Нов протест се провежда пред здравното министерство заради влезлите в сила от днес нови противоепидемични мерки. Както БЛИЦ писа с тях се въвежда задължителен "зелен сертификат" за всички дейности на закрито.

Демонстрация имаше и вчера, а протестиращите нападнаха просветния министър проф. Николай Денков. Пред Министерството на здравеопазването има засилено полицейско присъствие.

Вчерашната демонстрация бе организирана от партия "Възраждане". Към протестите се включиха и представители на заведенията.

Протести днес ще има още във Варна и Пловдив по инициатива на Сдружението на заведенията под мотото "Това не е ПРОТЕСТ! Това е БУНТ! ". Задължителният зелен сертификат да отпадне настояват от браншовите организации. 

Мощен протест събра стотици, работещи във варненските ресторанти и хотели пред Община Варна днес, предаде Varna24.bg.

Протестът е организиран от Сдружение на заведенията и подкрепен от Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. 

Рамо до рамо застанаха собственици, готвачи, сервитьори, бармани и чистачи, за да заявят категоричното си несъгласие с въвеждането на зеления сертификат и новите мерки, които ги обричат на глад.

"Ние не сме плодове и зеленчуци, да ни сертифицирате, че и срок на годност да ни слагате!", гласеше един от ръчно написаните плакати на протестиращите. Друг пък заявяваше: "Свобода! Не искаме игла!"

"Не можем да работим с 20% ваксинирани българи, като не е ясно колко от тях  ще седнат в заведение. Всички, които са работили на "светло" и са плащали на държавата данъци и осигуровки за работниците си, заслужават подкрепа от държавата, вместо извиване на ръце и затриване на бизнеса. 

Колеги обикаляха седем лаборатории, които ни бяха посочени от РЗИ-Варна вчера, в които се твърдеше, че ще има безплатни тестове. В нито една такива до вчера не бяха доставени. Освен това не зная какво им е безплатното, като изследванията струват между 30 и 35 лева", сподели управителка на заведение.

Сред протестиращите бе забелязан и кметълът Цонко Цонков, който се присъедини към шествието, което блокира за кратко кръстовището пред Община Варна.

Протестът бе охраняван от служители на реда, които блокираха движението, докато хората се изтеглят до слънчевия часовник на входа на Морската градина. Протестите ще продължат всеки ден от 15 до 17 часа, когато заведенията в морската столица масово ще затварят, за да подкрепят техните служители исканията на бранша за нормални условия на работа в създалата се ситуация.

В същото време заради недоволството здравните власти направиха лека стъпка в страни. "Зелен сертификат" ще се издава и за антигенен тест, като по въпроса работят от "Информационно обслужване".

Освен това валидността на зеления сертификат бе удължена от 6 месеца на година. Има и промяна при ваксинираните – вече документът при получаване на първа доза от двудозов препарат ще дава свободен достъп в рамките на месец до втората доза и издаването на сертификат.