Грашнов започна да пие, когато разбра, че умира от рак.
Албена Чакърова е родена в София на 6 октомври 1961 г. Майка й е дългогодишна тв режисьорка в БНТ, а баща й е актьорът Илия Чакъров. Завършила е “ВИТИЗ” при проф. Енчо Халачев. Още като малка Албена участва във филма "Неочаквана ваканция", с което става доста известна. След това играе и в "Сезонът на канарчетата". Още като студентка се омъжва за актьора Емил Джамджиев, бивш съпруг на Виолета Гиндева. Играе в Народния театър и в “Сълза и смях”.
Заедно с бате Николай Николаев двамата заминават за Италия, играят в цирка. Принудена била да остави в България невръстната си дъщеричка. “В цирка дори да спиш с директора, пак няма да можеш да направиш тройно салтомортале." - казва Албена. След одисеята с Емил Джамджиев младата актриса се омъжва още два пъти. Хачо Бояджиев я взема на работа в телевизията. Става водеща на тв продукциите "Домино" и "Звезди в ефира". Минава през директорството на Хачо, на Гранитски, и на Токаджиев. Работи известно време във всекидневник и малко в компанията "Мобилтел". Зад гърба й вече са 3 брака и има две 2 деца.


- Албенче, още като дете ти игра във филма “Неочаквана ваканция” с такава звезда като Тодор Колев!? Как ти се отрази това?

- Големите актьори са много дисциплинирани. Когато видях как се работи, а тогава бях 10-11-годишна, това остави следа у мен за цял живот. При тях няма лигавщини. Калоянчев например един час преди снимките е готов, с научен текст, няма какво да го коментираш.

- Завършила си с Андрей Баташов и Чочо Попйорданов. Същите ли си бяха и като студенти каквито са сега?
- Андрей се разви в по - друг ресор. Чак политик стана. Докато Чочо си е Чочо. На Андрей не искам да коментирам неговия характер. Той винаги е имал някакво самомнение, което на мен не ми харесва. Но всеки има право да се самоопределя. В интерес на истината си беше същият. Това дали има покритие, ще го кажат другите. Според мен има преиграване в цялата работа.

- А според теб Чочо защо се беше пропил? Какво се говори в вашите среди?
- Имаше период, в който Чочо пиеше. Имаше си повод, но това са неща, които не мога да ти разкрия.

- Говори се, че е заради Йоана?
- Не, точно напротив. Не мога да ти кажа.

- Добре ли живее със сегашната си приятелка?
- Мисля, че най-после Чочо си намери човека. Тя е много фин и деликатен човек. Търпи чат пат неговите актьорски изстъпления. Знае да го овладява и той се чувства добре. Спокоен и балансиран. Има човек зад гърба си. Тя е и хубава жена, между другото.

- Правехте ли си номера като студенти в института?
- Имахме веднъж едно представление, за което трябваше да се преоблечем за минута. Дрехите бяха много тежки. Ние зашихме ръкавите на дрехите на мъжете. Започна едно суетене при преобличането, което трябваше да е за секунди... Накрая на спектакъла пострадахме всички... Проф. Енчо Халачев ни събра и ни каза, че сме идиоти.

- Защо те махнаха от Народния театър?
- Не ме махнаха. Излъга ме директорът.

Проф. Васил Стефанов е един плагиат.

Литературен критик, който се води някакъв театровед и преписва... Преписал е една две книжки. Бях родила вече и той ме помоли да си прекратя отпуската по майчинство, за да съм бъдела полезна на театъра. Когато си прекратих отпуската по негова молба, той просто на другия ден ми разписа заповедта за освобождаване. Той съкрати много жени тогава от театъра. Той уволни и Емил, мъжа ми, като каза, че нямал нужда от актьори - режисьори в театъра. Остави ни двамата без работа с малко дете. Отидохме да работим в Италия като клоуни в един цирк. Оставих си тук детето за пет месеца само.

 Какво те потресе там?

