10 симптома, които показват, че е време да посетите лекар

Всички знаем, че точна диагноза може да се постави след подробни изследвания. Но ние самите трябва да обърнем внимание на себе си, за да хванем проблемите навреме. Ето как:

Всички знаем, че точна диагноза може да се постави след подробни изследвания. Но ние самите трябва да обърнем внимание на себе си, за да хванем проблемите навреме. Ето как:

АКО КОСАТА ПАДА, ИМАТЕ ПОНИЖЕН ИМУНИТЕТ. АКО ЕЗИКЪТ Е СИНКАВ - ПРЕГЛЕДАЙТЕ СЪРЦЕТО СИ

- Ако косата е някак сива, безцветна и чуплива, веднага трябва да вземете мерки и да запълните недостига от витамини от групата В в организма си.

Яжте говежди черен дроб, пълнозърнест хляб и яйца. Следва витамин Е. Явно и той е недостатъчен, ще ви помогнат растителните масла, маслините, зехтинът. Ако косата е мазна, значи съществуват скрити проблеми с червата - неправилно усвояване на мазнините. Или страдате от вегетативносъдова дистония. В този случай трябва да си осигурите повече сън и спокойствие. И накрая - винаги когато се сресвате, падат по няколко кичурчета от косата ви. Това е един от признаците на понижен имунитет. Налага се да изследвате кръвта си, както и да се подложите на биохимичен анализ.

- Разгледайте езика си.

Ако сте здрави, той ще е нежно-розов. Ако обаче е обложен с бял налеп, се прегледайте за проблеми със стомаха и червата. Когато езикът е жълтеникав, имате проблеми с черния дроб, а когато е със синкав оттенък - говори за сърдечни нарушения.


ВСЯКО ИЗМЕНЕНИЕ НА ГЪРДИТЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ МАМОЛОГ

- Струва ви се, че носът ви се е изострил, лицето е бледо, а под очите са се оформили лилави сенки.

Това са проявите на хроничната умора. Ще си помогнете, ако през почивните дни предприемете разходка в планината, или пък си позволите един ден СПА-процедури - плуване, отпускащ масаж и прочее. Освен това се налага да откажете диетите - наблягайте на шоколад, цитрусови плодове и ядки.

- Всяко изменение на гърдите при жените е повод да посетят мамолог.

Става въпрос за изменение на формата или цвета, появяване на “гъша кожа”, уплътнения, секрети от зърната. И при мъжете може да се появи увеличение на млечните жлези. Това говори за специфично хормонално разстройство, свързано с увеличаване на женските хормони - естрогените. Понякога подобни прояви настъпват при диабетноболни.


ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА БЪБРЕЦИТЕ, АКО СУТРИНТА СА ОТЕКЛИ ДОЛНИТЕ ВИ КЛЕПАЧИ

- Ако изведнъж забележите, че в очите са се спукали малки кръвоносни съдчета, по-добре ще бъде това да се дължи на пренапрежение.

Ако обаче това се случва често, не е изключено да се е повишило вътреочното налягане, а също и да имате проблеми с мозъчното кръвообращение. Ако бялото в очите придобие жълтеникав оттенък, това е симптом на нарушена работа на черния
дроб или жлъчния мехур.

- Ставате сутрин и пак виждате в огледалото как са отекли долните ви клепачи.

Това е от бъбреците или пикочния мехур - или сте прекалили със солена и мазна храна и бира предната вечер, или сте пипнали някаква инфекция. Трябва да прегледате сърцето си, ако в триъгълничето над устните се появят синкави сенки, устните ви са бледи, а лицето подпухнало. За сърдечни нарушения говори и задъхването след физическо натоварване.


ВСЯКА НОВА БЕНКА ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ ОТ СПЕЦИАЛИСТ-ДЕРМАТОЛОГ

- Ако през последните седмици или месец забележите нови бенки по тялото си, се прегледайте при дерматолог, защото има риск от онкологичен процес на кожата.

Освен това бенката е проекция на нарушения във вътрешния орган, над който тя се е образувала. Например появяването на ситни бенчици на дясната страна може да говори за някакви нарушения в черния дроб.

