След изгонването на руските дипломати от страната ни говорителката на руското външно министерство публикува в телеграм странно видео, на което отхапва две ягоди. На фон тече популярната руска песен "Калинка моя", пише plovdiv24.

Някои дори решиха, че това е някакво тайно послание към България. Тя обаче е подписала видеото "Свой урожай", което се тълкува в подкрепа на кампанията в Русия за заместването на вносната продукция във всички отрасли със собствена.

След отпътуването на отзованите руски дипломати от София пред телевизионния канал "Россия 1" говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира невъзможността, у нас да продължи да работи посолството на Федерацията.

По-късно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова предупреди, че Русия може да предприеме ответни мерки срещу Европейския съюз заради подкрепата му за решението на българските власти да изгонят 70 руски дипломати.

"Безразсъдната подкрепа за антируските действия от страна на отделни държави членки на ЕС прави целия съюз отговорен за последиците от тях", заявява Захарова в коментар, разпространен в понеделник. Това се отнася включително и за реципрочни действия от страна на Русия.

"Политизираното решение на София за неоправдано намаляване на нашия персонал в България със сигурност няма да остане без реакция в двустранните отношения", уверява отново говорителката, повтаряйки тезата на външния министър Сергей Лавров от по-рано, че решението си България не е взела самостоятелно, а под диктата на САЩ.

"Европейската служба за външна дейност трябва да разбере, че безразсъдната подкрепа за антируски действия от страна на отделни държави членки прави целия Европейски съюз отговорен за последиците от тях, включително по отношение на реципрочни мерки от наша страна", каза дипломатът, коментирайки неотдавнашното изявление на говорителя на Европейската служба за външна политика в подкрепа на решението на България да изгони 70 членове на руската дипломатическа мисия.

Припомняме, че вчера говорителят на руското външно Мария Захарова също обеща ответни мерки, както направи преди това и заместник-министър Александър Грушко заяви, че ако България не преразгледа решението за експулсиране на руски дипломати, Москва ще повдигне въпроса за запазване на дипломатическото присъствие.

Вчера от летището в София излетяха два самолета с 70-те обявени за персона нон града представители на руската дипломатическа мисия. Това се случва след като бяха обявени за нежелани от правителството на Кирил Петков.

Последва ултиматум на посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова с краен срок 12 часа в петък. След това Митрофанова заяви, че ще постави въпроса в Москва за закриване на цялата мисия у нас, което на практика означава прекъсване на дипломатическите отношения с България.