Атомната подводница по проект 955 „Юрий Долгорукий“, оборудвана с междуконтинентални ракети „Булава“, е оръжието от Деня на страшния съд, пише американското издание The National Interest.

Според експерти междуконтиненталната балистична ракета Р-30 „Булава-30“ е най-страшното руско оръжие, защото има необичайна траектория на полета. Това прави балистичната ракета трудна за поразяване.

Изданието пише, че ракетата „Булава“ може да унищожи цели градове на врага, дори ако руските ядрени сили бъдат елиминирани. Въпреки това експертите са на мнение, че балистичната ракета не притежава нужната точност, за да бъде използвана при сценарий за нанасяне на първи удар по противника.

През миналата година бе съобщено, че въпросното оръжие е прието на въоръжение във Военноморските сили на Руската федерация. Тогава се появи информация, че Русия успешно е изстреляла четири междуконтинентални балистични ракети „Булава“.

Снарядите са поразили цели на военен полигон в Камчатка при изпитанието. Министерството на отбраната на РФ разпространи и кадри от учението.