Едва ли някога ще разбере света на хората. За него човешкото поведение е прекалено объркано, необяснимо и жестоко. Желанието да завладяват територии и инстинктът за убиване при хората не могат да бъдат обяснени с правилата на природата. Законите, които от незапомнени времена действат в гората, се нарушават единствено от човека.

Отдавна в горите на остров Борнео "човешкото" е придобило друг смисъл. В настъплението си бракониерите и дървосекачите не се разколебават, дори когато срещу булдозера се изправя орангутан, за да защити гората си.

Сцената е реална. Действието се развива в индонезийската част на острова през 2013 година. Някога там имало стотици хиляди орангутани, но вече се водят за застрашен вид. Предполага се, че само през последните 16 години са били изтребени над 100 000 орангутани.

Хората ги убиват, за да ги превърнат в трофеи. Стрелят по тях, за да завладеят териториите им, от които след това правят плантации. Избиват възрастните, за да вземат малките им, защото бебета орангутани се продават скъпо на черния пазар като домашни любимци. А понякога убиват без причина.

В битките с хората орангутаните са обречени. Ако настъплението на бракониерите и дървосекачите не бъде спряно, то скоро този животински вид може да бъде заличен от Земята, подобно на много други. Печални жертви на криворазбраното понятие за прогрес.