В Мексико се шири възмущение, след като черна мечка, видяна на видео да се приближава до посетителка в природен парк и да подушва косата ѝ, беше хваната и кастрирана.
 

Някои хора поставят под въпрос плановете за преместване на животното на друго място, съобщи Би Би Си.
 
Но експертите казват, че този ход е необходим, тъй като мечокът е свикнал да бъде хранен от хората в екологичния парк, където е живял.
 
Те казаха, че кадрите показват последиците от храненето на диви животни в името на селфи.

Животното, непълнолетна мъжка черна мечка с тегло 96 кг, беше уловена, защото се смятало, че представлява риск за посетителите на екологичния парк "Чипинке". Видео показа, че се доближава плътно до млада жена, която си правеше селфи с мечока, миналия месец.
 
Властите заявиха, че е имало и други близки срещи между хората и същата мечка в парка и в жилищните райони наблизо.
 
Въпреки че атаките са рядкост, един човек годишно се убива средно от черна мечка в Северна Америка, заяви ученият за изследване на мечки Дейв Гаршелис пред ABC News миналата година .
 
Експертите по дивата природа напомнят на посетителите, че мечките са диви и опасни с понякога непредсказуемо поведение.
 
Местните жители в близост до екологичния парк "Чипинке" определиха животното като "мечка приятел" и го нарекоха "Чипи" по името на парка, в който живееше.
 
Мечокът бе заловен от служители на федералната агенция за опазване на околната среда, докато спял в задния двор на къща, след като жителите ѝ алармирали властите за неочаквания си гост.
 
Животното също беше кастрирано. Според съответните институции мечокът трябвало да бъде кастриран, за да избегне влизането му в битки с други мечки, след като бъде освободен в планинската верига Сиера де Нидо в щат Чихуахуа.
 
Както кастрацията, така и планираното преместване в Чихуахуа предизвикаха възмущение сред хората в щата Нуево Леон, където мечката беше заловена.