Над 1200 дрогирани и 1300 пияни шофьори са били арестувани по пътищата на България за краткия период на акцията, разпоредена от МВР преди месец. Припомняме, че миналият месец две млади жени на 22 и на 26 г. бяха убити на място след брутална катастрофа в София.

Шофьорът с 50 нарушения на пътя - рецидивистът Георги Семерджиев , който е имал редица полицейски протекции преди да бъде арестуван е извършителят.

Малко след това главен комисар Тодоров разпореди акция по пътищата. За всички тези заловени дрогирани и пияни шофьори, потенциални убийци на пътя, са образувани досъдебни и бързи производства, каза Тодоров.


 Около 300 са случаите на водачи, които управляват леки автомобили без да са правоспособни. Нарушителите са предимно млади хора във възрастов диапазон 18-35 години. Акцията по пътищата ще продължи и ще бъде един перманентен процес и нашите усилия ще са в посока завишен и строг контрол по линия на пътната безопасност, уточни главният секретар на МВР.


Пътната безопасност е един огромен проблем, който е национален и не е отговорност само на МВР.

За да имаме решително пречупване на обстановката по линия на пътна безопасност към по-добро трябва да се включат активно всички институции, ангажирани с това да допринесат за пътната безопасност-АПИ, ТОЛ, да се подобри пътната инфраструктура, допълнително внасяне на технически средства, които да контролират средната скорост на водачите и промяна в законовата уредба, касаеща пътната безопасност, каза още Петър Тодоров.


Главният секретар на МВР беше в Хисар, където взе участие в Осмата годишна конференция „Безопасна пътна инфраструктура“. Форумът се  организира от Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“. 


Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук