В мрежата се публикуваха кадри от първото по рода кацане на изтребител Су-27К (впоследствие получил обозначението Су-33) на крайцер, който носи самолет.

Събитието, което бележи началото на нова ера в развитието на руската авиационна палубна авиация, се състоя на 1 ноември 1989 г. Както отбелязва канал "Звезда", уникалното видео е предоставено от Обединена самолетостроителна корпорация.

Експерименталното кацане беше изпитано в кримския комплекс НИТКА. То беше проведено от почетния пилот-изпитател на СССР, Герой на Съветския съюз Виктор Пугачев, пише "Поглед инфо".

Именно той няколко месеца по-рано на въздушното изложение в Льо Бурж демонстрира за първи път на Су-27 фигурата „Кобра“, която по-късно беше кръстена на него.

Първото копие на морската версия на изтребителя Су-27 е изпитано през 1987 година. Разработката на самолета беше ръководена от генералния конструктор Николай Симонов, а Константин Марбашев беше водещ инженер за изпитателните полети.

В палубната версия на изтребителя е използвана предна хоризонтална опашка, променени бяха контурите на крилата, финализираха се системата за дистанционно управление и хидравличната система. Крилата са направени сгъваеми.

Преди да се качи на крайцера "Адмирал Кузнецов" (по това време носеше името "Тбилиси"), самолетът изпълни над 300 изпитателни полета. Че основната "проверка" ще се проведе на 1 ноември, според Пугачев никой не е знаел. В този ден се предполага поредният полет с преминаване на височина един-три метра над палубата.

„На някакъв етап от полета, при поредното обаждане, беше получена команда, че ще работим „докрай“. Това означаваше, че трябва да се подготвим за кацане. Потвърдих.

Поисках необходимите данни от изпитателния навигатор Николай Алферов, който беше на кораба. И така разбрахме, че следващото кацане трябва да бъде направено бойно.

Приготвих се, пуснах куката... Като цяло този един от всички подходи беше различен по това, че трябваше да се освободи куката и да се закачи на палубата“, спомня си той.

В 13:46, 16 минути след излитане от летището, изтребителят успешно каца на палубата на крайцера.

За около два часа след това същият тест е проведен от пилота Токтар Аубакиров на МиГ-29К, както и с учебен самолет Су-25УТГ. Няколко часа по-късно МиГ-29К беше първият самолет, излетял от „Кузнецов“.

Превод: В.Сергеев