Руски изтребители МиГ-31 е вдигнат във въздуха във връзка с приближаването на американски разузнавателен самолет до границите на Русия над неутралните води на Тихия океан, съобщават в събота от Националния център за управление на отбраната на РФ.„На 10 април 2021 г. руските устройства за контрол на въздушното пространство над неутралните води на Тихия океан откриха въздушна цел, приближаваща се до държавната граница на Руската федерация. За да идентифицират въздушната цел и да предотвратят нарушаването на държавната граница на Руската федерация, е вдигнат изтребител МиГ-31 от дежурните сили на ПВО на Източния военен окръг“, се казва в съобщението.

Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушната цел като стратегически разузнавателен самолет RC-135 на ВВС на САЩ и го ескортира над Тихия океан.

След като чуждестранният военен самолет се обърна от държавната граница на Руската федерация, руският изтребител безопасно се върна в домашната си база“, отбелязва Руският национален център за контрол на отбраната.

Той подчертава още, че полетът на руския изтребител е изпълнен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство. „Нарушения на държавната граница на Руската федерация не бяха позволени“, се казва в съобщението.