се възхищаваше. Вече го приемаха много по-насериозно”, пише в една от книгите си убитият “летописец на мафията” Георги Стоев.

Стоян РАДЕВ

Досие

• Златомир Иванов - Златко Баретата, завършва спортно училище в Стара Загора с профил борба. Той е бивш шеф на застрахователната фирма „Аполо и Болкан и един от собствениците на компанията за сигурност и охрана "Аркус сигурност" от ранга на „Ипон”.
• По време на управлението на Иван Костов Баретата е подозиран за трафик на жени и контрабандни канали за крадени автомобили. Разработка на Центъра за изследване на демокрацията от 2003 година го представя за един от шестимата наркобосове у нас.
• През август 2002, дни преди ареста на групата за мокри поръчки, начело с Николай Добрев-Бай Добри, Златко Баретата е прибран по подозрение за участие в престрелките срещу Алексей Петров и Димитър Джамов. Справка в “Апис” показва, че Златомир Иванов участва съвместно с Николай Добрев в управата на "Булфрут", която се занимава с търговска дейност. А заедно с Алексей Петров е съдружник в ЗД "Средец М" АД.