Русия показа кадри с екипажа на най-новия комплекс "Красуха-С4", който се използва по време на т. нар. "специалната военна операция" в Украйна.

Руското министерството на отбраната публикува видео на демонстрация по сканиране на въздушното пространство, откриване и класификация на въздушни обекти. Също така поразиха радиолокационна станция на украински разузнавателен безпилотен летателен апарат.

Военнослужещите отбелязват, че тактико-техническите характеристики на "Красуха-С4" позволяват откриването на всички видове въздушни цели, включително и движещи се на изключително малка височина.

Принципът на действие - въздейства върху бордовото оборудване на вражеския обект, софтуерът и хардуерът на "Красуха-С4" го заслепяват и го принуждават да набира височина. Така става достъпен за системите за противовъздушна отбрана на руските войски.

"Това е най-новата разработена система за електронна борба. Тя не позволява на вражеските самолети целенасочени въздушни удари, разузнаване на местоположението на нашите бойни групи и извършване на саботаж. В резултат на това в тясно взаимодействие със зенитните системи, засичаме, потискаме и съобщаваме координатите на противовъздушната ни отбрана и ги унищожаваме", каза командирът на ротата на РЗБ, предаде Bulgaria ON AIR.

Таргет в момента са нисколетящи украински щурмови самолети, които се опитват да минат извън руските радари и търсят пробойни.