„Преди няколко години отидохме с жена ми да работим тютюн във вътрешността на страната. Направихме си там регистрация по настоящ адрес.

Месеци след това се върнахме. Наскоро съпругата ми почина. Отидох да подам документи за вдовишка пенсия, както и за помощ за дърва за отопление. Социалните ми отказаха, защото се водя на адрес в друга област.

Тогава отидох в ГРАО с удостоверение за необходимите данни, но ми отказаха. Оказа се, че 30 непознати хора са се регистрирали, квадратурата е малка и аз не мога да имам адрес в бащината ми къща“, разказа пред 24rodopi.com Сабахатин Исмаил.

Мъжът живее на първия етаж в имота, заедно със синовете си. Вторият е на брат му, който обаче живее със семейството си в друг край на страната.

В същото време му била наложена и глоба от 50 лева от страна на МВР затова, че в 30-дневен срок не е заявил промяна на настоящия си адрес. Сабахатин твърди, че е платил всичките си местни данъци.

„Оставам без помощи, без регистрация, какво да правя?!“, пита кърджалиецът.

„В 90 на сто от къщите в квартал „Боровец“ се водят на адрес хора, които никой не познава. Още ни идват писма за дължими кредити, изтеглени явно от тях“, пък казва възрастна жена от квартала.

„Аз и съпругата ми живеем в 68 квадрата жилище, а като направих проверка се оказа, че на адреса има още 38 души“, коментира жител на „Възрожденци“.

Промените в Закона спряха „масовото заселване на фантоми“. Сега регистрация може да се направи само с нотариален акт. Същите промени обаче блокират и отписването на непознатите съквартиранти.

По Закон лицата сами трябва да отидат и внесат документи, за да бъдат отписани от съответния адрес. А тези хора са просто… неоткриваеми.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук