БРОНХИАЛНАТА АСТМА СЕ ЛЕКУВА С ЧИСТ ВЪЗДУХ И ПОДХОДЯЩА ХРАНА

Това е хро­нич­но алер­гич­но за­бо­ля­ва­не на бе­ли­те дро­бо­ве, ко­е­то се про­я­вя­ва с прис­тъ­пи на за­дъх­ва­не и за­ду­ша­ва­не и су­ха каш­ли­ца ка­то ре­ак­ция на въз­дей­с­т­ви­е­то на алер­ге­н или вслед­с­т­вие прос­туд­но за­бо­ля­ва­не, фи­зи­чес­ко на­то­вар­ва­не, емо­ци­о­на­лен стрес.

Това е хро­нич­но алер­гич­но за­бо­ля­ва­не на бе­ли­те дро­бо­ве, ко­е­то се про­я­вя­ва с прис­тъ­пи на за­дъх­ва­не и за­ду­ша­ва­не и су­ха каш­ли­ца ка­то ре­ак­ция на въз­дей­с­т­ви­е­то на алер­ге­н или вслед­с­т­вие прос­туд­но за­бо­ля­ва­не, фи­зи­чес­ко на­то­вар­ва­не, емо­ци­о­на­лен стрес.

- Каш­ли­ца. При по­ве­че­то ас­т­ма­ти­ци каш­ли­ца­та е пос­то­ян­на и мъ­чи­тел­на. Със­то­я­ни­е­то мо­же да се вло­ши на сту­ден въз­дух, след фи­зи­чес­ка ра­бо­та, а съ­що и но­щем.
- Усе­ща­не за те­жест в гър­ди­те. По­я­вя­ва се след фи­зи­чес­ки уси­лия и е при­съ­що на по­ве­че­то ас­т­ма­ти­ци. По­ня­ко­га бол­ни­те стра­дат от мно­го ог­ра­ни­че­но ди­ша­не, в сми­съл, че чо­ве­кът не мо­же нор­мал­но да из­ди­ша по­е­тия въз­дух.
- За­ду­ша­ва­не. То ле­жи в ос­но­ва­та на за­дъх­ва­не­то. Ас­т­ма­та во­ди до стес­ня­ва­не на ди­ха­тел­ни­те пъ­ти­ща, вслед­с­т­вие на ко­е­то се зат­руд­ня­ва пре­ми­на­ва­не­то на въз­дух и съ­от­вет­но се учес­тя­ва ди­ша­не­то.
- Хри­по­ве. По­ве­че­то ас­т­ма­ти­ци из­да­ват свис­­тя­щи зву­ци при ди­ша­не. Но има и бол­ни, ко­и­то не се оп­лак­ват от точ­но то­зи сим­п­том.

Ос­т­ра­та брон­хи­ал­на ас­т­ма се про­я­вя­ва и с още приз­на­ци:

- По­ду­ва­не на бе­ли­те дро­бо­ве. Ос­вен че са стес­не­ни ди­ха­тел­ни­те пъ­ти­ща, при то­ва със­то­я­ние и мус­ку­ли­те са не­дос­та­тъч­но раз­ви­ти, за да мо­гат на­пъл­но и из­ця­ло да из­т­лас­кат въз­ду­ха от бе­ли­те дро­бо­ве. То­зи въз­дух ос­та­ва в тях и ги раз­ду­ва.
- По вре­ме на прис­тъп ас­т­ма­ти­ци­те из­диш­ват през ус­та­та, ка­то из­пол­з­ват и мус­ку­ли­те на ре­ме­не­те, ши­я­та и тор­са.
- “Глух” гръ­ден кош. Ко­ли­чес­т­во­то вдиш­ван и из­диш­ван въз­дух ста­ва тол­ко­ва мал­ко, че поч­ти не се чу­ват свис­тя­щи зву­ци.

НАЙ-ВАЖНО Е ДА ОТСТРАНИТЕ ПРИЧИНАТА ЗА ПРИСТЪПИТЕ

Ле­че­ни­е­то на брон­хи­ал­на­та ас­т­ма е про­дъл­жи­те­лен про­цес, кой­то изис­к­ва пос­то­я­нен ле­кар­с­ки кон­т­рол и ви­со­ка от­го­вор­ност от са­мия бо­лен.
Дей­с­т­ви­е­то на про­ти­во­ас­т­ма­тич­ни­те пре­па­ра­ти е на­со­че­но към пре­мах­ва­не на прис­тъ­пи­те и за про­фи­лак­ти­ка. За­то­ва ле­ка­ри­те от­де­лят мно­го по-го­ля­мо вни­ма­ние имен­но на пре­дот­в­ра­тя­ва­не на прис­тъ­пи­те, по въз­мож­ност - не­ме­ди­ка­мен­тоз­но. А про­фи­лак­ти­ка­та включ­ва в се­бе си ме­роп­ри­я­тия за от­с­т­ра­ня­ва­не на при­чи­ни­те, пре­диз­вик­ва­щи вло­ша­ва­не със­то­я­ни­е­то на бол­ния. Ста­ва ду­ма за здра­вос­ло­вен на­чин на жи­вот - ни­как­во пу­ше­не, чис­то ра­бот­но мяс­то, ре­дов­но пре­би­ва­ва­не на свеж въз­дух. Кол­ко­то и обик­но­ве­ни да ви из­г­леж­дат по­доб­ни мер­ки, те ре­ал­но спо­ма­гат за зна­чи­тел­но по­ни­жа­ва­не чес­то­та­та на прис­тъ­пи­те. То­ва е на­у­чен факт.
Не­об­хо­ди­мо е все­ки ас­т­ма­тик да “поз­на­ва” своя алер­ген.

- ако то­ва са до­маш­ни­те жи­вот­ни, прек­ра­те­те кон­так­та с тях;
- ако е су­ха­та хра­на на ак­ва­ри­ум­ни­те риб­ки, за­ме­не­те я с дру­га;
- чес­то ас­т­ма­та се обос­т­ря от пу­хе­ни­те въз­г­лав­ни­ци и спал­но бел­ьо, сме­не­те ги със син­те­тич­ни;
- прег­ле­дай­те още вед­нъж всич­ки­те си пар­фю­ми и дру­га коз­ме­ти­ка - мо­же точ­но там да се “крие” ва­ши­ят алер­ген;
- цвет­ни­ят пра­шец е един от най-чес­ти­те алер­ге­ни и ако точ­но той про­во­ки­ра прис­тъ­пи­те ви, се пре­мес­те­те на дру­го мяс­то за жи­ве­е­не;
- не е из­к­лю­че­но прис­тъ­пи­те на брон­хи­ал­на ас­т­ма да се пре­диз­вик­ват от ня­кои ле­кар­с­т­ва, осо­бе­но обез­бо­ля­ва­щи;
- и не на пос­лед­но мяс­то - из­к­лю­че­те от ме­ню­то си про­дук­ти­те, ко­и­то про­во­ки­рат прис­тъ­пи при вас - мед, цит­ру­со­ви пло­до­ве, оре­хи, шо­ко­лад и дру­ги.

ПОНЯКОГА ЛЕКАРСТВАТА СА НЕИЗБЕЖНИ

В мно­го слу­чаи бол­ни­те с брон­хиал­на ас­тма не мо­гат да из­бег­нат ле­карс­тве­на­та те­ра­пия. Необ­хо­ди­мо е ва­шият ле­ку­ващ ле­кар да ви под­бе­ре то­зи ре­жим и та­зи те­ра­пия, кои­то мак­си­мал­но оси­гур­ява­т за­щи­та от прис­тъ­пи.
Съ­щес­тву­ват някол­ко кри­те­рия, на ос­но­ва­та на кои­то се съ­ди за те­жес­тта на ас­тма­та, а та­ка съ­що и за ефе­ктив­нос­тта от ле­че­ние­то. Ето кои са те.

- чес­то­та на прис­тъ­пи­те през сед­ми­ца­та, ме­се­ца и го­ди­на­та;
- те­жест на те­зи прис­тъ­пи - до­кол­ко теж­ко те се по­насят от бол­ни­те и до­кол­ко ефе­ктив­но се пре­мах­ват чрез ле­карс­тве­ни­те пре­па­ра­ти;
- как­ви пре­па­ра­ти и кол­ко чес­то трябва да из­пол­зва бол­ния;
- на­ли­чие на дру­ги але­ргич­ни проя­ви - але­ргич­на хре­ма, ко­нюнк­ти­вит, кож­ни проб­ле­ми;
- по­ка­за­те­ли на ди­ха­тел­ни­те фун­кции.


На ос­но­ва­та на те­зи кри­те­рии ле­ка­ри­те оп­ре­делят три сте­пе­ни на те­жест на ас­тма­та - ле­ка, сред­на и теж­ка. Всяка от тях се ле­ку­ва по свое­му, т.е. има три сте­пе­ни на те­ра­пия.
Ако ле­че­ние­то е ефе­ктив­но, бол­ният пре­ми­на­ва от по-теж­ка­та към по-ле­ка­та сте­пен. Съот­вет­но прие­ма по-сла­би ле­карс­тва, или по-рядко и в по-мал­ки до­зи.

ГОЛЕМИТЕ ЗАБЛУДИ ЗА АСТМАТА

За щас­тие ас­т­ма­та днес вече не се смя­та за при­съ­да, как­то пре­ди, но продължават да съ­щес­т­ву­ват куп заб­лу­ди за болестта. Ето най-разпространените от тях:

ВАЖ­НО Е ДА СЕ ИЗ­ТЪР­ПИ ДЕТ­С­КА­ТА ВЪЗ­РАСТ

След по­ло­во­то съз­ря­ва­не ас­т­ма­та пре­ми­на­ва са­ма.
Ис­ти­на­та. Случ­ва се под­рас­т­ва­щи­те към 15-16 г.въз­раст да спрат да се за­дъх­ват, но след ня­кол­ко го­ди­ни ас­т­ма­та из­бух­ва с но­ва си­ла. Тя не мо­же да из­чез­не ни­къ­де, за­що­то е хро­нич­но за­бо­ля­ва­не. Ре­дов­но во­де­те де­ца­та си на кон­т­ро­лен прег­лед, за да им се при­ло­жи но­ва те­ра­пия, ако се на­ла­га.

АС­Т­МА­ТА Е НАС­ЛЕД­С­Т­ВЕ­НО ЗА­БО­ЛЯ­ВА­НЕ


Ис­ти­на­та. По нас­лед­с­т­во се пре­да­ва не ас­т­ма­та, а пред­раз­по­ло­же­ност­та към нея, т.е. мо­же да се раз­вие, мо­же и да не се раз­вие. Има де­ца с ас­т­ма и съ­вър­ше­но здра­ви ро­ди­те­ли. Сре­щат се и двой­ки близ­на­ци, при ко­и­то са­мо еди­ни­ят е бо­лен от ас­т­ма. То­ва оба­че не от­х­вър­ля ва­ша­та от­го­вор­ност и гри­жа за де­ца­та ви, ако във ва­ше­то се­мей­с­т­во има ас­т­ма­тик. Тряб­ва мно­го вни­ма­тел­но да сле­ди­те здра­ве­то на де­те­то си и при пър­ви­те съм­не­ния да го за­ве­де­те при до­бър спе­ци­а­лист.
Сво­ев­ре­мен­но про­ве­де­на­та ди­аг­нос­ти­ка и про­фи­лак­ти­чен курс на ле­че­ние мо­гат да спрат раз­ви­ти­е­то на бо­лест­та в са­мо­то й на­ча­ло.

