Автомобилите с газови инсталации, работещи на пропан-бутан са доста разпространени по нашите географски ширини, а газстанции има почти навсякъде. Този вид гориво е значително по-евтин и дори е по-екологичен.

Има обаче някои правила, които всеки водач на МПС, използващ газта като гориво, трябва да знае. Едно от тях е може ли през студените месеци от годината колата да се "пали" на газ. Отговорът е: може, но не е добре за колата.

Правилната последователност при експлоатация на автомобил с газова уредба предвижда старт на бензин, загряване на мотора и изпарителя до работна температура и едва тогава преминаване на пропан-бутан. Повечето съвременни газови уредби правят това упражнение автоматично, но и при тях може да бъде "прескочено".

Игнорирането на този алгоритъм е груба грешка. Освен това е добре да поддържате ниво на бензин в резервоара над половината от обема му. Не оставяйте колата без бензин, дори и през летните месеци, когато "паленето" на газ е по-приемливо, но също не е препоръчително.