Сигнал за съмнителна раница евакуира ОУ „Георги Бенковски“ в бургаския жк „Зорница“. 415 ученици бяха изведени в безопасност на двора на училището за отрицателно време, където те заедно с учителите и ръководството на училището търпеливо изчакаха пристигането на органите на реда, пише Флагман бг.
Реалната причина обаче е тренировъчна акция, организирана от Oбластната дирекция на МВР-Бургас, която има за цел да оттренира реакцията на полицията и координацията между цивилни и униформени.

В рамките на минути пристигнаха няколко полицейски коли, които блокираха участъка, на място дойдоха и служители на РСПБЗН, ЦСМП Бургас, Отдел „Управление при кризи и ОМП“ на Община Бургас, които стартираха Плана за действие в кризисни ситуации на ОДМВР – Бургас.

Сапьори и тежковъоръжени спецполицаи претърсиха цялото училище, след като се увериха, че съмнителната раница е извадена на сигурно място извън  сградата, а учениците  са в безопасност. Обучени специалисти поставиха леко взривно вещество до раницата, с което контролирано я взривиха.

„Целта на обучението бе да се види и синхронизира общата реакция на различните институции и служби, които се задействат при получаване на сигнал за поставен съмнителен багаж. Много съм доволен от бързата организация и искам да отбележа, че това е изключително полезно както за нас, така и за децата“, каза директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов непосредствено след успешно приключената тренировъчна акция.