Иван Славков - Батето и Вили Казасян уредиха първата награда на "Златния Орфей" на Нели Рангелова
Стефан Широков е роден на 10.02.1936г. в София. През 1968 г. Работил е с Емил Димитров, с Васил Найденов и с най-известните български поп и рокизпълнители из страната и в чужбина. Той е първият импресарио на легендарните групи “Сигнал”, “Щурците”, “Диана Експрес”, “Турбо” и “Трик”. С неговата незаменима помощ става известна в България, а и по света българската певица Диана Дафова.

- Стефане, как ставаше гласуването на “Златния Орфей”? Имаше ли машинации и подредби на класацията за места?
- На “Златен Орфей” съм бил със “Сигнал”, с “Трик” и с Диана Дафова. С “Трик” получихме награда за най-добро изпълнение. Чувал съм за машинации, ала не съм участвал в тях. Спомням си, че в ГДР - в Рощок, трябваше да вземем най-голямата награда. След това, след нея, е първото място. Лично аз се спазарих с журито да получим първо място. По точки се оказа, че ние сме на първо място. Те искаха техните хора - германците, да вземат голямата награда. Пазарихме се с председателя на журито, който беше германец. Обещаха, че ще ни направят концерти, ако се съгласим да вземем първото място вместо голямата награда. Направиха ни около 20 концерта. Все ставаше въпрос за марки, валута.

- Вярно ли, че Батето е “наредил” Нели Рангелова да получи “Златен Орфей” като подарък за сватбата си с първия си мъж - тромпетиста Данчо Капитанов?
- Тогава упорито се говореше, че тази година “Златният Орфей” трябва да се даде на Нели Рангелова.

- Кои решиха нещата?
- Батето и Вили Казасян решиха въпроса.

- Я разкажи за ареста ви в ГДР със “Сигнал”?
- Шофьорът на автобуса се оказа, че бил ловец. Пътувайки за концерт, прострелял една лисица и я метнал в буса. След няколко километра ни спряха. Оказа се, че ловът на лисици бил забранен заради някаква зараза. Запечатиха ни автобуса и стояхме ден и половина, за да изследват лисицата. Слава богу, оказа се, че не е била болна и ни освободиха.

- А за пушката на шофьора нямаше ли проблеми?!
- Не, нямаше никакви проблеми.

- Защо се разделихте със “Сигнал”?
- Разделянето стана поради разни причини. Имаше спор между мен и Данчо, когато пътувахме в СССР. Имахме турне. Руснаците искаха да продължим договора, а Данчо поиска да се прибираме. Спорихме с Данчо, че и тук имаме работа, но там работата беше още по-добра. Просто той имаше желание да се приберем. Обичаше жена си. Той не беше женкар. Може би беше единственият най-разумен човек в групата.

- Чу се, че Диана Дафова, с която ти работеше и й беше приятел, е подарила диска с последните си парчета на Хилари Клинтън?!
- Не съм се виждал отдавна с нея. Тази музика - последните й парчета, специално на мен не ми допада. Лично аз не я харесвам.

- Случвало ли се е да свалят Диана, без да знаят, че освен импресарио си и й гадже?
- Имаше такива случаи. Това бяха партийни деятели обикновено. Дина беше достатъчно разумна да не приема поканите и да ходи сама, а вземаше и мен да присъствам.
Канили са ни на лов. Имахме концерт някъде около морето, по Добруджа. След концерта ни поканиха да отидем на лов. Заведоха ни в някакъв резерват. В живота си не бях участвал в лов и не съм стрелял. Диана тръгна в една посока, аз в друга. Изглежда бях тръгнал в неправилна посока. По едно време започна да се стреля отляво и отдясно. В желанието си

да оцелея, се качих на едно дърво.

Чак след един час ме откриха, като започнах да викам, за да спрат да стрелят, че ще ме застрелят.

- Имаш ли фаворит от участниците в Евро БГ визия?
- Не го гледам. Нямам интерес. Конкурсът стана като всички български истории. По принцип и Евровизията се оказа, че не е това, което трябва да бъда. Пак някакви машинации с гласуването, пак...това наше желание да се правят непрекъснато сделки с хората. Още в първия конкурс стана скандала с SMS- ите. Тогава Слави се отказа. Руснаците се бяха намесили за “Каффе”. Всички щракаха като луди. Слави не искаше да падне по гръб... Това разваля имиджа на естрадната и поппесен.

Жоро Захариев