120-годишен храм изплува всяка година от водите на язовир Жребчево. Той е известен като „Потопената църква". Тя е издигната в края на 19 век в село Запалня, но заради строежа на водоема хората се изселили, а църквата изоставена и залята.  През годините не веднъж се показва на повърхността, после отново бива потопена от водите.

"Залятата черква" вече 50 години води неравна битка с водата, но още я побеждава. Според сина на последния свещеник в храма Стойко Стойков това, че църквата отстоява на водата, е силата на християнската вяра. Режисьорът Георги Стефанов-Визиото успя да заснеме "потопената църква" с дрон. Ето и неговото видео:

„Свети Иван Рилски“, също наричана и "Потопената църква", е средновековен исторически храм в село Запалня, което е потопено през 1965 г. при изграждането на язовир Жребчево. Църквата е единствената останка от селото. Храмът е носил името на българския светия Иван Рилски. Рано напролет 1965 г. той е наполовина потопен, а към края на лятото е почти изцяло под водата. На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него, с лице към яз. „Жребчево“ е поставена паметна плоча за потопеното село Запалня. Текстът гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

Църквата се намира непосредствено до град Твърдица, в района, в който се намират новите постройки на жители на бившото село. Язовирът е построен през 1959 – 1966 г. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долни Паничарево. Подходът към храма е от подбалканския път, като отделянето е под Твърдица.

Към 2017 г. тече дарителска кампания за неотложни мерки по укрепването на красивия храм.


Източник: "Трафик"