Тази година отбелязваме 30-годишното присъствие на българската наука в проучването на ледниковия континент. Това каза президентът Румен Радев на връчването на националния флаг на участниците в 28-ата българска антарктическа експедиция.

„По една добра традиция днес се събираме да връчим трибагреника на новата българска антарктическа експедиция. Днес ще кажем „На добър час“ на 28-ата полярна група.

Вече никой не се съмнява, че изследванията и наблюденията, които провеждат учените на ледниковия континент имат ключово значение не само за екологията, но и за борбата с климатичните промени и за бъдещето на планетата Земя“, каза той.

„България има своето солидно участие в тези важни за цялото човечество инициативи. България се утвърди през тези години като един от водещите изследователи заедно с водещите световни сили в проучването и изследването на Антарктика.

За тези 30 години с много любов и всеотдайност българските полярници създадоха една малка България на ледения континент. Всяка следваща експедиция надграждаше, добавяше нещо ново“, допълни президентът.