За поредна година българските пожарникари отбелязаха деня на своя закрилник - Старозаветния пророк Илия. В двора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) представители на Българската православна църква отслужиха водосвет за здраве и благословиха служителите на главната дирекция и гостите на тържеството от името на българския патриарх Негово Светейшество Неофит. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Празникът бе отбелязан и в пожарните служби в Свищов и Брезник. Заедно с пожарникарите бяха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, заместник-министрите Красимир Ципов и Стефан Балабанов, директори на главни дирекции, представители на държавни структури и неправителствени организации. Вътрешният министър благодари на пожарникарите за всеотдайния им труд.

Отбеляза, че взаимодействието на ГДПБЗН с всички държави и общински структури е от особено значение за навременната и точна реакция при разрешаване на възникнали сериозни инциденти. Валентин Радев призова гражданите да бъдат активни и навреме да подават сигнали, за да можем да си помагаме заедно. 
 


Бъдете живи и здрави, все така с достойнство носете своя професионален дълг и нека огън да има само във вашите благородни сърца. Гордея се с вашата денонощна служба в полза на българските граждани – с тези думи гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, се обърна към своите служители. Той припомни, че само преди няколко дни, при усложнената метеорологична обстановка и интензивни превалявания, както и при пожарите в Стара Кресна и Казичене, пожарникарите заслужиха за пореден път благодарността на обществото за спокойствието и сигурността, която осигуряват в подобни тежки моменти. 

Веднага след тържествената церемония служителите на ГДПБЗН и гости на празника поднесоха цветя на Мемориала на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари. 

По традиция, на 20 юли служителите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” отбелязват деня на Старозаветния Пророк Илия. Светецът е покровител на огъня и гръмотевиците и техен закрилник. В този ден се чества и храмовият празник на параклисите в двора на главната дирекция и базите на пожарните служби в Свищов и Брезник.