28-годишният Румен се простреля в дома си със законен пистолет.
Наркотици, семейни скандали, деспотичен баща, депресия, нещастен случай. Това са версиите за самоубийството на 28-годишния син на журналиста Велизар Енчев - Румен.

Той се простреля със законно притежаван пистолет в дома си на ул. "Вихрен" в столичния кв. Павлово към 4 часа сутринта на 16 февруари, вторник. Предсмъртно писмо няма. В съседната стая спяла приятелката му - отпратил я, защото искал да е сам. Събудил я изстрелът. Двамата смятали да сключат брак, разказаха пред "ШОУ" изумени техни приятели.
В полицията сигналът е подаден в 4.43 ч. Приятелката на Румен казала пред полицаите, че той е в депресия от известно време и често говорел за самоубийство. Изпратил я да си легне, защото му било тежко и не искал да я разстройва.
В дома им с такси пристигнала и друга жена. С нея самоубиецът говорил по телефона дълго между 3 и 4 часа, като накрая казал, че му се иска да се гръмне. Тя го убеждавала поне да я изчака да поговорят, взела такси и тръгнала към Павлово. Когато пристигнала обаче, Румен вече се бил прострелял.

Близки до семейството обаче твърдят пред репортер на “ШОУ”, че момчето не било суициден тип и че ако е имал такива намерения е щял да отпрати приятелката си. Според близък сътрудник на Велизар Енчев, поел ангажимента с уреждането на погребението в гробищен парк “Бояна”, Румен бил се застрелял по невнимание, като си “играел” с пистолета.
Приятели на Велизар Енчев говорят, че напоследък той имал проблеми със сина си, между тях станали и няколко скандала. Някои предполагат, че Румен е вземал наркотици и това е била причината за разрива, защото дотогава отношенията им били чудесни.
Румен също споделял с приятели, че е имал проблеми с родителите. Той се оплаквал, че баща му е прекалено взискателен, недоволен бил, че синът му още не се е реализирал в живота. Близки на семейството описват Румен като умно и чувствително момче. В момента още следвал – бил студент трета година.

Велизар Енчев има и дъщеря.

Велизар Пенков Енчев е роден на 7 януари 1953 г. в гр. Гълъбово, Старозагорско.
Завършва журналистика и едногодишен курс по реторика и международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Първоначално работи във вестник "Отечествен фронт". Там през 1985 г. става щатен разузнавач в Първо главно управление на ДС. Изкарва специална школа и заминава кореспондент в Белград. През 1989 г. в ДС го преназначават за инспектор, но остава кореспондент в Югославия на наследника на "Отечествен фронт" - "Отечествен вестник", и на БНТ до1993 г. След като се връща, става външнополитически коментатор на Българската национална телевизия (1994-1995). Посланик е на България в Република Хърватия (1997-2002). След 2003 г. е университетски преподавател по балкански проблеми. Води предавания последователно в ТВ "Европа", ТВ "Седем дни", ТВ "СКАТ" и отново "Седем дни".

.........................................
ДОСИЕ


- Малката дъщеря на бившия президент Желю Желев - Йорданка, си отиде на 22 години в края на април 1993 г. Това е втората загуба на дете в семейството. Първата рожба на дисидента умира още като бебе. Трагичният инцидент се разиграл само няколко часа преди завръщането на Желю от Кувейт. На летището го посрещнал тогавашният премиер Любен Беров, който се нагърбил с отговорността лично да съобщи на президента печалната новина. Медиите се ограничиха с протоколни антрефилета. Самият ексдържавен глава нито веднъж не зачекна публично тази тема. Пред сънародниците си той прояви даже по-голямо самообладание от Тато, който едва се крепеше на погребението на Людмила. Чак преди гибелта на момичето става ясно, че то вече е правило 3 неуспешни опита за самоубийство.

- Дъщерята на Филип Боков - Биляна, се обеси на 25 септември 2003 г. Тялото на 29-годишната жена бе намерено в апартамента на Боков в столичния кв. "Лозенец". Биляна била открита мъртва от жената, която се грижела за домакинството на семейството. След огледа бе установено, че няма данни за насилствена смърт. Запознати твърдят, че Биляна е имала проблеми с психиката и взимала лекарства. Живеела с баща си. Работела като адвокат и рисувала много хубаво. Комшиите обаче забелязали, че от известно време младата жена се затворила в себе си.

- През лятото на 1999-а 33-годишният Роман Томов, син на писателя Александър Томов, си прерязва вените. Преди това младият поет и историк е преживял смазваща лична драма - загубил е майка си. Дисертацията му за тракийския орфизъм пък бездушно е посечена от беловласи "корифеи". Маститите спецове в тази запазен за "неслучайни люде" още от времето на Людмила научна област приели на нож факта, че преди да защити дисертацията си, Роман я издал в "Прозорец", издателството на жена му Йоана, което говори за сериозна подкрепа от нейна страна.
И още нещо. Месец преди кончината си Томов-джуниър погребал майка си, починала сравнително млада от тежко заболяване. Той бе много привързан към нея, споделят негови авери от студентските години, тя го бе отгледала сама, в един мизерен апартамент в "Люлин", и винаги бдеше над него и малката си внучка. Седмица преди да посегне на живота си, синът на НСРТ-шефа бил видян в Народната библиотека с черна траурна лентичка на ризата.