- Един ден забелязвате, че в областта на адамовата ябълка, на шията ви се е появило някакво подуване.

Трябва да се прегледате при ендокринолог. Възможно е да става дума за хиперфункция на щитовидната жлеза. Друг признак за нарушена функция на щитовидната жлеза е внезапното отслабване, повишената раздразнителност и колебанията в настроението ви - от еуфория до сълзливост.


ОТЕКЛИТЕ ГЛЕЗЕНИ ОЗНАЧАВАТ СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ ИЛИ ДИАБЕТ II ТИП

- Отоци, болезненост, зиморничавост в китките на ръцете - това са признаци на полиартрит и ревматизъм.

При подпухнали колене и лакти може да става дума за артрит. За развитие на артроза говорят болки в краката. Но за да разберете какво става със ставите ви, вие трябва да се подложите на рентгеново изследване.

- Отичат прасците ви?

Особено вечер, след като цял ден сте били на крака. Това е от умора и ще ви помогнат простички неща - полежете 20 минути, като сложите под краката си една по-голяма възглавница. Направете си баня с морска сол на краката и отпускащ масаж. Глезените често отичат при сърдечна недостатъчност, а също така това може да бъде признак за начало на диабет II тип.

.....................................
Полезно за всички
КАК ДА ПРЕМАХНЕМ ГЛАВОБОЛИЕТО

Всеки от нас страда от главоболие. И най-често си го докарваме сами, твърдят специалистите. Ето няколко полезни съвета срещу едно от най-разпространените страдания:

Избягвайте напрежението!

В 9 от 10 случая болките в главата са свързани със съкращаване на мускулите на главата. Това са болки от напрежение. Често те възникват в резултат на стреса и умората. А са предизвикани от спазми на кръвоносните съдове поради застой в мускулите на главата и шията и тяхното свиване. Такива болки по принцип се появяват надвечер. Те са потискащи, сякаш главата е пристегната с превръзка, а болката се усеща в горната є част.
Ако ви заболи глава след дълго седене пред компютъра или цял ден бързане по различни задачи, ще ви помогнат

отпускащи упражнения и точков масаж

Ако обаче получавате главоболие по 2 пъти в седмицата най-малко, и то без някакво напрежение, тогава може да става дума за хронична умора, скрита тревога и дори маскирана депресия. В този случай е желателно да се обърнете към специалист - невролог и психолог.
Много тясна връзка и често срещано явление -

силни болки в тила възникват при рязка промяна на кръвното налягане

Може да се появят дори главозамайване и прилошаване. В този случай първо измерете кръвното си налягане, защото подобни симптоми се проявяват както при повишено, така и при понижено кръвно налягане.

При повишено кръвно налягане помагат спазмолитиците. Може да превържете главата с вълнен шал и да полежите на по-висока възглавница в тъмна стая. Ярката светлина дразни очните нерви, а това може да засили болката. За оттичането на излишната кръв от главата и премахването на спазмите помага гореща баня за краката. Някои предпочитат да сгреят краката си със синапени лапи.

При понижено кръвно налягане са нужни адаптогени. Това са средства с кофеин и други стимулиращи вещества. Изяжте нещо сладко или изпийте едно кафе с повече захар. Това ще повиши кръвното налягане.

За профилактика на спазмите на кръвоносните съдове трябва да приемате ненаситени мастни киселини. Те подобряват микроциркулацията на кръвта в съдовете на главния мозък и пречат за развитие на атеросклерозата. Най-добрите източници са растителните масла, а също и морската риба - сардина, скумрия, сьомга, риба тон.


НУЖДАЕТЕ СЕ ОТ СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, КОГАТО:

Получите остро главоболие, което по-рано никога не се е случвало.

Усещате болката като внезапен “взрив” вътре в главата си.

Освен болката се нарушава зрението, разстройват се говорът и координацията. Усещате слабост в краката и ръцете и внезапно възникват проблеми с паметта.

Не можете да движите свободно шията си, а при най-малко завъртане на главата получавате много остра болка - възможно е да има прищипани нерви в прешлените на шията.

Получавате главоболие дори при незначително физическо усилие.