Японската артистка Екотуми е избрала България и по-точно Пловдив за своя спирка в първото си задгранично турне откакто става майка. 

 
Тя е изнасяла концерти по целия свят, като е създавала творбите си, вдъхновени от японската митология, но този уикенд ще пее и в Града под тепетата на фестивала SPIKE.
 

Екотуми се впуска в това турне като ще представи японския митологичен свят на българската публика, но и ще докаже, че една жена артист може да продължи с изкуството дори и с бебе на 0 години.

 

Коя е Екотуми?

Зад японката наречена Екотуми се крие цяла културна вселена. Тя е артист, певец и текстописец, поет, танцьор, изпълнител, разказвач, писател, а от скоро и майка.
 
Тя съчетава традиционния японски Коджики с уникална комбинация от модерна японска поп музика. 

 

Екотуми е разработила свой собствен свят чрез смесване на древната история с днешна музика и го е направила, разработвайки нова серия за превод на Коджики - съвременна опера в японски стил с лична интерпретация на японската митология чрез песни и танци.
 
Коджики, или „Записки за древните дела“, е една от трите свещени книги за шинтоизма, която е считана за най-древния писмен паметник на японската литература. Тя представлява сбор от японски митологични вярвания и исторически факти, който има за цел да проследи историята на Япония от създаването на архипелага до царуването на император Темму.

От 2015 г. тя изнася концерти по целия свят. Развива дейността си и като художник и е удостоена с наградата „KDCC Northern“.

Отличена е с множество международни и местни награди в различни сфери, сред които е Берлинското биенале на жените в киното 2018.
 

 

Концертът на Екотуми ще бъде на 25 май в 20:20~21:00 в БНР Пловдив.