- Циркът е еманация на обществото. Има мафия, има всичко... Имаше едно момченце акробат - българче на гурбет. Играеше с трупа акробати, но иначе беше дошло там само. Без семейството си. Пуснали го на гурбет. Падна и си счупи ръката. И тогава

го сложиха да спи при един хомосексуалист.

Заедно в една камерина, каравана. Не издържах и направих забележка на мениджъра на цирка, че просто това е нередно. Вдигнах му, общо взето, един огромен скандал. И започнаха да ми правят едни, общо взето, детски номера. Да ми крадат обувките, ей такива.

- Някой не се ли застъпи за това момченце и за вас?
- Дойде братът на Николай-Орфи, от България. Той беше нашият представител. И разрешиха проблема на секундата. Изкараха го от тая каравана и го настаниха на друго място. Някои от тези хомосексуалисти имаха там авторитет, но не им мина номерът. Доста непочтено беше.

- Да не би да са ви уволнили от Народния театър по политически причини с Емо? Ти доста участва в митингите на СДС.
- В уволненията ни имаше и политически привкус. На трибуните по митингите на СДС попаднах съвсем случайно. Водещ беше Радко Дишлиев, който се разболя. Един колега каза: ”Абе, Албена е тука” и ме предложил мен за водеща. И те ме извикаха. Последваха 40 дни и така свалихме правителството.

- Какво спечели от цялата работа?
- Спечелих това, че си мислех, че нещо може да се промени. Но, както виждаш, нищо не се промени. Тоест промени се, но съвсем в друга посока. Хората не се деляха по цветове на тези митинги, а просто им беше писнало някой да им се катери по главата. Иван Костов знаеше как да запали хората. Той е политик който говори ясно, разбираемо. Не използва някакви засукани думи, които простите хора да не могат да разберат.

- Него дали не го поизползваха доста хора от обкръжението му?
- Не. Той щеше да спечели изборите, ако не беше този номер с идването на Сакскобургготски.
Той се оказа една кукла, която беше задвижена в подходящия момент.

- Участието ти по митингите не ти ли помогна после да си намериш работа?!
- Имаше такъв момент. Хората искат да те използват. Работих в БНТ. Правех 2 години едно предаване, което се казваше “Домино”. Работех в съавторство с Петър Тодоров. После свършиха парите и спряха предаването. После в М-тел пък бях шеф на отдел.

- Грашнов добър шеф ли беше?
- Бог да го прости! Креативна личност. Изключителен човек. Имаше идеи и имаше възможността да ги реализира.

- Сваляше ли те той? Жена му - Лора Виденлиева, не те ли ревнуваше?
- Не вярвам. Ние сме се засичали с нея два пъти. А той никога не си е позволявал свалки, още повече на работното място.

- Според теб той изневеряваше ли на Лора? Пиеше ли?
- Нямам никаква представа чак за изневери. Но като усети, че се поразболява от рак, имаше един период в който повече си пийваше.

- Играла ли си с червения министър Стефан Данаилов?
- Играла съм с него в един филм на Мариана Евстатиева. Познаваме се лично, но не съм ходила при него. А със зам.- министъра Явор Милушев сме само на “Здравей! Здрасти!” Ако Стефан Данаилов е министър на място и смята, че съм достатъчно кадърна или талантлива, може да ме покани. Хората или вършат работа, или не вършат. Стефан е имал винаги най-добри чувства към мен.

- Имало ли е случай да ти предлагат: “Първо в леглото, а после на сцената или екрана!”
- Имала съм и такъв случай. Един си спря колата в центъра на София до НДК и ми казва:

”Ако не легнеш с мен, няма да играеш тая и тая роля!”

За това не играх във “Време разделно”.

- Кой беше? Режисьор, сценарист?!
- Актьор. Няма да ти казвам име. Това са неща, които се знаят. А всички знаеха, че тогава бях във връзка с Емил. Той си знае кой е. Така и не играх в този филм.

Едно интервю на Жоро Захариев