Две прасенца химери, съдържащи ДНК на маймуни, се родиха в Китай. 

Независимо от това, че и двете същества починаха седмица след раждането и са изглеждали външно нормални, бебетата животни са носили в себе си генетичен материал от макаци в сърцата си, черните си дробове, бели дробове и кожа. 

Учените заявиха, че изследването, за което са били необходими повече от 4000 ембриона, цели да се намери начин за отглеждането на човешки органи в животни, които после да бъдат трансплантирани. 

"Това е първото съобщение за цели химери от прасе и маймуна", каза Танг Хай от Държавната лаборатория за стволови клетки и репродуктивна биология в Пекин пред "Ню Сайънтист". 

В рамките на експеримента, на петдневни емрбиони на прасета са били инжектирани стволови клетки на маймуни, които са били настроени така, че да произвеждат флуоресцентен протеин, което да позволи на учените да наблюдават как се развиват клетките. 

Учените към момента не са наясно защо родените прасенца химери са починали. Според тях обаче, смъртта се дължи на проблеми с инвитрото, а не чак толкова на химеризма. 

Превод и редакция: БЛИЦ