Голям пожар избухна край Плевен. Природната стихия е засегнала и жилищни сгради.

Към момента пожарникари продължават да се борят с огъня. Няма пострадали.

Установено е, че пожарът е възникнал след като са се запалили сухи треви в близост до жилищния комплекс "Дружба" в Плевен. Заради вятъра пламъците обхващат жилищен блок и други постройки. Стихията е унищожила хиляда декара жито.

Говорителят на МВР Марияна Цветкова обясни пред БНР, че пожарът е нанесъл щети на постройките. По думите ѝ на мястото веднага са били изпратени служители от Регионалната дирекция на "Пожарна безопанност и защита на населението". Общо 6 автомобила се опитват да изгасят пожара.Към момента няма информация за бедстващи хора.

Припомняме, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН предупреди за екстремна опасност за пожари днес, 1 юли. Опасността важи за 23 области в страната - Видин, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Ямбол, Кюстендил, Перник, София-област и Благоевград.

Само към 12 часа днес пожарникарите в страната са реагирали на 68 сигнала за произшествия, 44 от които за пожари. 
МВР призовава хората да бъдат внимателни сред природата, да не палят огън на открито, нито да изхвърлят незагасени цигари.