Светлана Черешнева, собственичката на едногодишния самоед, заяви пред руски медии, че пухкавото бяло куче е изчезнало, след като бяга през отворената врата на дома й на 21 май.

Членовете на екипажа на ледоразбивача „Александър Санников“ биват обявявани за герои след успешно изпълнение на спасителна операция за спасяване на Айка, едногодишен самоед, от руското арктическо крайбрежно село Мис Каменний.

Мисията, изпълнена по-рано този месец, беше заснета на видео, след като работниците на "Газпромнефт-Ямал" за първи път забелязаха пухкавото бял куче.

Въпреки увреждането от парчетата лед на лапите си, Айка може да бъде видяна да маха с опашка, докато корабът се приближава до плочата с лед от Арктика, на която тя седи.

След това беше спусната рампа, за да може кучето да се качи на борда.

"Проучихме всички възможности за вдигане на животното от леда и поставихме церемониална стълба, която кучето използваше, за да се качи на борда", каза Евгений Нагибин, помощник на капитана на ледоразбивача.

"По-късно използвахме мобилни комуникации, за да се свържем с местните, намерихме собственика на кучето и няколко часа по-късно животното беше безопасно върнато в селото", заяви още Нагибин.

Оттогава Айка е транспортирана обратно в дома си в Мис Каменний.

Черешнева потвърди пред руските издания, че се е събрала с доскоро изгубения си спътник.

"Но след всички тези приключения тя не отива далеч от нас и не бърза да излиза навън", разказва жената, отбелязвайки, че апетитът на Айка се е върнал след почивка през първия ден след завръщането й у дома.