АС­Т­МА­ТА И АЛЕР­ГИ­Я­ТА СА КА­ТО БРА­ТЯ БЛИЗ­НА­ЦИ

Ис­ти­на­та. То­ва съв­сем не е вяр­но. Алер­ги­я­та е са­мо съ­път­с­т­ващ то­вар, за­дъл­бо­ча­ващ ас­т­ма­та. Тя про­во­ки­ра прис­тъ­пи­те и обос­т­ря­ни­я­та, но ни­що по­ве­че. Въп­ре­ки че и то­ва док­рай не е яс­но. До ден-дне­шен точ­на­та при­чи­на за ас­т­ма­та не е из­вес­т­на, за­то­ва в спи­съ­ка от пре­диз­вик­ва­щи­те фак­то­ри по­па­да прак­ти­чес­ки всич­ко - от неб­ла­гоп­ри­ят­ни­те се­зон­ни ус­ло­вия до алер­ги­я­та към хле­бар­ки.
По по­вод на ди­е­та­та оба­че за ас­т­ма­ти­ци­те мо­же ед­ноз­нач­но да се ка­же: хра­на­та тряб­ва да бъ­де дос­та­тъ­но ка­ло­рий­на, лес­но­ус­во­и­ма и по въз­мож­ност без жи­во­тин­с­ки маз­ни­ни. И са­мо от на­ту­рал­ни про­дук­ти. Же­ла­тел­но е да из­бяг­ва­те пу­ше­ни­те про­дук­ти, кол­ба­си­те и кон­сер­ви­те. В тях има мно­го сул­фи­ти и нит­ра­ти, ко­и­то мо­гат да вло­шат про­ти­ча­не­то на брон­хи­ал­на­та ас­т­ма. На­пъл­но из­к­лю­че­те ал­ко­хо­ла.
В ме­ди­цин­с­ка­та прак­ти­ка има опи­са­ни слу­чаи на т.нар.рес­то­ран­т­с­ка ас­т­ма, ко­га­то и са­мо след ед­на чаш­ка ас­т­ма­ти­ци по­па­дат в ре­а­ни­ма­ци­я­та.
Осо­бе­но вни­ма­тел­ни тряб­ва да са бол­ни­те с ас­пи­ри­но­ва за­ви­си­мост. А са­ли­ци­ла­ти - ана­ло­зи на ас­пи­ри­на - се съ­дър­жат в мно­го хра­ни­тел­ни про­дук­ти - пло­до­ве, зе­лен­чу­ци - от ябъл­ки­те до кар­то­фи­те.
В ни­ка­къв слу­чай ас­т­ма­ти­ци­те не тряб­ва да до­пус­кат и над­нор­ме­но тег­ло. То­ва са­мо ще вло­ши тях­но­то със­то­я­ние и ще се на­ло­жи да се по­ви­ши до­за­та на ле­кар­с­т­ва­та.

АЛ­ТЕР­НА­ТИВ­НИ­ТЕ МЕ­ТО­ДИ МО­ГАТ ДА ЗА­МЕС­ТЯТ МЕ­ДИ­КА­МЕН­ТОЗ­НА­ТА ТЕ­РА­ПИЯ

Здра­вос­лов­ни­ят на­чин на жи­вот, физ­кул­ту­ра­та, за­ка­ля­ва­не­то, сол­ни­те ка­ме­ри и про­чие ал­тер­на­тив­ни ме­то­ди из­ця­ло мо­гат да за­мес­тят ме­ди­ка­мен­тоз­на­та те­ра­пия.
Ис­ти­на­та. Ни­то спорт, ни­то ди­ха­тел­на гим­нас­ти­ка, още по­ве­че би­о­енер­го­те­ра­пев­ти и ле­чи­те­ли мо­гат да из­ле­ку­ват ас­т­ма­та. Те са­мо по­ма­гат да се по­доб­ри ка­чес­т­во­то на жи­вот на бол­ни­те. Спор­тът не мо­же да за­мес­ти ле­кар­с­т­ва­та, но е по­ле­зен, осо­бе­но в на­ча­лен ста­дий. По вре­ме на обос­т­ря­ния оба­че се въз­дър­жай­те от ин­тен­зив­но спор­ту­ва­не. Опас­но е да се спор­ту­ва, ко­га­то ос­вен ас­т­ма стра­да­те и от ня­как­ва гной­на ин­фек­ция.
За­ка­ля­ва­не­то е не­об­хо­ди­мо на всич­ки, а на ас­т­ма­ти­ци­те най-мно­го. Но ви­на­ги тряб­ва да бъ­де­те вни­ма­тел­ни.
Ди­ха­тел­на­та гим­нас­ти­ка без­с­пор­но е по­лез­на при ас­т­ма­та. Но в ни­ка­къв слу­чай не се под­веж­дай­те по сис­те­ми­те на т.нар. по­вър­х­нос­т­но ди­ша­не.
Най-мно­го оба­че тряб­ва да се па­зи­те от “ле­чи­те­ли­те”.
Не вяр­вай­те на обе­ща­ния - не съ­щес­т­ву­ва па­на­цея про­тив ас­т­ма.